- La consellera Budó ha explicat que l’Estat només farà una aportació extraordinària de 50 milions d’euros per donar resposta a la crisi sanitària, per això ha reclamat “flexibilitzar el marge de dèficit”
- El conseller Buch ha recordat a la ciutadania que “s’ha de continuar amb la guàrdia alta en la propagació de la Covid-19, mantenir les distàncies de seguretat i, en la mesura del possible, fer ús de guants i mascaretes”
- La consellera Vergés ha explicat que s’han fet més de 47.000 testos per detectar la Covid-19
El Govern ha adoptat diferents mesures en relació al coronavirus. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explica que s’ha aprovat destinar 80 milions d’euros del Fons de Contingència de pressupost al Departament de Salut per tal de poder fer front a totes aquelles inversions d’emergència relacionades amb la pandèmia generada pel coronavirus. La consellera Budó ha recordat que “el Departament de Salut preveu una despesa, només en relació al Coronavirus, de 1.800 milions d’euros. I l’Estat ha dit que farà una aportació extraordinària de 50 milions d’euros”. Davant aquest fet, Budó ha advertit que “això ens obligarà, sí o sí, a flexibilitzar el marge de dèficit que marca l’Estat. Hem de poder resposta, necessitem aquesta flexibilització del marge de dèficit”.
En resposta a preguntes dels periodistes, la portaveu Budó ha recordat que el pressupost del Govern del 2020 preveu un creixement “de 3.000 milions d'euros en despesa. Això ens permetrà incrementar aquest marge de despesa, tan necessari, per aquest 2020. Recordar que dins d'aquest pressupost del 2020 hi ha 900 milions d'euros que van directament al Departament de Salut i quan tinguem aprovat el pressupost farem totes aquelles modificacions de crèdit necessàries per fer front a aquestes despeses sobrevingudes per la COVID-19”. Per això, la consellera ha reclamat aprovar aquests pressupostos i ha apel·lat “a la responsabilitat de les diferents formacions polítiques del Parlament de Catalunya” perquè s’aprovin el més aviat possible. “És necessari per fer front a aquesta lluita contra la COVID-19”, ha insistit.
La consellera Budó també ha informat que el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència “està elaborant un informe sobre les mesures econòmiques, sanitàries i legals que han adoptat diferents països dels nostre entorn”. Des del Govern es considera necessari “observar com actuen altres països del nostre entorn més immediat per tal de lluitar contra les conseqüències que aquesta epidèmia està causant”.
Ajuts sector turístic
El Govern ha estudiat la proposta del Departament d’Empresa i Coneixement sobre la creació d’una línia d’ajuts directes pel suport a micro-empreses del sector turístic i d’un programa de subvencions per part del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya per fer front a l’impacte de la pandèmia en aquest sector.
Procediment actuació activitats industrials
Per ajudar al bon funcionament de l’activitat industrial essencial, la portaveu Budó ha explicat que el Govern “ha elaborat el procediment d’actuació per garantir que totes les activitats essencials i les imprescindible de la seva cadena de subministrament pugui desenvolupar la seva activitat durant la crisi sanitària”.
En aquest sentit, les empreses incloses en alguna de les tres casuístiques que preveu el Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, hauran de complimentar un formulari mitjançant el CanalEmpresa. La consellera ha recordat que “és una declaració responsable en la que notifiquen a la Generalitat que l’activitat és de fabricació de productes essencials; o han redirigit la seva activitat cap a la fabricació d’aquests tipus de productes; o bé, fabriquen productes crítics en la cadena de valor de les indústries essencials”.
Transport públic
La Generalitat vol impulsar la gratuïtat temporal, mentre sigui vigent l’estat d’alarma. En aquest sentit, el Departament de Territori, “farà una resolució de gratuïtat dels serveis de transport públic que depenen directament del Govern i que no estan adscrits a cap de les Autoritats del Transport territorials”, ha anunciat Budó.
El Govern també s’ha plantejat la gratuïtat dels peatges mentre duri l’estat d’alarma. Per això, la consellera de la Presidència ha explicat que “estem parlant amb el Govern de l’Estat, per la concurrència de titularitats, com amb les concessionàries per poder fixar les condicions d’aquesta mesura per tal que es pugui portar a terme en les diferents vies, sigui quina sigui la seva titularitat. Això requerirà un Acord de Govern per a la seva implementació efectiva que esperem poder aprovar el més aviat possible”.
La portaveu Budó ha lamentat que avui el Govern espanyol hagi cobrat la quota dels autònoms. Des del Govern, “ ho entenem com és possible que un govern que es diu d’esquerres ha pogut fer aquest cobrament als autònoms en la situació en la que es troben, on la majoria no han tingut ingressos aquest mes”, ha assegurat.
Des del Govern també han reiterat la preocupació perquè l’Estat pagui la prestació d’atur el dia 10 d’abril als treballadors que els darrers dies s’han vist afectats per un ERTO. Per ajudar a pal·liar aquesta situació, Meritxell Budó ha recordat que “fa dues setmanes el Govern de la Generalitat va establir un ajut, en forma de prestació econòmica, de fins a 2.000 euros per a les persones treballadores autònomes, que acreditessin una reducció dràstica de la seva facturació com a conseqüència dels efectes del coronavirus en la seva activitat econòmica”.
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha fet aquest matí, per videoconferència, la reunió setmanal del Consell Executiu. Avui, els diferents Departaments del Govern han presentat els seus informe amb les mesures per fer front a la pandèmia de la COVID-19. Aquests balanços recullen actuacions de caràcter social, econòmic, fiscal, empresarial i de prevenció i de protecció de la ciutadania. La portaveu del Govern ha explicat que “aquesta acció governamental serà presentada al Parlament de Catalunya, a petició pròpia dels membres del Govern que compareixerem en les comissions corresponents per donar explicacions a totes aquestes mesures que estem impulsant”. La portaveu del Govern també ha detallat els acords aprovats aquest matí en el Consell Executiu i que no estan relacionats amb el coronavirus.
El Govern ha aprovat les línies mestres de l’Estratègia Catalana de Contractació Pública
Aquest acord fixa els objectius i el contingut mínim de l’Estratègia Catalana de Contractació Pública per als propers quatre anys. En aquest sentit, ha encomanat a la Direcció General de Contractació Pública del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda el disseny i la redacció d’aquest pla, en el marc de les recomanacions de la Unió Europea i la legislació bàsica que existeix sobre aquesta matèria.
Meritxell Budó ha assegurat que d’aquesta manera “es vol dotar a les administracions públiques catalanes d’un sistema de contractació pública moderna, digital, eficient, ètic i transparent, sostenible i que sigui una eina de millora de la societat i dels serveis públics de Catalunya”.
El Govern aprova destinar més de 6 milions d’euros d’ajuts a la gestió forestal sostenible de boscos públics
El Govern ha aprovat avui les despeses amb càrrec de pressuposts futurs del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per atendre la convocatòria 2020 d’ajuts a la gestió forestal sostenible (PDR 2014-2020), per un import total de 6.226.315 euros. La portaveu del Govern ha explicat que “aquesta línia d’ajuts està adreçada, principalment, als ajuntaments titulars de terrenys forestals, les seves associacions o els consells comarcals que compten amb l’autorització dels ens locals corresponents”.
A algunes de les actuacions compreses en aquesta línia d’ajuts, també s’hi poden acollir les agrupacions de titulars de terrenys forestals, les agrupacions de defensa forestal (ADF), les explotacions ramaderes o les empreses i els autònoms amb activitat principal forestal.
Per la seva banda, el conseller Buch ha donat les dades relatives a les últimes hores i ha explicat que "els cossos de seguretat, mossos i policia local, han fet 6.550 identificacions a persones i 5.745 a vehicles". Pel que fa a les actes de denúncia davant les persones que incompleixen el confinament i posen en risc els altres ciutadans, “s'han fet 21 detencions i 2.418 actes aixecades a ciutadans i s’han tancat 2 establiments i a 2 més se’ls ha aixecat acta de denúncia”.
En aquest sentit, Buch ha destacat que “el nombre d'agents aïllats és de 1.400 mossos d’esquadra i 643 policies locals i pel que fa als positius en Covid-19, hi ha 101 mossos d’esquadra i 118 policies locals”.
El titular d’Interior ha informat també que “la mobilitat a l'àrea metropolitana de Barcelona, avui a les 11.30 hores, s'ha reduït un 76% de sortida i un 78,4% d'entrada”. En aquest sentit, Buch ha destacat que “respecte a dimarts passat, 24 de març, quan ja hi havia confinament, hi ha hagut una disminució del 38,4% de sortida i del 37,1% d’entrada”.
Respecte a les trucades al telèfon 112, el conseller ha recordat un cop més que “la Generalitat té a la seva disposició el telèfon 061 i l’aplicació Stop Covid19 Cat on poder consultar els seus dubtes i així deixar el 112 per a emergències”.
El conseller ha volgut fer un aclariment sobre el nou certificat que el Govern espanyol ha publicat en les darreres hores al BOE “es tracta d’un certificat que els empresaris han de fer per al seus treballadors, no té res a veure amb el certificat d’autoresponsabilitat que la Generalitat va publicar el passat 20 de març i del que ja s’han realitzat més de mig miler de descàrregues”.
Buch ha finalitzat la seva intervenció demanant a la ciutadania que “s’ha de continuar amb la guàrdia alta en la propagació de la Covid-19, mantenir les distàncies de seguretat i, en la mesura del possible, fer ús de guants i mascaretes”.
A preguntes dels periodistes sobre la coordinació entre les comunitats autònomes el conseller s’ha mostrat contundent “la coordinació ha existit sempre, el problema ara és el règim de subordinació pel que va optar el govern espanyol enlloc de buscar una solució participada entre tots, sobretot en el cas de la Generalitat que fa anys que ens autogestionem en l’àmbit de la seguretat i les emergències”. En aquest sentit, Buch també s’ha referit al confinament de la Conca d’Òdena “ara qui decideix és el Govern espanyol, no la Generalitat, nosaltres podem fer propostes i demandes però són ells qui decideixen i com diu el BOE de moment es perllonga aquest confinament”.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que s’han fet més de 47.000 testos PCR per detectar la Covid-19 a Catalunya. El 42% de les proves s’han fet a homes i el 58% restant a dones. En els homes, el 22% dels testos han donat positiu i en les dones el percentatge és del 23%. Del total de testos positius, un 1% correspon a menors de 20 anys; un 16% dels casos són de persones que tenen entre 20 i 40 anys; un 33% entre 40 i 60 anys; un 34% entre 60 i 80 i finalment, un 16% entre 80 i 100 anys.
Alba Vergés també ha especificat que un total de 1.652 persones estan hospitalitzades en estat greu, però ha assenyalat que “no totes necessiten cures intensives ni respiradors”. La consellera també ha dit que el nombre de contagis continuarà creixent els pròxims dies i ha remarcat que el sistema de salut es continua preparant per augmentar la capacitat de llits d’UCI arreu del país. Ara mateix, hi ha 1.816 espais disponibles.
La consellera Vergés també ha detallat que en aquests moments hi ha un total de 506 pacients en estat lleu que estan allotjats en hotels d’arreu de Catalunya amb 214 professionals que els atenen. Més de la meitat d’aquests pacients, 290, estan en hotels de Barcelona amb 117 professionals.
La consellera ha insistit que “les mesures de confinament són imprescindibles per poder controlar i gestionar la pandèmia; són la millor manera d’ajudar al sistema sanitari” i ha recordat que gairebé 5.000 persones ja han rebut l’alta per la Covid-19 a Catalunya.
1