Catalunya impulsa una llei pionera contra l'antigitanisme

 

  • Amb la nova normativa el Govern vol erradicar l’antigitanisme, una expressió de discriminació i odi que contribueix a l’exclusió social de gitanos i gitanes
  • El president Torra reitera a Pedro Sánchez que la solució al conflicte passa pel dret d’autodeterminació, la fi de la repressió, la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats
  • L’Executiu també Govern aprova la delegació de la gestió del Port Olímpic de Barcelona a l’Ajuntament

 

Catalunya impulsa una llei pionera contra l’antigitanisme

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de Llei per eradicar l’antigitanisme i garantir els drets del Poble Gitano. Es tracta d’una llei “pionera”, reivindicada tant per la societat civil gitana com pel Parlament de Catalunya”, amb la qual el Govern es proposa erradicar aquesta expressió de discriminació..

Segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, la norma impulsarà una política pública específica per aquest tipus de discriminació, actualitzarà i harmonitzarà els marcs normatius existents i contribuirà a millorar el treball coordinat entre les administracions públiques i les entitats socials gitanes alhora que, també, posarà en valor el paper de les administracions locals.

La Generalitat de Catalunya seria la primera administració a crear una llei específica integral per donar resposta a l’antigitanisme, de forma participada amb representants del poble gitano. 

El Govern reitera que la solució al conflicte passa pel dret d’autodeterminació, la fi de la repressió, la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats

El president Torra ha traslladat als membres del Govern al contingut de la trucada que ha mantingut aquest matí amb el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. Segons ha explicat la portaveu Budó, la conversa ha estat “cordial” i el president Torra ha emplaçat Sánchez a celebrar una reunió entre els dos presidents, una trobada que el cap de l’Executiu espanyol s’ha mostrat disposat a convocar al més aviat millor després de la investidura.

Al llarg de la conversa, el president Torra ha traslladat al president Sánchez que la solució del conflicte “passa per l'exercici del dret d'autodeterminació i la fi de la repressió, així com la llibertat dels presos i les preses polítiques i el retorn lliure dels exiliats”.

La portaveu Budó també ha explicat que, en la conversa d'avui, el president Sánchez ha tornat a reconèixer la naturalesa política del conflicte existent entre Catalunya i Espanya, com ja va fer en una primera reunió a la Moncloa, i per tant es torna a posar sobre la taula el reconeixement que entre Catalunya i Espanya hi ha un conflicte polític.

El president de la Generalitat ha expressat també que el diàleg s'ha de produir “de manera bilateral de Govern a Govern”. Per al diàleg, el president Torra li ha explicat al president Sánchez que “no es parteix de zero”, en referència  a la reunió a la Moncloa de juliol de 2018 i a la reunió a Pedralbes de desembre de 2018, a més de les negociacions durant les setmanes posteriors a aquesta trobada.

Tot i això, Torra ha traslladat a Sánchez que durant aquest temps “han passat més coses, els escenaris han canviat i la posició del Govern es va concretar en l'acord aprovat l'endemà de la sentència del Tribunal Suprem”.

El president Torra també ha demanat a Sánchez que “caldran garanties per a un diàleg real, amb contingut i que tracti els elements centrals que són els causants del conflicte polític”.

Finalment, el cap de l'Executiu ha recordat a Pedro Sánchez la duresa de la seva campanya contra l'independentisme, a la qual cosa Sánchez ha reconegut que caldrà avançar.

 Pel que fa a la taula catalana de partits, la consellera ha explicat que finalment no es podrà celebrar durant aquest mes de desembre “per motius d’agenda” i ha assegurat que es convocarà després de les festes de Nadal.

Govern aprova la delegació de la gestió del Port Olímpic de Barcelona a l’Ajuntament

En segon lloc, el Govern ha aprovat la delegació de la gestió del Port Olímpic a l’Ajuntament de Barcelona. El Conveni aprovat avui estableix les condicions i els termes d’aquesta delegació, per un termini de 30 anys, que es  formalitzarà pròximament perquè es faci efectiva l’abril de 2020, un cop venci la concessió actual.

Dels beneficis generats pel Port Olímpic durant el període establert de 30 anys, s’aportarà a la Generalitat una part, no inferior a 5 MEUR, que es destinarà a inversions en el sistema portuari de Catalunya.

Amb aquesta mesura, ambdues administracions pretenen potenciar el valor i la singularitat del Port Olímpic com a espai públic de la ciutat, convertir-lo en punt de trobada de la ciutadania amb el mar, augmentar el rendiment social de la instal·lació, garantir el seu equilibri econòmic, millorar el seu estat de conservació, afavorir-ne la seguretat i potenciar els usos nàutics sostenibles.

El Govern destina 9,4 milions d’euros per consolidar i2CAT com a referent de la recerca i la innovació digital a Catalunya

En tercer lloc, el Govern ha aprovat destinar 9,4 MEUR al contracte programa de la Fundació i2CAT. Aquest contracte programa per al període 2020-2023 defineix els objectius estratègics a assolir i n’estableix els indicadors i mecanismes per al corresponent seguiment.

La Fundació i2CAT, participada majoritàriament per la Generalitat de Catalunya és un centre de recerca i d’innovació que impulsa activitats d’R+D+i en l’àmbit d’Internet i de les tecnologies digitals avançades a partir d’un nou model de quàdruple hèlix basat en la col·laboració entre empreses, administracions públiques, món acadèmic i ciutadania, i amb una clara vocació de generar coneixement per ser transferit en forma de nous productes i serveis innovadors que generin impacte i aportin valor diferencial a les empreses i a la societat catalana.

Per a l’esmentat període s’han definit els 5 objectius estratègics següents:

  1. Incrementar l’excel·lència en la generació de coneixement i millorar el posicionament de recerca a nivell internacional
  2. Impulsar i generar aliances dins l’ecosistema de recerca i innovació de Catalunya
  3. Millorar l’impacte de les activitats de transferència de tecnologia i de coneixement al sector privat
  4. Consolidar la viabilitat i la sostenibilitat econòmica i
  5. La captació i el desenvolupament del talent digital.

El Govern signarà un memoràndum d’entesa amb la regió italiana de l'Emília-Romanya

En quart lloc, el Govern ha aprovat la signatura d’un memoràndum d’entesa amb la regió italiana de l'Emília-Romanya. Es tracta d’una aliança que s’emmarca en els objectius definits pel Pla Europa i per l’Estratègia Mediterrània de la Generalitat de Catalunya i consisteix en compartir l’excel·lència entre els dos territoris en matèria d’innovació, ‘big data’, intel·ligència artificial, governança, així com en l’àmbit de la universitat i la recerca, entre d’altres.

El memoràndum d’entesa també vol donar suport a la cooperació institucional entre Catalunya i l’Emília-Romanya en el marc de les xarxes i les polítiques mediterrànies, i reforçar les seves relacions per definir i promoure formes innovadores de cooperació. Alhora que també impulsa la col·laboració entre universitats, els projectes conjunts en el camp de la crisi climàtica i la implementació de l’Agenda 2030.

El Govern inicia la tramitació de dos projectes de decret per millorar la relació amb la comunitat catalana a l’exterior

En la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat la realització de dues consultes públiques en l’àmbit d’Exteriors. Es tracta de l’inici de la tramitació de dos projectes de decret per millorar la relació amb la comunitat catalana a l’exterior i desplegar dues qüestions rellevants dins la llei que regula el marc de relacions de la Generalitat, les seves institucions i la societat de Catalunya amb els catalans residents a l’exterior i amb les comunitats establertes fora del territori català.

Per una banda, s’aborda l’elaboració d’un projecte de decret per regular les relacions amb les comunitats catalanes a l’exterior, el procediment per reconèixer noves entitats i els criteris que cal que compleixin.

I, en segon lloc, la consulta vinculada a la nova norma del Consell de la Catalunya Exterior, un òrgan assessor i col·legiat de consulta, amb l’objectiu de donar una major seguretat jurídica en el funcionament, organització i composició de l’ens.

El Govern farà una consulta pública prèvia a l’elaboració d’un decret sobre la jornada i horaris de treball del personal del cos de Bombers

En sisè lloc, el Govern ha decidit impulsar l’elaboració d’un nou projecte de decret sobre jornada i horaris de treball del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. El Departament d’Interior i les organitzacions sindicals van signar l’Acord de condicions laborals dels funcionaris del cos de Bombers de la Generalitat per al període 2019-2022.  

En conseqüència, es fa necessari elaborar un nou Decret que reculli els termes de l’esmentat Acord i, alhora, substitueixi el marc normatiu actualment vigent. En la reunió d’avui, el Govern ha pres coneixement de la preceptiva consulta pública prèvia a l’elaboració de la nova norma.

El Govern subvenciona un projecte d’atenció integral a familiars i persones amb problemes de salut mental

El Govern ha decidit atorgar una subvenció a la Federació Salut Mental Catalunya per al projecte “Activa’t per la salut mental”. La Federació Salut Mental Catalunya és una entitat sense ànim de lucre dedicada a tasques de caràcter social en l’àmbit de la salut mental.

Mitjançant el seu programa d’activitats “Activa’t per la salut mental”, desenvolupa actuacions orientades a l’atenció integral a familiars i persones amb problemes de salut mental, a les quals el Govern ha decidit destinar-hi un import de 563.320,00 euros.

Iniciat al 2015 com a prova pilot, el projecte treballa per aconseguir que les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies puguin esdevenir agents de salut actius en el seu procés de recuperació i millorar així la seva qualitat de vida.

El projecte s’ha desenvolupat en una dotzena de territoris arreu de Catalunya, on fomenta un treball conjunt entre la xarxa sanitària, social i associativa, amb la implicació dels municipis per millorar l’apoderament de les persones afectades i a les seves famílies, d’acord al model d’atenció comunitària que situa la persona i el seu entorn al centre de l’atenció. 

El Govern arrendarà 410 vehicles per a la Direcció General de la Policia per al període 2020-2025

El Govern també ha acordat millorar i renovar el parc de vehicles de la Direcció General de la Policia. L’operació consisteix a contractar, per al període 2020-2025, el subministrament de 410 vehicles, mitjançant arrendament sense opció de compra, amb un valor estimat de 33 MEUR.

Això permetrà la substitució dels vehicles de major antiguitat que van quedant obsolets (69 vehicles), la renovació del parc mòbil en la modalitat de rènting (259 vehicles) i l’ampliació del parc mòbil per cobrir noves necessitats derivades de l’augment d’efectius per les noves promocions (82 vehicles).

El Govern rep l’estudi sobre el càlcul del salari mínim català de referència 

El Govern ha rebut el resultat de l’estudi sobre el càlcul del salari mínim català de referència (SMR) que es va presentar el passat dijous al ple del Consell de Relacions Laborals. D’acord amb aquest estudi, un salari mínim català digne i ajustat a la realitat socioeconòmica del territori hauria d’arribar als 1.239 euros mensuals.

Aquest càlcul, elaborat pel Govern, s’ha fet a partir de les directrius i recomanacions del Parlament Europeu, el Comitè Europeu de les Regions i el Parlament de Catalunya. Segons aquestes recomanacions, l’SMR hauria de representar, com a mínim, el 60% de la mitjana salarial de Catalunya. Aplicant aquest criteri, el salari mínim català mensual (per un treball a jornada completa) seria de 1.239,5 euros (17.353 anuals amb 14 pagues).

Finalment, el Govern ha donat llum verda als nomenaments d’Aleix Villatoro i Oliver com a secretari general del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, i de la senyora Georgina Cardona Isus com a directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament.

2  

Imatges

Foto de la roda de premsa del Govern (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa del Govern (Jordi Bedmar) 173

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar)

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar) 459

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 174