• Per al Govern, la qüestió energètica és “cabdal” per al full de ruta de l’economia catalana, “tant per millorar la competitivitat de la indústria com per lluitar contra els efectes del canvi climàtic a Catalunya”, ha destacat el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena
  • El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, celebra l’èxit de l’emissió de bons de la Generalitat
  • Homs també alerta de la “intenció política” del Govern central de culpabilitzar les autonomies d’un eventual incompliment dels objectius de dèficit per justificar-ne la intervenció
Tall de vídeo del conseller Mena
El Govern ha analitzat avui el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020, que preveu complir en l’horitzó del 2020 els objectius 20-20-20 establerts per la UE: reduir el consum d’energia en un 20,2%, augmentar fins al 20,1% el pes de les renovables en el consum d’energia primària i reduir un 25,3% les emissions de CO2.

Per al Govern, la qüestió energètica és “cabdal” per al full de ruta de l’economia catalana, “tant per millorar la competitivitat de la indústria com per lluitar contra els efectes del canvi climàtic a Catalunya”, ha destacat el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Per aquest motiu, el pla “és el primer que combina temes energètics amb els relacionats amb el canvi climàtic”, ha assegurat el conseller.

Amb aquest pla, ha explicat Mena, el Govern vol “reorientar la política energètica cap a l’estalvi i l’eficiència”. Per això es passarà de gestionar l’oferta d’energia a gestionar la demanda, és a dir, aconseguir un menor consum d’energia i un millor aprofitament de la que es consumeix, tenint en compte que es treballa amb una previsió d’encariment dels preus de l’energia, fonamentalment del preu del petroli.

El Govern també fa una aposta important per les energies renovables, especialment per l’eòlica marina offshore, amb el projecte Zèfir, en què la recerca i la innovació juguen un paper fonamental, i també per la biomassa agrícola i forestal, que disposarà de plans específics per al seu aprofitament.

24.600 milions en inversions i 70.000 llocs de treball

El conseller Mena també ha subratllat l’impacte socioeconòmic directe que tindran les mesures establertes en el pla. En primer lloc, les mesures d’estalvi i eficiència energètica i l’augment del pes de les renovables facilitaran l’estalvi acumulat de 33.850 milions d’euros per als consumidors finals durant tot el període, uns 50 euros al mes per a cada ciutadà. Al mateix temps, suposaran un impacte positiu per a la balança comercial, en reduir en 20.415 milions d’euros la importació de combustibles fòssils.

En segon lloc, l’aplicació del Pla induirà inversions per valor de 24.600 milions d’euros, 1.790 dels quals correspondran a les administracions públiques. Aquestes actuacions generaran fins a 70.000 llocs de treball. D’aquests, 38.000 estaran relacionats amb l’estalvi i l’eficiència energètica i 32.000, amb el sector de les energies renovables.

El Govern alerta de la “intenció política” del Govern central de culpabilitzar les autonomies d’un eventual incompliment dels objectius del dèficit


El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha advertit que les mesures d’austeritat aprovades pel Govern espanyol en matèria d’educació i salut només suposaran un 10% de l’estalvi de 10.000 milions d’euros fixat per l’estat, fet que el portaveu ha atribuït a una “intenció política” de culpabilitzar les comunitats autònomes d’un eventual incompliment del dèficit per així justificar-ne la intervenció.


El portaveu ha posat com a exemple el cas de les retallades en sanitat, que pel pes econòmic de Catalunya a l’estat haurien d’arribar als 1.200 milions d’euros, però que amb les mesures aprovades pel govern espanyol només són de 119 milions.


“Malgrat la imatge que el Govern central dóna de gran retallador, la gran paradoxa és que les mesures que anuncia són insuficients per estalviar els 10.000 milions d’euros”, ha lamentat el portaveu, qui ha alertat que “estem davant dels fonaments d’un gran engany, perquè si diuen que ho retallen tot per estalviar 10.000 milions, i en el cas de Catalunya les mesures només suposen un 10%, algú acabarà dient que són les comunitats autònomes les que no compleixen”. En aquest sentit, Homs ha assegurat que el Govern no permetrà que ningú, “a les esquenes de la veritat”, tingui l’argument "per intervenir a tort i a dret”.


El portaveu ha reiterat el compromís del Govern per “quadrar els comptes” però ha assegurat que Catalunya “no serà carn de canó de la intervenció”. “Estem lluitant, fent coses en la línia de no donar cap argument ni a Espanya ni a Europa per ser intervinguts, i continuarem amb la voluntat de complir els deures i de quan se’ns enganya públicament dir-ho pel seu nom, encara que molesti al ministre de torn, i això forma part de la nostra voluntat d’autogovernar-nos”, ha reblat.


Satisfacció per l’èxit de l’emissió de bons de la Generalitat


El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha celebrat “la bona resposta entre la gent del país” a la darrera emissió de bons per a minoristes de la Generalitat, que el Govern ha ampliat fins als 2.369 milions d’euros. “L’emissió ens ha funcionat col•lectivament al país, i això és senyal de la salut financera de Catalunya”, ha destacat Homs, qui ha considerat aquesta bona resposta “una expressió inequívoca de confiança en la Generalitat, i això en el temps que corren és un valor”.


Suport del Govern al Síndic de Greuges de Catalunya


El portaveu del Govern també ha volgut expressar “tot el suport” de l’Executiu al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, en el “desafortunat” episodi que va viure quan la delegació del Govern central a Catalunya li va negar l’accés al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Per al portaveu, el Síndic de Greuges “ha de poder actuar i tenir accés a qualsevol instal•lació pública que estigui en el país”, ja que això “està plenament dins l’àmbit de les seves competències”.

3  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

Vídeo: el conseller Mena sobre el Pla d'Energia

Vídeo: Homs diu que les mesures del govern central són insuficients

4  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 787

Presentació Pla de l'Energia i Canvi Climàtic 2012-2020

Presentació Pla de l'Energia i Canvi Climàtic 2012-2020
PDF | 3181

Fotografia del Consell Executiu

Fotografia del Consell Executiu
JPG | 2568

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa
JPG | 1456