• Un dels objectius del pla és escurçar el període comprès entre els resultats de la recerca i la seva aplicació a la pràctica clínica i de salut pública
  • El Govern felicita els primers ministres d’Escòcia i el Regne Unit “per l’exemple de diàleg i democràcia que han donat al món” i convida l’Estat espanyol a la “reflexió”
 
  • L’Executiu manifesta el seu agraïment a les farmàcies catalanes i reitera el seu compromís per fer front als pagaments pendents

 

El portaveu del Govern felicita els primers ministres d'Escòcia i el Regne Unit per
  
El Govern ha aprovat el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2012-2015, que pretén contribuir a escurçar el període comprès entre els resultats de la recerca i la seva aplicació a la pràctica clínica i de salut pública. També impulsarà la innovació i la cultura de la translació entre els investigadors i els professionals de la salut per optimitzar els recursos de què es disposa i obtenir, entre d’altres, noves teràpies, noves cures, noves tecnologies diagnòstiques, nous protocols assistencials, noves estratègies de prevenció o promoció o nous models organitzatius, que siguin més eficaços i sostenibles.
 
El document s’estructura en 5 eixos i contempla actuacions per: 
  • Integrar les polítiques de recerca i d’innovació en salut amb les existents a Catalunya
  • Invertir de manera eficient en la recerca d’excel·lència en salut
  • Potenciar la BioRegió de Catalunya
  • Promoure la translació de coneixement i avaluar l’impacte de la recerca
  • Incentivar la innovació en les organitzacions sanitàries.
 
El potencial català
 
A Catalunya hi ha 20 centres que fan recerca en l’àmbit de la salut: 9 instituts de recerca translacional (situats al voltant d’un hospital productiu en recerca), 2 centres de recerca en salut pública, 4 de recerca biomèdica bàsica i 5 més orientats a malalties (SIDA, leucèmia) o grups de malalties (càncer o malaltia cardiovascular). A més, també hi ha un centre en xarxa dedicat a la recerca en atenció primària i altres instituts de recerca hospitalaris.
 
A més, els darrers anys ha augmentat la productivitat científica catalana de recerca en aquest àmbit. Actualment les publicacions catalanes indexades representen el 2,35% del total mundial, el 7,67% d’Europa i el 30% de l’Estat espanyol. Segons l’Informe Biocat 2011, en conjunt, el sector ocupa unes 30.000 persones i més de 480 empreses (biotecnològiques, farmacèutiques, de tecnologies mèdiques innovadores i de serveis). Hi ha 435 grups de recerca, 80 centres de recerca, 57 infraestructures tecnològiques i serveis científics, 28 entitats de suport, 19 parcs científics, 15 hospitals, 9 grans infraestructures i 6 centres tecnològics.
 
 
El cas escocès, “un exemple de diàleg i democràcia”
 
El Govern de la Generalitat felicitarà avui per carta els primers ministres d’Escòcia i del Regne Unit, Alex Salmond i David Cameron respectivament, “per l’exemple de diàleg i democràcia que han donat al món”.
 
El portaveu del Govern ha contraposat l’acord tancat ahir a Escòcia, “un referent d’actitud i de valors” que “ha de ser de referència per al cas català”, als “innumerables despropòsits” del Govern espanyol i en aquest sentit ha convidat l’Estat a la “reflexió”. “Potser sabran trobar fora exemples sobre com es poden afrontar qüestions democràticament i dialogadament”. “En la nostra línia d’actuació, ara i sempre, hi haurà aquests dos factors: la disponibilitat al diàleg i un plantejament de pulcritud democràtica”, ha reblat Homs.
 
 
Agraïment a la tasca de les farmàcies catalanes
 
Davant l’aturada patronal convocada per al proper 26 d’octubre, el portaveu ha reiterat que el Govern està fent “tots els esforços” per abonar els deutes pendents a les farmàcies catalanes a través del Fons de Liquiditat Autonòmic. “Procurarem, tant aviat com es pugui, fer front als pagaments”, ha manifestat Homs, qui ha lamentat que es produeixi “una situació absurda en què disposem de prou recursos com per no tenir aquestes penúries i no poder assumir el que devem als farmacèutics”. El portaveu ha volgut “agrair i subratllar” la tasca dels professionals farmacèutics, “amb tota la pressió afegida que ja tenen pel que comporta haver de fer front a l’euro per recepta, els canvis en el copagament o les tensions de tresoreria”.
 
 

1  

Imatges

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu 2029

2  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

Insert de vídeo: el portaveu del Govern felicita els primers ministres d'Escòcia i el Regne Unit per "l'exemple de diàleg i democràcia"

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 285