• En la reunió de Barcelona sobre canvi climàtic, Catalunya defensarà el paper de les regions en les polítiques d’adaptació i mitigació de l’escalfament global
  • El Govern ha aprovat avui incorporar la zona de Gallecs al Pla d’Espais d’Interès Natural
  • També s’han destinat 10,5 milions d’euros a la signatura de convenis de formació professional i a la construcció de dos centres escolars
 
El Govern ha analitzat avui la seva aportació a la cimera prèvia a la Conferència de les Parts del Conveni de Nacions Unides pel Canvi Climàtic (COP15), que se celebrarà a Barcelona del 2 al 6 de novembre. Segons ha explicat avui el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, aquesta trobada “permetrà situar Catalunya com a referent mundial en la lluita contra el canvi climàtic”.
 
La de Barcelona serà la darrera trobada de negociacions abans de la cimera de Copenhaguen i es preveu que aplegui entre 4.000 i 5.000 participants de 190 països. El Govern s’ha marcat com a objectiu que l’acord que surti de Copenhaguen reconegui el paper rellevant dels governs regionals o subnacionals dels ens locals per lluitar contra el canvi climàtic. Segons Baltasar, “fins ara, la lluita contra el canvi climàtic s’ha situat a nivells dels Estats, però, aquests queden molt lluny a l’hora de fer front del combat quotidià contra el canvi climàtic”. Per aquest motiu, “Catalunya reivindicarà que hi hagi un reconeixement explícit que la lluita contra el canvi climàtic té un marc especial i concret per a subestats, regions o nacions”, ha dit Baltasar.
 
El Govern situa la lluita contra l’escalfament global com un eix fonamental d’actuació dels propers anys. Per això es treballa a través de la Comissió Interdepartamental de Canvi Climàtic i l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic. L’aprovació del Pla Marc de Mitigació del Canvi Climàtic 2008-2012, després d’un procés participatiu, és un pas clar en aquest compromís. El conseller Baltasar ha explicat, en referència a aquest Pla que “el 85% de les mesures que s’hi inclouen ja estan en execució”.
 
 
 
 
Gallecs, inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural
El Govern ha acordat avui la incorporació de la zona de Gallecs al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), que estableix la xarxa d’espais naturals protegits a Catalunya. La inclusió de Gallecs ve donada per la vulnerabilitat i fragilitat d’aquest espai agrícola i té per objectiu protegir un dels paisatges més característics de la plana del Vallès, i les Rieres de Caldes, de Gallecs i de Parets.
 
Situat entre el Vallès Oriental i l’Occidental, Gallecs té una superfície total de 698,91 hectàrees i és una zona que acull una gran diversitat biològica i riquesa natural gràcies al manteniment de l’activitat agrícola i la conservació de clapes de bosc i boscos de ribera seguint els cursos fluvials. La consideració de Gallecs com a zona protegida suposa que es garanteixi el manteniment de les activitats agrícoles que actualment s’hi porten a terme i permet que aquesta zona pugui optar a ajuts econòmics i tècnics exclusius per a espais d’interès natural.
 
Equipaments esportius i millor atenció a les famílies
En l’àmbit dels equipaments esportius, el Govern ha acordat destinar, a través del Consell Català de l’Esport, una subvenció de 7 milions d’euros a l’Ajuntament de Barcelona fins l’any 2011 per tal de col·laborar a fer realitat les inversions en infraestructures esportives previstes en el Pla director dels equipaments esportius de la ciutat (PIEC). Aquesta partida contribuirà a les obres de construcció, reforma ampliació o millora de les infraestructures esportives municipals de la ciutat de Barcelona.
 
Pel que fa l’atenció a les persones, el Govern ha acordat avui convenis de col·laboració amb vuit entitats sense ànim de lucre per subvencionar programes d’atenció a les famílies, de lluita contra els maltractaments i la violència masclista i d’atenció educativa de 0-3 anys.
 
Modificació del Decret de creació de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
El Govern ha aprovat una modificació del Decret de 18 de desembre de 1981, de creació de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, que preveu que aquesta distinció pugui ser revocada “quan es produeixin fets que posin de manifest la conducta poc honorable, que comporti la indignitat o el demèrit de la persona o entitat guardonada”
 
La possibilitat de revocació de la concessió es preveu com ja s’ha fet en altres distincions, com ara la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Rubén Moreno) 731

Fotografia de la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno) 392

3  

Vídeos

Vídeo: el conseller Baltasar apunta que la cimera prèvia a Copenhaguen situarà Catalunya com a referent europeu i mundial en la lluita contra el canvi climàtic

Vídeo: el conseller Baltasar explica que el Govern defensarà el paper de les regions en les polítiques d¿adaptació i mitigació de l¿escalfament global

Vídeo: el conseller Baltasar explica que el Govern ha aprovat una modificació del Decret de creació de la Creu de Sant Jordi per tal de fer possible la seva revocació

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 177