• Els fons es destinaran a finançar mesures d’emergència adoptades pels ens locals i actuacions urgents que s’hagin de dur a terme per restablir infraestructures i serveis municipals
  • El conseller de la Presidència ha assegurat que ”mai hi havia hagut al nostre país un Govern tan transparent com el que hi ha ara”
  • Homs espera que Rajoy respecti el què digui el poble de Catalunya el 27-S ja que “en un context democràtic el què vota la gent va a missa"
  • El Consell Executiu també aprova modificar el decret que regula l’accés i l’organització del Cos de Bombers Voluntaris
El conseller Homs a la roda de premsa posterior a la reunió de Govern
El Govern ha acordat destinar una partida de 3 milions d’euros per atendre el finançament de les despeses derivades de les actuacions d’emergència que els ens locals van haver de realitzar arran dels episodis de pluges torrencials i ventades produïts entre els mesos de novembre de 2014 i gener de 2015. Els fons es destinaran a actuacions urgents d’arranjament d’infraestructures i de serveis municipals que s’han dut a terme per contenir els danys i restablir la normalitat a les zones sinistrades i per a les noves actuacions de reposició de les infraestructures locals malmeses.
 
Atenent a l’excepcionalitat de la situació i a raons d’interès públic i econòmiques, el Govern ha considerat necessari adoptar de manera urgent les línies d’actuació necessàries per fer front a les despeses derivades de les actuacions d’emergència realitzades pels ens locals afectats i a les inversions que s’hagin de dur a terme amb caràcter inajornable.
 
Així, la distribució dels fons s’efectuarà de manera urgent amb bestreta del 100% a través d’una sol·licitud prèvia dels ens locals afectats al Departament de Governació i Relacions Institucionals i d’acord amb la normativa general de subvencions. Es tracta d’un procediment àgil que permetrà que els ajuts arribin amb rapidesa, tenint en compte la singularitat de les circumstàncies i la necessitat de retornar a la normalitat. La partida econòmica de 3 milions d’euros que ha autoritzat el Consell Executiu prové del Fons de contingència de la Generalitat de Catalunya.
 
Homs: ”mai hi havia hagut al nostre país un Govern tan transparent com el que hi ha ara”
 
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu i en referència a la petició de compareixença del president a la Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política al Parlament, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat, que el president Mas sempre ha dit que quan el cridin sobre aquesta qüestió compareixerà i “ha respost sempre que li han preguntat”. “La disponibilitat del president i del Govern és contínua, ha estat sempre així i continuarà sent”, segons Homs. El portaveu ha recordat que el president Mas compareixerà de seguida que es convingui la data, “en els propers dies o properes setmanes” ja que “si el Parlament ho demana, el Govern ha de comparèixer”.
 
Homs ha assegurat que “aquest és el Govern més transparent que mai ha tingut Catalunya” i ha recordat  “la disponibilitat de donar totes les explicacions, com hem fet sempre, i on se’ns demani”. “La informació és accessible per tothom, com mai havia passat i això se’ns reconeix des de fora”, ha recordat Homs en referència a la màxima puntuació que Transparència Internacional va atorgar a la Generalitat el passat mes de juliol. “Les explicacions es donen i es continuaran donant”, ha asseverat Homs.
 
El portaveu del Govern ha explicat que s’està atenent a les peticions d’informació de la comissió parlamentària d’investigació sobre el frau fiscal i es facilitarà tota la informació, “com no pot ser d’una altra manera”. Segons Homs, “hi destinem personal i recursos perquè és el que ens han demanat que féssim”.
 
Pel conseller de la Presidència, “cada ocasió que tinguem per explicar que les acusacions són falses, les aprofitarem”. Tot i això, Homs ha volgut afegir que des del Govern “tenim tot el dret a posar l’accent del debat on el país es juga el futur”, encara que “a tot arreu on se’ns demanin explicacions les donarem i facilitarem informació”. Pel portaveu, el debat sobre el frau fiscal i la corrupció també hi serà i “no el defugirem, al contrari” però assegura que no ajuda a “la construcció del projecte de país que pensem que és la prioritat” ja que “crec que ens distreu a tots plegats”.
 
Sobre si la petició d’ERC de què el president comparegui a la comissió parlamentària sobre el frau fiscal té alguna incidència en l’acord entre el president Mas i els republicans, Homs ha assegurat que aquesta qüestió “el president mai l’ha posat sobre la taula en la negociació” i ha recordat que sempre està disposat de comparèixer “sempre que el parlament li ho demani“. El conseller de la Presidència ha advertit que “com que estem en any electoral, tot això té la intencionalitat que té”. Homs ha afirmat que “l’experiència ens demostra que la veritat a alguns els és igual” ja que ha recordat que el 2012 es va acusar al president Mas de tenir comptes a Suïssa, es va contrastar per desmentir aquesta informació i encara ara “ningú ha sentit que algú entonés el mea culpa”. D’altra banda, Homs ha explicat que una vegada assolit l’acord sobre pressupost, en els propers dies s’abordarà la qüestió de crear les estructures d’Estat.
 
El portaveu espera que Rajoy respecti els resultats del 27-S perquè allò que vota la gent “va a missa”
 
El conseller de la Presidència ha demanat a Mariano Rajoy que respecti allò que voti el poble de Catalunya el proper 27 de setembre. Segons Homs, “aquesta és l’actitud que s’ha de tenir en un context democràtic,  el què vota la gent va missa”. Pel portaveu, en aquesta ocasió la discussió sobre la legalitat dels comicis que es proposen no hi té cabuda. Homs ha recordat que el 27 de setembre el què esta en joc és “si Catalunya esdevé estat independent o no” i és en aquesta qüestió que està centrat el Govern.
 
Modificació del decret que regula el Cos de Bombers Voluntaris
 
El Consell Executiu ha aprovat la modificació parcial del Reglament de 1996 que establia les normes que regulen el Cos de Bombers Voluntaris i la seva organització amb l’objectiu d’actualitzar i adaptar aspectes concrets de la regulació anterior. El text nou introdueix modificacions en el procés per ingressar al Cos de Bombers Voluntaris i altres aspectes que configuren el perfil dels membres de les seccions Activa i Especial i estableix els límits d’edat per formar part de la Juvenil i la de Veterans. Des d’ara, per exemple, per formar part del Cos de Bombers Voluntaris, el Govern farà una convocatòria pública de places.
 
Per primer cop, el nou Reglament també inclou l’obligatorietat per als bombers voluntaris de les seccions Activa i Especial de mantenir una activitat teòrico-pràctica de perfeccionament i consolidació de coneixements tècnics en matèria de prevenció i extinció d’incendis.
 
Cap a un gran centre tecnològic de referència en innovació industrial
 
El Govern també ha fet un pas més en la integració dels centres tecnològics avançats de Catalunya, que culminarà amb la constitució el 2016 d’un gran centre de referència al país. El Consell Executiu ha acordat autoritzar els representants de la Generalitat als patronats dels centres tecnològics avançats i a la Fundació privada Alira a adoptar els corresponents acords d’integració i ha acordat encomanar a ACCIÓ, l’Agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Ocupació, que impulsi el nou centre tecnològic integrat de Catalunya.
 
En una primera fase, la Fundació Alira absorbirà 4 centres tecnològics: ASCAMM, Barcelona Digital Centre Tecnològic, CETEMMSA i Barcelona Media. En una segona fase s’hi integraran els dos centres restants, CTM Centre Tecnològic i Leitat, procés que culminarà el 2016 amb la constitució definitiva del centre tecnològic avançat de Catalunya. El Govern dotarà aquest procés amb 45 milions d’euros fins al 2016, a través dels plans de suport pluriennals de desenvolupament.
 
El nou centre tecnològic integrat serà la referència en innovació industrial a Catalunya, que consolidarà i potenciarà el model de transferència tecnològica per generar un mercat tecnològic català que aporti competitivitat a l’empresa. Es tracta d’una aposta de país a llarg termini, que respon a l’oportunitat d’augmentar la capacitat en recerca industrial i de serveis tecnològics a Catalunya per tal que el país recuperi una posició de lideratge en dinàmiques d’innovació industrial.
 
Nomenaments
 
El Consell Executiu també ha acordat nomenar a Josep M. Sánchez Pascual, director general de Política Financera, Assegurances i Tresor del Departament d'Economia i Coneixement; i a Marià Morera Goberna, director de Serveis del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 

3  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu 766

Foto roda de premsa

Foto roda de premsa 364

Foto roda de premsa

Foto roda de premsa 400

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 94