Consellera Budó

El Govern aprova un segon decret de mesures urgents per mitigar els efectes de la pandèmia del coronavirus sobre l'economia, l'activitat productiva i l'ocupació

query_builder   17 març 2020 16:58

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova un segon decret de mesures urgents per mitigar els efectes de la pandèmia del coronavirus sobre l'economia, l'activitat productiva i l'ocupació

Consellera Budó

 

  • Es facilita la continuïtat de la contractació pública de les administracions catalanes, clau per mantenir l’ocupació de les empreses proveïdores de serveis, i es destinaran més de 7,5 milions d’euros per ajudar els treballadors autònoms que s’han vist obligats a aturar la seva activitat
  • El Govern urgeix l’Estat a autoritzar el confinament total de Catalunya: “Les hores que es deixin passar seran hores perdudes en la batalla contra el coronavirus”, alerta la portaveu Budó
  • Buch demana a la població que no utilitzi el 112 per fer consultes sobre el coronavirus
  • Vergés assegura que el Govern s’està preparant per “augmentar al màxim la capacitat del sistema sanitari”

 

El Govern ha donat avui llum verda a un segon decret de mesures urgents per lluitar contra els efectes que la pandèmia del Covid-19 pugui tenir sobre diversos àmbits que afecten l’economia catalana. En aquest sentit, l’acord aprovat avui, i que complementa el ja aprovat pel Govern el passat dijous 12 de març, inclou un conjunt d’actuacions que afecten diversos àmbits com són: la contractació pública, la salut i gestió de residus sanitaris, la transparència, el transport públic i la gestió tributària, “tots ells necessaris per poder donar resposta a l’afectació del coronavirus”.

Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, en la qual també han participat el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per actualitzar les dades sobre la gestió de l’emergència relacionada amb l’epidèmia del Covid-19.

“Amb el Decret llei aprovat avui, el Govern aprofundeix i amplia el paquet de mesures adoptades la setmana passada”, ha destacat Budó, que no ha descartat que l’Executiu n’hagi d’adoptar de noves en els propers dies.

En l’àmbit tributari, el decret llei preveu una moratòria en els terminis d’autoliquidació i pagament de tots els tributs propis i cedits de la Generalitat de Catalunya fins que finalitzi l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol el passat 14 de març.

El decret també preveu una partida de fins a 7,5 milions d’euros per compensar les pèrdues dels treballadors autònoms afectats per la crisi del coronavirus i que no disposin de fons alternatives d’ingressos. En concret, es posa en marxa un ajut de fins a 2.000 euros per a aquells treballadors autònoms dedicats a activitats de les quals se n’hagi decretat el tancament, i que alhora acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació.

L’ajut s’atorgarà pel procediment de concurrència no competitiva, fins a l’exhauriment de la partida habilitada de 7,5 milions. Per accedir a l’ajut s’hauran d’acreditar pèrdues econòmiques en el mes de març del 2020 en relació amb l’any anterior. En el cas que el treballador tingui una antiguitat al RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) inferior a un any, s’agafarà com a referència la mitjana de facturació mensual des de l’alta.

Pel que fa a la contractació pública, la voluntat del Govern és garantir que les empreses que treballen en determinats sectors per a la Generalitat segueixin cobrant i mantenint l’ocupació malgrat que no puguin prestar efectivament el servei. En aquest sentit, la Generalitat es farà càrrec de les despeses salarials i de les pòlisses d’assegurança dels treballadors de les empreses afectades des que es va decretar l’ordre de tancament dels diferents equipaments. Els sector afectats principalment són els contractes que actualment té la Generalitat en matèria de neteja, transport i menjador escolar, centres especials d’ensenyament i vigilància, i els contractes d’obres i serveis adjudicats per la Generalitat o el seu Sector Públic.

Per garantir el funcionament de l’administració, tot i l’excepcionalitat del moment, el Decret també preveu que les meses de contractació es puguin reunir sense assistència presencial, tot respectant la transparència que exigeix la Llei de contractes de sector públic. Així mateix, s’autoritza els ens locals a fer servir la tramitació d’emergència en matèria de contractació en determinats supòsits, i el Centre de Tecnologies i Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI) a recórrer a procediments d’emergència en un seguit de serveis i subministraments de caràcter essencial, com poden ser el subministrament d’ordinadors portàtils, llicències de programari, ampliació de les infraestructures de xarxa corporatives, desenvolupament i evolució d’aplicacions mòbils de servei a la ciutadania o d’altres que siguin necessaris per garantir la prestació dels serveis de la Generalitat i del seu sector públic mentre duri la situació d’excepcionalitat.

En matèria de salut, les mesures van dirigides a garantir la màxima compatibilitat dels professionals sanitaris en l’àmbit de l’epidemiologia i a concretar com s’ha de fer el tractament dels residus sanitaris de risc que es generen per l’assistència als pacients afectats pel COVID-19. En aquest sentit, el decret preveu que el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya funcionarà mitjançant un servei de guàrdies que s’assignaran, segons un sistema de rotació, als metges i personal d’infermeria adscrit a la Secretaria de Salut Pública.

Pel que fa a la transparència, el Decret preveu que les sol·licituds d’accés a la informació pública es puguin presentar, únicament, per mitjans electrònics.

Finalment, en matèria de transport públic, el Govern es compromet a estudiar l’impacte de la caiguda dels ingressos tarifaris com a conseqüència de la disminució de l’activitat econòmica, i a incloure dins de les previsions econòmiques l’increment de les despeses dels diferents operadors com a conseqüència de la necessitat de disposar de més recursos personals i materials.

El Decret aprovat avui, que inclou 15 articles i dues disposicions addicionals, entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

El Govern urgeix l’Estat a autoritzar el confinament total de Catalunya: “Les hores que es deixin passar seran hores perdudes en la batalla contra el coronavirus”

Durant la roda de premsa, la portaveu Budó ha reclamat al govern espanyol que doni resposta al pla de contingència elaborat ahir pels departaments d’Interior i de Salut, que entre altres mesures estableix el confinament global de la població de Catalunya.

“Això no es tracta de cap batalla política, ni d'embolcallar-se en cap bandera, ni d’uns territoris contra uns altres. Es tracta de prendre les mesures més eficients i de la manera més ràpida per fer front a aquesta pandèmia, i tots els experts coincideixen que la mesura més eficient és ordenar a tothom que es quedi a casa”, ha manifestat Budó.

“Les hores que es deixin passar seran hores perdudes en la batalla contra el coronavirus, i el pitjor de tot, seran més persones infectades i més persones hospitalitzades”, ha alertat.

Per aquest motiu, la portaveu ha insistit en el missatge de demanar “a tots els catalans i catalanes que es confinin a casa seva, que no surtin al carrer si no és per un motiu de necessitat, i que evitin posar-se en risc i posar en risc els col·lectius més vulnerables”.

La consellera ha considerat “insuficients” les mesures anunciades pel govern espanyol: “El president Pedro Sánchez ha estat molt ràpid a prendre les competències en matèria de Salut i de Protecció Civil, però segueix sent lent per fer front a l’amenaça real, que és el coronavirus. Ha sigut ràpid a treure els militars al carrer, però no en prendre aquelles mesures que siguin realment efectives”, ha denunciat.

En relació amb els serveis de la Generalitat, la consellera ha informat que a les 12 del migdia els Serveis de Seguretat, Emergències, Protecció Civil i Sanitaris estaven “plenament operatius”; els docents, “tots a casa sense treballar i amb permís de deure inexcusable de caràcter públic”; els funcionaris administratius, tècnics i laborals, el 66% sense treballar en no ser serveis essencials i amb permís de deure inexcusable de caràcter públic, i el 34% restant treballant “per garantir serveis bàsics i estratègics”, la meitat dels quals en mode de teletreball.

Pel que fa específicament al personal docent, està a disposició plenament del departament d’Educació. En aquest sentit, s’estan activant diferents plataformes per tal que la setmana vinent es pugui efectuar activitats lectives, com ara espais moodle o material on-line a través de l’ordinador o mòbil per tal de garantir que tothom hi tingui accés.

Budó també ha informat que informar que el Departament de Treball, Afers socials i Famílies està treballant per tal que al més aviat possible les 160.000 beques menjador estiguin garantides amb una tarja moneder de compra d’aliments.

En el transport públic s’ha detectat una disminució entre el 75% i el 90% de la demanda en funció de les línies i de les hores. Avui, el Govern presta un servei de transport públic entre el 40 i el 100% de l’oferta en funció de les hores i les línies. Els operadors van adaptant la seva oferta en funció de la demanda.

Finalment, la portaveu Budó ha informat que aquesta tarda se celebrarà una reunió del Grup de treball de recuperació econòmica en la qual participaran el president Torra, el vicepresident Aragonès, les conselleres Chacón i Jordà i el conseller El Homrani.

“Estem treballant per trobar les mesures més efectives i immediates per fer front a les conseqüències d’aquesta crisi. Com per exemple, aquelles que garanteixin liquiditat a les empreses, les que ajudin a garantir els llocs de treball, o moratòries a les quotes d’autònoms i seguretat social”, ha dit Budó.

Conseller Buch

Buch demana a la població que no utilitzi el 112 per fer consultes sobre el coronavirus

Durant la seva intervenció, el conseller d’Interior ha demanat als ciutadans que no utilitzin el telèfon 112 per fer consultes. “Si el col·lapsem no podrem atendre les emergències”, ha advertit. Al llarg del dia d’ahir, es van rebre 11.500 trucades de les quals un 57% van ser consultes sobre el virus.

Pel que fa a la mobilitat, Miquel Buch ha detallat que des del 6 de març s’ha reduït un 49’3% a l’anella metropolitana de Barcelona pel que fa a les sortides de vehicles i un 53’2% pel que fa a les entrades. En relació amb el dia d’ahir, la reducció és d’un 13%.

El conseller també ha informat que, en el marc del pla Oris, un dispositiu exclusiu per fer front al Covid-19, els Mossos d’Esquadra han aixecat set actes a establiments, dotze establiments tancats i hi ha 141 actes aixecades a persones i 1.051 persones identificades.

Buch ha assegurat que el país “funciona amb normalitat malgrat el confinament”, i ha reiterat la petició a l’Estat de prendre “ja” decisions “immediates” que vagin en la línia del que proposa la Generalitat de Catalunya. “Esperem una resposta del govern espanyol al més aviat possible per poder posar en marxa la resolució que vam signar ahir per evitar la propagació de la malaltia. Vam enviar la resolució ahir a la tarda i encara no tenim resposta”, ha lamentat.

Consellera Vergés

Vergés assegura que el Govern s’està preparant per “augmentar al màxim la capacitat del sistema sanitari”

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reiterat que la millor manera d’intentar reduir el contagi del coronavirus i reduir la pressió assistencial és el confinament a casa de la ciutadania. “És la millor manera de tallar la cadena de transmissió del virus i que les persones puguin ser ateses amb la màxima seguretat”, ha afegit Vergés abans de subratllar que el Govern s’està preparant per “augmentar al màxim la capacitat del sistema sanitari”. “Per això hem de comptar amb tot, amb els plans de contingència territorials, amb els dels hospitals o reconvertint espais”, ha assegurat.

La titular de Salut ha expressat que el que més preocupa són els pacients greus que requeriran de més recursos, com unitats de cures intensives o recursos de semi-crítics. Per Vergés, l’objectiu és “disposar de la màxima capacitat instal·lada i en això hi comptem la sanitat pública i la privada de Catalunya, que passa sota la coordinació del Servei Català de la Salut”, un fet que pot fer augmentar, per exemple, el nombre d’instal·lacions i el nombre total disponible de llits de semicrítics i d’UCI.

Alba Vergés també ha avançat que Catalunya està pendent de rebre més material sanitari, de tot tipus. “Ja n’hem rebut però en rebrem més en breu perquè des del primer dia vam fer comandes al respecte. De fet, esperem sis milions de mascaretes quirúrgiques per a persones positives per coronavirus, a banda de la compra centralitzada de material que pugui fer l’Estat”, ha dit. La consellera s’ha referit a l’Hospital d’Igualada com un dels centres prioritaris als quals s’està enviant i se seguirà enviant material.

Per últim, Alba Vergés ha avançat que aviat es disposarà d’una aplicació que permetrà a la ciutadania d’informar de casos amb símptomes i la seva localització: “Amb aquesta informació, seguirem punts calents que pugui haver i podrem prendre millors decisions”. La consellera també s’ha referit a la possibilitat d’utilitzar tests de detecció ràpid si hi ha disponibilitat per fer-ho.

El Govern delega la modificació de llocs de treball del Cos de Mossos i els professionals d’atenció educativa en els departaments d’Interior i Educació

El Govern també ha aprovat avui la delegació de l’aprovació i la modificació de la relació de llocs de treball del personal del Cos de Mossos d’Esquadra i del personal laboral de les categories de professionals d’atenció educativa dels centres i serveis educatius públics i de les llars d’infants del Departament d’Educació.

Així, es delega en la persona titular de la Secretaria General del Departament d’Interior l’aprovació i la modificació de les relacions de llocs de treball del personal del Cos de Mossos d’Esquadra.

Es delega en la persona titular de la Secretaria General del Departament d’Educació l’aprovació i la modificació de les relacions de llocs de treball del personal laboral de les diferents categories de professionals d’atenció educativa dels centres i serveis educatius públics i de les llars d’infants del Departament d’Educació.

El departament competent en matèria de funció pública manté les facultats d’inspecció, avaluació de la capacitat de gestió i fixació de criteris per a l’exercici de les competències atribuïdes. L’exercici de la delegació en cap cas pot comportar un increment de la despesa.

Acords en matèria pressupostària

En tercer lloc, el Govern ha adoptat un seguit d’acords en matèria pressupostària, entre els quals destaquen:

9,3 milions d’euros per atendre la convocatòria 2020 de subvencions per a la realització dels serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns mentals.

8,7 milions d’euros per a la convocatòria 2020 de subvencions de projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials.

7,3 milions d’euros per a la convocatòria 2020 de subvencions a entitats sense ànim de lucre per a la realització del Programa de mesures actives d’inserció per a persones destinatàries de la renda garantida de ciutadania.

Finalment, el Govern ha aprovat destinar 7,8 milions d’euros a la reparació dels danys causats pel temporal als ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i les Cases d’Alcanar, i 1,2 milions d’euros a les carreteres de la demarcació de Girona.

3  

Imatges

Foto de la consellera Budó

Foto de la consellera Budó 152

Foto del conseller Buch

Foto del conseller Buch 152

Foto de la consellera Vergés

Foto de la consellera Vergés 130

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 337

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia