• Atesa la necessitat urgent i inajornable de disposar de mitjans personals per reforçar la seguretat pública a Catalunya, l’Executiu ha aprovat una nova oferta per accelerar la incorporació de nous efectius i salvar, d’aquesta manera, la problemàtica jurídica plantejada pel Govern espanyol
  • El president Puigdemont nomena Lluís Puig i Gordi nou conseller de Cultura
  • Munté considera les advertències al món local una “mostra de la impotència del Govern espanyol” 
Roda de premsa
El Govern ha acordat avui mantenir l’oferta pública d’ocupació de 505 places de Mossos d’Esquadra per a aquest 2017, amb l’objectiu de convocar-les aquest mes de juliol. “D’aquesta  manera, se salva la problemàtica jurídica plantejada pel requeriment del Govern espanyol i s’assegura la convocatòria d’unes places que són del tot necessàries per a Catalunya”, segons ha destacat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.
 
Per blindar aquesta oferta davant del requeriment rebut pel Govern espanyol, l’executiu ha acordat dos instruments per fer-ho viable. Per una banda, ha modificat l’acord de 18 d’abril, pel qual s’aprovava l’oferta d’ocupació de més de 7.700 places, i deixar en 50 el número de places per a Mossos d’Esquadra. Al mateix temps, ha aprovat una nova oferta pública de 455 places. Amb aquests acords es dóna via lliure a la convocatòria prevista de 505 agents i es dóna seguretat i garanties als aspirants a entrar al cos de Mossos d’Esquadra.
 
El Govern ha pres aquesta decisió per salvar la problemàtica jurídica plantejada per l’Estat que hauria pogut paralitzar l’oferta i, d’aquesta manera, assegura la convocatòria immediata d’aquestes places d’un col•lectiu que fa sis anys que no té noves incorporacions. En tot moment, l’objectiu de la convocatòria respon a la necessitat de disposar dels efectius necessaris per a garantir la seguretat de Catalunya i arribar a les xifres d’agents previstes als acords de la Junta de Seguretat, que actualment són de 1.500 efectius menys dels previstos.
 
L’oferta pública del passat abril es va fer d'acord amb el càlcul de la taxa de reposició, que és l’indicador que fixa el nombre de places que poden esser objecte d’oferta pública d’ocupació.  Tot i això, el Govern espanyol en va fer una interpretació diferent a la de la Generalitat i va considerar que només es podien aprovar 50 places del Cos de Mossos d’Esquadra en comptes de les 505 places previstes en l’Acord del mes d’abril.
 
Ara, aquesta normativa ha quedat superada amb l’aprovació dels pressupostos estatals pel 2017, que permeten una major flexibilitat en el càlcul de les taxes de reposició, i el Govern ha acordat tirar endavant l’oferta parcial. D’aquesta manera, l’Executiu evita iniciar un procés judicial que s’allargaria en el temps i que només perjudicaria els candidats a presentar-se a la convocatòria de places per al cos de Mossos d’Esquadra.
 
El president Puigdemont nomena Lluís Puig Gordi nou conseller de Cultura
 
La portaveu del Govern, Neus Munté, també ha informat que el president Puigdemont ha nomenat Lluís Puig i Gordi nou conseller de Cultura, en substitució de Santi Vila, que avui ha assumit la cartera d’Empresa i Coneixement. L’acte de presa de possessió del càrrec del nou titular de Cultura se celebrarà demà al Palau de la Generalitat.
 
Munté ha volgut destacar el reconeixement i agraïment de tot el Govern a la persona de Jordi Baiget per la seva trajectòria i compromís profund i nítid amb el país i la seves llibertats i la feina excel·lent que ha desenvolupat mentre ha estat titular del Departament d’Empresa i Coneixement”.
 
Durant la roda de premsa, la portaveu Munté ha explicat que la decisió del president Puigdemont de cessar Jordi Baiget “no ha estat fàcil” i que “respon a l’exercici d’una potestat que només té ell, que és la de nomenar i cessar consellers i conselleres”. “És evident que els nostres càrrecs sempre estan a disposició del president”, ha afegit.
 
En aquest sentit, Munté ha assegurat que el Govern “està al costat del president i compromès amb un mandat parlamentari, que és poder celebrar un referèndum el proper 1 d’octubre“. “Tots els consellers estem conjurats a continuar treballant colze a colze perquè la ciutadania pugui votar”, ha reiterat.
 
Puig és nascut a Terrassa l’any 1959. Té estudis musicals, de dansa, de producció audiovisual i d’Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya. Ha estat director artístic del Mercat de Musica Viva de Vic; director de la Fira Mediterrània de Manresa, sardanista, dansaire i director de diversos esbarts. Ha publicat diversos llibres centrats en la cultura tradicional i fins a l’actualitat ha estat director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural del Departament de Cultura.
 
Munté considera les advertències al món local una “mostra de la impotència del Govern espanyol” 

A preguntes dels mitjans de comunicació, la portaveu del Govern s’ha referit a la carta enviada pel secretari d’Estat d’Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, als ajuntaments catalans advertint-los que no col·laborin en l’organització del referèndum del’1 d’octubre: “És una nova mostra de la incapacitat i de la impotència del Govern de  l’Estat, en aquest cas davant del mon local, des de sempre vinculat al drets de les persones, al dret mes democràtic que existeix que és el dret de vot”, ha afirmat Munté. 
 
En aquest sentit, la portaveu del Govern ha lamentat la incapacitat del Govern estatal de “respondre a allò que és un plantejament massiu a Catalunya, reivindicat per majoria parlamentària, plantejat de forma legítima per aquest Govern i recolzat per majoria social i pel mon local per diversos ajuntaments de diversos signes polítics, amb tota la seva pluralitat”
D’altra banda, Munté també ha valorat la negativa de la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, a la petició del president Puigdemont de comparèixer davant la cambra espanyola per explicar el referèndum: “És una resposta que ens indica que tornem a la casella de sortida quan nosaltres fa temps que hem mogut fitxa i avancem”
 
“Vam demanar comparèixer al Senat i se’ns va denegar, i ara se’ns diu que ho hem de fer al Senat. Crec que el posicionament  del Govern és prou clar en el sentit de ratificar-nos en la nostra demanda, però se’ns nega aquesta possibilitat de comparèixer tant al Senat com al Congrés per poder explicar perquè hem arribat fins aquí”, ha denunciat Munté.
 
El Govern aprova que els estudiants de rendes baixes paguin només un 20% del preu de la matrícula dels estudis de grau
 
El Govern ha aprovat el decret corresponent que afecta els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyament que presten les universitats públiques catalanes i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per al pròxim curs, després de rebre  el vistiplau de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), integrada pels rectors i els presidents dels consells socials de les universitats.  El decret de preus públics universitaris per al curs 2017-2018 estableix que els estudiants dels trams de renda més baixos paguin només un 20% del preu de la matrícula dels estudis de grau, d’acord amb la proposta presentada.
 
El nou decret aplica una nova reducció del 30%, que se suma a la bonificació ja existent. Concretament, s’estableix una rebaixa total del cost que assumeixen els estudiants del 80% per a les rendes del tram 1 i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social.
 
Gràcies al decret aprovat pel Govern es potencia el sistema català de tarifació social dels estudis universitaris i es dona compliment al mandat del Parlament recollit en l'esmena de la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat d’enguany. Així, amb la nova rebaixa del 30% els estudiants dels trams 1 i 2 de renda s’estalvien en el cas d’un curs de grau estàndard de 60 crèdits una quantitat d’entre 452 i 712 euros a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol:
 
 
Preu 60 crèdits
Variació en euros respecte al 
curs 2016-2017
TRAM 1
TRAM 2
Coeficient A
303€
455€
-455€
Coeficient B
429€
644€
-644€
Coeficient C
475€
712€
-712€
D’aquesta forma, un estudi de coeficient A –com ara Dret o Turisme- costarà un total de 303 euros per a un estudiant que se situï en el tram 1 de renda, i 455 euros si pertany al tram 2. En el cas del coeficient B (Comunicació Audiovisual, Psicologia...), el curs sencer serà de 429 euros per al tram 1 i de 645 euros per al tram 2. Per últim, els estudiants amb rendes de tram 1 pagaran 475 euros per un grau de coeficient C (Medicina o Ciències Biomèdiques), mentre que per als estudiants del tram 2 el preu serà de 712 euros, tant com s’estalvien respecte al curs passat.
 
Amb aquesta nova rebaixa del 30% per als trams més baixos, els estudiants del tram 1 només pagaran un 5% del cost total dels estudis. Mentre que per als estudiants del tram 2, el cost dels estudis que assumeixen se situa en el 7,5%. De mitjana, els estudiants catalans paguen el 19% del cost total dels estudis universitaris, el 81% restant l’assumeix l’Administració.
 
Pel que fa al cost de la resta de trams dels estudis de grau, el Govern ratifica per cinquè curs consecutiu que no s’apliqui cap actualització per l’increment del cost de la vida al preu dels crèdits. Així, el preu per crèdit de la resta de trams de renda –del 3 al 5– es manté igual que en anys anteriors. També els preus màxims dels crèdits matriculats per primera vegada, que assumeixen fins al 25% del cost total dels estudis també els mateixos.
 
Pel que fa als estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general, continuen tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.
 
Màsters amb tarifació social
 
L’altra gran novetat del decret de preus aprovat pel Govern és la implantació progressiva per primer cop del sistema de tarifació social en els màsters habilitadors per a l’exercici de professions regulades. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster. Pel tram 2, és del 20%; pel tram 3, del 15%; pel tram 4 del 10%, i, finalment, pel tram 5 del 5%.
 
Això permet als estudiants de les universitats públiques beneficiar-se de rebaixes que aniran entre els 124 i els 617 euros per a cursos estàndard de 60 crèdits:
 
 
Tram 1
Tram 2
Tram 3
Tram 4
Tram 5
Preu 60 crèdits
1.853€
1.976€
2.100€
2.223€
2.347€
Variació en euros
-617€
-494€
-371€
-247€
-124€
 
En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció que habilita els consells socials a aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.
 
 
Estudiants exclosos per les beques de l’Estat

El sistema de tarifació social continua acollint al tram 1 a tots aquells estudiants de grau que compleixen els requisits econòmics per ser beneficiaris de les beques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (MECD) però que queden exclosos dels ajuts estatals per no complir els requisits acadèmics.
 
El decret de preus per al pròxim curs  també manté la bonificació a les enginyeries que es va aplicar el curs 2013-2014 després del canvi de coeficient d’estructura docent.
 
Pel que fa al fraccionament del pagament de la matrícula, el decret de preus estableix l’obligatorietat que, com a mínim, aquest fraccionament sigui el mateix que el curs anterior, és a dir, que es faci en tres fases. Així mateix, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ofereix un sistema de pagament fraccionat de fins a 10 mesos, que permet el finançament del 100% de l'import de la matrícula dels estudis universitaris, amb un cost fix d'obertura (14 euros en matrícules semestrals  i 24 euros en anuals ) i un tipus d'interès del 0%.
 
El decret de preus també inclou la possibilitat que les universitats posin en marxa sistemes d’ajuts per atendre aquells estudiants que es trobin en circumstàncies personals sobrevingudes. Un mecanisme que complementa al programa especial impulsat per l’AGAUR per atendre els universitaris amb problemes econòmics sobrevinguts. Des del curs 2014-2015, el termini per comunicar una nova situació econòmica que doni dret a beca és ininterromput i, per tant, durant tot l’any es resolen aquestes peticions.
 
El Govern destina 53,4 milions d’euros al programa del SOC “Treball i Formació” per a persones en atur
 
El Consell Executiu ha aprovat autoritzar al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) el pressupost de 53,4 milions d’euros pel programa “Treball i Formació”, un 34% més que el de l’any passat.
 
Les accions es destinen a persones en atur no perceptores de prestació o subsidi per desocupació, preferentment més grans de 45 anys, a les beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció, i a dones víctimes de violència de gènere i aturades de molt llarga durada sense prestació. Una altra novetat és que el programa obre una línia específica de 8 milions d’euros per a dones víctimes de violència de gènere i dones aturades de molt llarga durada no perceptores de prestacions ni subsidis.
 
El Govern aprova la creació de l’Observatori de l’Equitat en el Sistema Educatiu no Universitari

El Govern ha aprovat avui la creació de l’Observatori de l’Equitat en el Sistema Educatiu no Universitari, i el  primer pas per fer-ho és posar a exposició pública la proposta de la seva creació. L’observatori vol proporcionar al Departament d’Ensenyament un instrument de consulta i d’assessorament en l’àmbit de les polítiques educatives des de la perspectiva de l’equitat i la igualtat d’oportunitats. L’objectiu és aconseguir el màxim nivell d’excel·lència del conjunt del sistema i de cadascun dels seus alumnes. La creació de l'Observatori és una de les actuacions que la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, havia anunciat per a aquesta legislatura.
 
Es proposa una estructura que compti amb la participació dels organismes consultius d’Ensenyament, dels departaments vinculats amb l’equitat, de l’Administració local, del Tercer Sector, de la Sindicatura de Greuges i del món universitari i de grups de recerca.
 
El Govern crea el Programa "Objectiu 2020: un repte cap a la visió zero víctimes mortals a la xarxa viària de Catalunya"

El Govern també ha aprovat avui el Programa "Objectiu 2020: un repte cap a la visió zero víctimes mortals a la xarxa viària de Catalunya". Aquest implica un reforç addicional de la plantilla existent del Servei Català de Trànsit, per tal de dotar l’organisme dels recursos humans adients per fer front amb eficàcia i eficiència a l’assoliment de l’objectiu de reducció de la mortalitat del 50% en el nombre de víctimes mortals a les vies catalanes de cara al 2020 respecte de l’any 2010. En concret, hi haurà 25 places noves.
 
El Govern fa un pas endavant amb la nova llei de caça de Catalunya per garantir una activitat segura, sostenible i equilibrada territorialment

El Govern ha donat llum verda avui a la memòria preliminar de l’Avantprojecte de la llei de caça, que correspondrà elaborar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Una llei pròpia de caça de Catalunya amb especial atenció als equilibris entre diferents activitats i a la prevenció i mitigació de riscos i perjudicis originats per les sobrepoblacions d’algunes espècies cinegètiques. Aquesta nova normativa es vol elaborar amb el consens i la participació dels principals sectors implicats en relació amb la fauna cinegètica.
 
Finalment, el Govern ha nomenat Xavier Urios Aparisi com a nou director general d’Assumptes Contenciosos del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya.

2  

Imatges

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 1750

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno 1541

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 283