• El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, no assistirà al Consell de Política Fiscal i Financera d’aquesta tarda
  • "Si Europa ha estat capaç de rectificar tocant de peus a terra entenem que el Govern espanyol també ha de ser capaç de fer-ho”, ha assegurat el portaveu del Govern, Francesc Homs
  • El Govern demanarà a Foment “replantejar el pseudotraspàs de Rodalies” per poder assumir completament el servei amb els recursos suficients, segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder
Tall de vídeo del portaveu Homs
El Govern ha demanat avui a l’Estat que rectifiqui l'objectiu de dèficit fixat per a les comunitats autònomes que s’oficialitzarà aquesta tarda en el Consell de Política Fiscal i Financera, reunió a la qual el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha declinat d’assistir-hi. “Se’ns proposa que anem avui a una reunió amb decisions unilaterals, tancades i barrades, sense oportunitat per al diàleg, que se’ns imposen arbitràriament i sense planificació”, ha lamentat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 
El conseller, segons ha explicat Homs, ha enviat una carta al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en la qual li demana que “rectifiqui” els objectius de dèficit imposats a les comunitats autònomes. “Europa va rectificar encertadament respecte dels objectius de dèficit perquè va veure que eren inassumibles i que més valia adaptar-los a la realitat. Si Europa ha estat capaç de rectificar entenem que el Govern espanyol també ha de ser capaç de fer-ho”, ha assenyalat Homs.
 
El portaveu ha justificat la decisió recordant que el Govern ha ofert ja fa mesos “cooperació davant la situació crítica de l’economia i el sector públic” però “el Govern de l’Estat ens falla, no ens proporciona la liquiditat que necessitem per refinançament i per la cobertura del dèficit”, ha constatat Homs. “Som un govern que no es queixa, som govern de prendre decisions i d’anticipar-se i compromès amb la idea de complir amb compromisos contrets i defensar la gent del país. Per això assumim responsabilitats i demanem des de la posició d’haver fet la feina que l’Estat espanyol n’assumeixi les seves”, ha reclamat.
 
Davant els problemes de tresoreria que afronta la Generalitat, Homs ha insistit que la liquiditat dels pagaments a finals de mes “depèn del Govern espanyol”. “Ja ens agradaria que fos diferent, i per això hem plantejat el pacte fiscal. Si tinguéssim la clau de la caixa això no passaria. La liquiditat depèn d’ells i han de complir, i no ho fan”.
 
Homs ha explicat també que el Govern s’ha vist obligat “per llei” a ajornar les transferències a les entitats del tercer sector abans que a d’altres sectors. “La llei determina l’ordre dels pagament als quals s’ha de fer front, i l’ordre és en primer lloc els pagaments d’operacions financeres, després les nòmines dels treballadors i del pagament delegat”, ha detallat el portaveu.
 
Tall de vídeo del conseller Recoder
El Govern acorda el full de ruta per assolir el traspàs complet de Rodalies
 
El Govern també ha aprovat avui plantejar al ministeri de Foment una negociació per signar el nou contracte de serveis i completar el traspàs de Rodalies de Catalunya.
 
“El servei ens genera una insatisfacció absoluta”, ha assegurat Recoder durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu. “Des del primer moment hem estat molt crítics amb aquest pseudotraspàs de Rodalies perquè no millora el servei ni dóna capacitat a la Generalitat per millorar-lo”, ha recordat.
 
Per aquest motiu, ha explicat el conseller Recoder, el Govern “replantejarà” el traspàs per poder assumir completament la gestió del servei amb els recursos suficients. El conseller ha insistit que el traspàs actual “encara no és una realitat” perquè “no dóna capacitat a la Generalitat per millorar les infraestructures, no realitza la inversió compromesa i els usuaris no noten un servei millor”.
 
Recoder ha advertit, però, que el Govern “no acceptarà el traspàs de les infraestructures de la xarxa ferroviària sense els recursos necessaris per posar la xarxa al dia” i ha exigit a Renfe que compleixi la inversió de 148 milions d’euros anuals a la qual es va comprometre fins el 2015.
 
El conseller també ha alertat que la liberalització ferroviària “no és suficient”. “El gran problema”, ha apuntat, “és l’incompliment per part del ministeri de Foment de la inversió de 4.000 milions”. “Amb prou feines arribem al 7% en el grau de compliment”, ha lamentat Recoder.
 
En la reunió d’avui, el conseller ha informat el Govern de la situació de la xarxa i de les accions que l’Executiu posarà en marxa per a la millora del servei. L’informe posa de manifest les conseqüències de la manca d’inversions en els darrers 20 anys en noves infraestructures, la saturació dels túnels urbans de Barcelona, la sobreocupació als combois de les principals línies, i el reiterat nombre d’incidències, que provoca la manca de fiabilitat del servei.
 
A tall d’exemple, 12.826 trens s’han vist afectats el 2011 per incidències remarcables al servei de Rodalia de Barcelona, el 53% de les quals van ser per avaries en la infraestructura i els combois.
 
Crida a la consciència i a “no baixar la guàrdia col·lectivament” davant l’alt risc d’incendi
 
El portaveu del Govern, Francesc Homs, també ha volgut fer una crida a la “consciència” davant l’”altíssim” risc d’incendi al qual s’enfronta Catalunya aquest estiu, motiu pel qual ha demanat “no baixar la guàrdia col·lectivament”.
 
Homs ha explicat que els consellers d’Interior, Felip Puig, i d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, han informat el Govern de les mesures complementàries que ambdós departaments estan prenent per reforçar les ja existents en matèria de prevenció d’incendis. Entre d'altres, es reforçarà la vigilància aèria i s’estudiarà la possibilitat d’una modificació legislativa perquè els presos puguin commutar pena prestant serveis a la societat vinculats a treballs en l’àmbit forestal.

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

6  

Fitxers adjunts

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu
JPG | 605

Fotografia roda de premsa

Fotografia roda de premsa
JPG | 453

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 787

Presentació xarxa de Rodalies de Catalunya

Presentació xarxa de Rodalies de Catalunya
PDF | 2959

Tall de vídeo del portaveu Homs

Tall de vídeo del portaveu Homs
FLV | 3403

Tall de vídeo del conseller Recoder

Tall de vídeo del conseller Recoder
FLV | 4865