• Tots els alts càrrecs de l’Administració de la Generalitat hauran d’acceptar el contingut d’aquest nou Codi ètic així com la publicació de les seves dades retributives en el portal de Transparència de la Generalitat
  •  El conseller Homs convida el govern espanyol a “prendre nota” del compromís de transparència del Govern “perquè abans de donar lliçons d’austeritat facin introspecció i expliquin moltes de les partides que ara costa escatir en què se les gasten”
  • Homs assegura que el full de ruta del Govern pel dret a decidir “continua intacte” i el calendari es manté “exactament igual” després de la decisió presa pel Consell Nacional del PSC aquest cap de setmana de "despenjar-se" del procés
  • El conseller demana al Govern espanyol que “reprovi” les  declaracions d’Aznar i recomana a l’expresident espanyol que “es mentalitzi que estem en un país democràtic, i que posar a la presó algú per votar és totalment contrari a la democràcia”
Conseller Homs
El Govern ha aprovat avui un codi de bones pràctiques adreçat a tots els alts càrrecs de l’Administració de la Generalitat. La iniciativa s’emmarca dins el programa de 51 mesures per a la Regeneració Democràtica i la Transparència proposades pel president Mas després de la celebració de les dues cimeres sobre regeneració democràtica del mes de febrer passat.
 
El Codi ètic aprovat avui no pretén substituir la legislació actual en matèria de regulació de les actuacions de l’administració pública sinó que, tal i com estableix el preàmbul, “formula una declaració de principis amb una finalitat deontològica i de respecte als valors que inspiren els seus continguts. Els valors que articulen aquest Codi són l'eficàcia, la integritat, l'honestedat, la prudència, la transparència, l'austeritat i el compromís efectiu amb el país i la seva ciutadania”.
 
Al compromís del president Mas de reforçar les mesures per a la regeneració democràtica de l’Administració de la Generalitat i augmentar la transparència de les institucions i els seus procediments, s’hi afegeix un tercer objectiu que és el de la rendició de comptes per part dels alts càrrecs de l’Administració, “per passar de les bones intencions a les bones practiques”, segons ha destacat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu. El document està a l'abast de tots els ciutadans a la web de Transparència del Govern http://transparencia.gencat.cat/codi_bones_practiques.html.
 
Segons ha explicat el conseller, el codi ètic aprovat avui va més enllà del compliment de la llei, ja que a més implica una actitud: “Es tracta d’incorporar el sentit de l’exemplaritat. No només hem de ser curosos i diligents en el compliment de la legalitat, sinó que hem d’actuar de manera exemplar en tot allò que fem”, ha subratllat Homs.
 
Així, tots els alts càrrecs de l’Administració de la Generalitat hauran d’acceptar el contingut d’aquest nou Codi ètic així com la publicació de les seves dades retributives en el portal de Transparència de la Generalitat (www.transparencia.gencat.cat).
 
Amb l’aprovació avui del Codi ètic, l’Administració de la Generalitat se situa al capdavant de les administracions públiques d’Europa i de l’Estat espanyol en matèria de transparència democràtica. El Govern acompleix els 80 indicadors que marca l’Índex de Transparència de les Comunitats Autònomes de l’Índice de Transparencia de las Comunidades Autónomas (INCAU) de la Transparency International. A banda d’aquests 80 indicadors de Transparency International, se n’han afegit 64 més, de manera que hi al final hi haurà 144 indicadors del grau de transparència i retiment de comptes del Govern de la Generalitat.
 
En aquest sentit, el conseller Homs ha convidat el govern espanyol a “prendre nota” del compromís de transparència del Govern. “Li farem arribar el codi ètic a la vicepresidenta del Govern perquè abans de donar-nos lliçons d’austeritat  facin introspecció i que ens expliquin moltes de les partides que ara costa escatir en què se les gasten”. “Una manera de practicar l’austeritat és ser transparent i acreditar les bones pràctiques que corresponen a qualsevol alt responsable d’una administració pública”, ha reblat.
 
A través del portal de Transparència, els ciutadans no només poden accedir al compliment dels eixos del Pla de Govern sinó a tots aquells indicadors que avaluen i mesuren la gestió pública de l’Administració. A partir d’avui, també està disponible, a través del portal de Transparència, la retribució bruta anual de tots els alts càrrecs de la Generalitat, i de les seves empreses i entitats públiques – sou base i complements-, així com els complements remunerats per assistència a òrgans col·legiats com ara consells d’administració, consells de govern o consells socials, on també hi participen membres de la societat civil.
 
En molts pocs mesos, el Govern ha fet diverses actuacions que responen al compromís del president i del seu Executiu per assolir uns elevats nivells d’informació pública, de transparència, i de retiment de comptes.
 
Així, l’acord d’avui ha estat precedit per diverses iniciatives en el marc de la transparència. El 6 de febrer de 2013 el president Mas va convocar la primera Cimera per a la Regeneració democràtica, al Palau de la Generalitat, a la qual hi van assistir Núria de Gispert, presidenta del Parlament; Miguel Angel Gimeno, president del TSJC; Martín Rodriguez, fiscal superior de Catalunya; Rafael Ribó, síndic de Greuges de Catalunya; Jaume Amat, síndic major de la Sindicatura de Comptes i Daniel de Alfonso, director de l’Oficina Antifrau.
 
Després d’aquesta primera cimera se’n va fer una segona el 22 de febrer, on el president Mas va presentar una proposta amb 51 mesures per a la transparència, la regeneració democràtica i el retiment de comptes que més endavant va portar al Parlament de Catalunya.
 
Cinc mesos després, el Govern va posar en marxa el portal de la Transparència, amb la informació de contractació pública, seguiment del pla de Govern, indicadors de l’acció de Govern i retribucions dels alts càrrecs dels departaments de la Generalitat i del seu sector públic, responent així al compromís del president Mas.
 
El full de ruta del Govern pel dret a decidir “continua intacte”

El conseller Homs ha assegurat que el full de ruta del Govern pel dret a decidir “continua intacte” i el calendari es manté “exactament igual” després de la decisió presa pel Consell Nacional del PSC aquest cap de setmana de "despenjar-se" del procés. “La nova posició del PSC no resol res, no plantegen cap alternativa, senzillament es despengen, i el que no farem la resta és parar màquines per veure si s’aclareixen. El que continuarà fent el Govern és el que tenia intenció de fer”, ha remarcat Homs.
 
El portaveu també ha reiterat la voluntat de diàleg del Govern: “Estarem sempre a disposició de tothom, però està clar que hi ha hagut un cop de porta, no al govern ni als partits polítics, sinó a una majoria, la més gran que hi ha en aquests moments en el nostre país”.
 
A preguntes dels periodistes, el conseller també s’ha referit a les declaracions de l’expresident del Govern espanyol, José Maria Aznar, en què defensava penes de presó per a aquells que convoquin referèndums “il·legals”. Homs ha demanat al Govern espanyol que “reprovi” aquestes declaracions i ha recomanat a l’expresident Aznar que “es mentalitzi que estem en un país democràtic, i que posar a la presó algú per votar és totalment contrari a la democràcia”. "Amenaçar amb la presó pel fet de plantejar una votació és propi d'altres temps i d'altres règims". "El primer interessat a reprovar aquestes paraules és el Govern espanyol, perquè ha de deixar clar que Espanya és un país democràtic” , ha sentenciat Homs.
 
D’altra banda, en relació amb les informacions aparegudes avui en un diari en què s’acusa el conseller de Justícia, Germà Gordó, d’haver demanat informació sobre l’actual alcaldessa de Madrid, Ana Botella, el conseller les ha desmentit de forma rotunda i contundent: “Són ximpleries, informacions absolutament falses que no tenen ni cap ni peus”. Per aquest motiu, el conseller ha demanat “una rectificació clara i contundent”. En cas contrari, ha advertit, el Govern “acudirà a la justícia”.
 
El Govern inicia el procés per declarar d’interès públic el projecte El Bulli Foundation a Roses

El Consell Executiu ha aprovat avui la memòria preliminar de l’avantprojecte de Llei que declari El Bulli Foundation com una actuació d’interès públic “de primer ordre”. Aquesta regulació normativa és necessària atès que està previst que El Bulli Foundation se situï dins de l’espai del Parc Natural del Cap de Creus, en el terme municipal de Roses, i per tant es requereix una regulació que permeti aquesta ubicació.
 
El projecte El Bulli Foundation, impulsat per Ferran Adrià i Juli Soler, té com a objectiu la implantació d’un centre de recerca en cuina d’avantguarda, de promoció de la cultura gastronòmica i de formació. Aquestes instal·lacions se situarien dins del Parc Natural del Cap de Creus, en el mateix emplaçament que el restaurant El Bulli, una institució de referència i prestigi mundial que ha situat Catalunya en el primer nivell de la gastronomia internacional.
 
El Govern considera que l’execució d’aquesta nova iniciativa contribuirà encara més a la internacionalització de la cultura catalana i a la projecció i promoció de Catalunya, i de l’Alt Empordà en particular, amb resultats beneficiosos per a l’economia local.
 
L’avantprojecte de llei també determinarà les condicions amb què El Bulli Foundation passarà a ser de titularitat pública en un futur, tal com han anunciat públicament els promotors. Una vegada superada la tramitació del text legislatiu, el Govern podrà aprovar el projecte executiu que empararà l’actuació.
 
La Generalitat dóna llum verd a la signatura d’un acord amb l’Ajuntament de Salou per dotar aquest municipi d’infraestructures i serveis que el reforcin com a destinació turística

El Govern ha autoritzat avui els consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, a signar un acord de col·laboració amb l’Ajuntament de Salou per desenvolupar un conjunt de projectes d’inversió en infraestructures i serveis en aquest municipi del Baix Camp. L’objectiu és reforçar Salou com a destinació turística i dotar-lo de les infraestructures i els serveis necessaris per donar resposta als reptes i les demandes de l’oferta turística internacional. Per aquest motiu, l’acord s’emmarca en l’àmbit del Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou, des del qual la Generalitat està impulsant les bases i creant les condicions per atreure importants projectes d’inversió privada d’acord amb els models i les tendències que demana el mercat turístic mundial.
 
El text de l’acord que aprova avui el Govern i que va ser ratificat ahir pel ple de l’Ajuntament de Salou, inclou la creació d’una comissió tècnica paritària formada per un màxim de sis membres que seran designats per les dues administracions. La seva finalitat serà valorar els projectes i proposar al Govern de la Generalitat la seva execució. Els acords que prengui aquest òrgan s’adoptaran per unanimitat. Pel que fa al calendari, l’acord preveu que abans de l’1 de gener del 2019 es farà una revisió de l’estat d’execució de les actuacions previstes.
 
Les infraestructures proposades per l’Ajuntament de Salou i que s’inclouen en l’acord que se signarà avui mateix són les següents:
 
•          L’endegament del Barranc de Barenys.
•          Les estacions de bombament de Cala Crancs, Maripins i Pla de Maset/camí del Racó, Platja Llarga i Mirador de Salou.
•          La canalització d’aigües pluvials del carrer Barcelona-Espigó del Moll, i de la plaça 11 de setembre-carrer Barcelona.
•          El vial de connexió entre el centre urbà de Salou i el Parc a través del traçat actual del ferrocarril.
•          La variant de la plaça Europa adaptada a les necessitats urbanístiques i de mobilitat que esdevinguin en el desenvolupament del Centre Recreatiu i Turístic.

3  

Fitxers adjunts

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 552

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno
JPG | 440

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 110