• El conseller de Salut, Boi Ruiz, destaca que el pla té com a objectiu mantenir l’alt nivell de seguretat alimentària en totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció i fins al consum
  • El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, reclama una rectificació “clara, pública i evident” al Govern espanyol per haver donat credibilitat al fals informe de la UDEF
Conseller Ruiz
El Govern ha aprovat avui el Pla de Seguretat Alimentària 2012-2016, un pla interdepartamental que té com a objectiu mantenir l’alt nivell de seguretat alimentària en totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció i fins al consum.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu que el nou pla continuarà “mantenint i millorant” la seguretat alimentària lluitant contra els riscos biològics més habituals, com la salmonel·losi; protegint els aliments dels contaminants ambientals com el mercuri i el cadmi, i cuidant de la sanitat animal per evitar que les malalties dels animals puguin ser traslladades a les persones a través del consum.
 
En aquest sentit, el conseller Ruiz, ha subratllat “el compromís” del sector agroalimentari en la seguretat alimentària, un sector que a Catalunya  representa al voltant del 4% del PIB. La indústria agroalimentària és el primer sector industrial del país en vendes netes i el tercer en exportacions. A Catalunya hi ha més de 17.000 indústries alimentàries registrades i actualment és un dels principals clústers agroalimentaris europeus. De fet, la reputació en seguretat alimentària repercuteix directament en la indústria turística, en l’exportació d’aliments i en la imatge del país.
 
El nou pla també “augmentarà la transparència i la informació en l’etiquetatge” i “potenciarà la vigilància en la qualitat i la traçabilitat” dels productes alimentaris, en resposta a una ciutadania que demana “controls més eficaços”, segons ha manifestat Ruiz.
 
El conseller també ha anunciat que durant primer semestre d’enguany s’elaboraran unes guies per garantir la seguretat en el trasllat dels aliments sobrers als menjadors socials.
 
En l’elaboració del Pla hi han intervingut totes de les administracions, les institucions, les societats científiques i els professionals relacionats amb la seguretat alimentària a Catalunya, així com la ciutadania.
Conseller Homs
Homs reclama una rectificació “clara, pública i evident” al Govern espanyol per haver donat credibilitat al fals informe de la UDEF
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reclamat una rectificació “clara, pública i evident” a l’Executiu espanyol per haver donat credibilitat a la informació publicada pel diari El Mundo durant la campanya electoral, que acusava el president de la Generalitat, Artur Mas, i l’expresident Jordi Pujol de tenir comptes a Suïssa, un cop el propi ministeri de l’Interior ha constatat que l’informe policial en què es basava aquesta informació no existeix.
 
"Es certifica la gran mentida i la gran manipulació de tot el que es va publicar”, i també “el gran error monstruós” en què van caure polítics del Govern espanyol quan li van donar veracitat, ha dit Homs. “Aquesta informació va fer mal i haurien de correspondre rectificant les barbaritats que van dir alguns ministres”. Homs ha lamentat també “la poca confiança” que genera un ministeri que “ha necessitat quatre mesos per saber si un informe l’ha fet la policia o no”.  
 
D’altra banda, Homs també ha demanat “formalment” a la líder del PP català, Alícia Sánchez Camacho, que “rectifiqui” i no rebutgi el servei d’escorta dels Mossos d’Esquadra, una actitud que ha qualificat de “greu irresponsabilitat”. Segons el conseller, Sánchez-Camacho “hauria de saber separar la controvèrsia política de la confiança en els Mossos d’Esquadra”. “Si hi ha discrepàncies amb el Govern, amb el conseller o amb el director general, això forma part de la política, però no es pot fer pagar aquestes discrepàncies als Mossos, perquè és com culpabilitzar-los”, ha reblat.
 
Homs ha recordat que Alícia Sánchez-Camacho “és diputada del Parlament i un dels seus primers deures és confiar en els funcionaris de la Generalitat de Catalunya”.
 
El Govern alleugereix la pressió de tresoreria dels ajuntaments amb una ampliació del termini d’execució de les actuacions del PUOSC

El Govern també ha aprovat l’ampliació del termini d’execució de les actuacions incloses en les anualitats 2011 i 2012 del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC). Els ajuntaments disposaran d’un termini més llarg per programar les obres i s’equilibraran els terminis d’execució amb els de cobrament efectiu.
 
En el cas de l’anualitat 2011 es podran adjudicar les obres, serveis o subministraments fins al 31 de desembre de 2014. Pel que fa a l’anualitat 2012, el termini d’execució s’allargarà fins al 31 de desembre de 2015.
 
Amb aquesta ampliació del termini el Govern alleugereix la pressió de tresoreria dels ajuntaments ja que, d’una banda, disposaran d’un termini més llarg per programar les obres, a mesura que aconsegueixen el seu cofinançament, i, d’altra banda, s’equilibren els terminis d’execució amb els de cobrament efectiu de les obres.
 
Ajuts per al Pla de consum de fruita a les escoles del curs 2012-2013

L’Executiu també ha donat llum verda als ajuts de promoció i subministrament de fruites del Pla de consum de fruita a les escoles del curs 2012-2013, durant l’any 2013, que té com a objectiu contribuir a promoure hàbits alimentaris saludables entre els escolars. Aquest curs hi participaran 346.000 alumnes, un 25% més que el curs anterior, i 1.431 centres. Un 25% més d’alumnes participaran enguany en el programa. Més del 70% de les famílies considera que el Pla, en marxa des del curs 2009-2010, ha millorat l’alimentació en l’àmbit familiar.
 
Des que es va posar en marxa la iniciativa, el curs 2009-2010, s’han destinat més de 5,5 milions d’euros a fomentar el bon consum de la fruita entre els més menuts.
 
Entre els mesos d’abril i juny de 2013 es distribuiran 560 tones de fruita (poma, pera, mandarina, taronja, raïm, maduixot, plàtan, cirera i albercoc).
 
El programa compta amb el suport financer de la Unió Europea, de la Generalitat de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), que s’encarrega del subministrament de la fruita a les escoles. Des que es va iniciar, s’han destinat més de 5,5 milions d’euros a fomentar el bon consum de la fruita entre els més menuts.

El Govern es persona davant del TC en el recurs d’inconstitucionalitat de l’Estat contra el Decret llei de mesures en matèria d’horaris comercials

El Govern ha acordat avui presentar-se en el recurs d’inconstitucionalitat que el president del Govern espanyol ha interposat contra determinats articles del Decret llei 4/2012, de mesures en matèria d’horaris comercials i determinades activitats de promoció. L’Executiu ha acordat també demanar al Tribunal Constitucional l’aixecament immediat de la suspensió cautelar dels articles impugnats, concretament de l’article 2.1, lletres b), c), d), f), i) i l), i els articles 2 i 5 del Decret llei.
 
Amb aquest recurs, la Generalitat “es compromet en la defensa d’un model de comerç que en les darreres tres dècades ha donat molts fruits i de les competències que el fan possible”, ha explicat el conseller Homs.
El Govern té temps fins al proper 15 d’abril per plantejar també recurs d’inconstitucionalitat contra la legislació estatal. 

Nomenaments
 
D’altra banda, el Govern ha nomenat Pere Puig i Anglada nou delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea. El conseller Homs ha agraït el “grandíssim servei” prestat a la Generalitat pel delegat sortint, Juan Prat, que ha cessat a petició pròpia.
 
Finalment, Juli Gendrau i Farguell serà el nou delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, en substitució de Jordi Moltó.

3  

Imatges

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu 857

Fotografia consellers Homs i Ruiz durant la roda premsa

Fotografia consellers Homs i Ruiz durant la roda premsa 773

Fotografia conseller Ruiz durant la roda de premsa

Fotografia conseller Ruiz durant la roda de premsa 898

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

2  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 712

Presentació Pla de Seguretat Alimentària 2012-2016

Presentació Pla de Seguretat Alimentària 2012-2016
PDF | 4161