• El conseller ha anunciat que el Comitè de Gestió de Fruites i Hortalisses de la UE, a petició de l’Estat espanyol, França i Itàlia, demanarà a la CE l’activació immediata de mesures excepcionals per la crisi de la fruita de pinyol
  • Pelegrí ha presidit, aquest matí, la presentació de les previsions de collita de fruita de llavor a Catalunya aquest 2014, que en poma apunten un lleuger increment del 4% i en pera un descens del 7% respecte a 2013
FOTO WEB
Un moment de la presentació.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest matí, a la seu del Departament a Lleida, la presentació de les previsions de collita de fruita de llavor, juntament amb el director general de l’Associació empresarial de la fruita de Catalunya Afrucat, Manel Simon.
 
El conseller i president de l’Assemblea de Regions Europees productores de Fruites, Llegums i Hortalisses (AREFLH) ha anunciat que el Comitè de Gestió de Fruites i Hortalisses de la Unió Europea (UE) va aprovar ahir, a petició de l’Estat espanyol, França i Itàlia, demanar a la Comissió Europea (CE), l’activació immediata de mesures excepcionals davant de la crisi de preus de la fruita de pinyol.
 
En aquest sentit, Josep Maria Pelegrí ha recordat que “des de la Generalitat i el sector també s’ha demanat l’activació d’aquests mecanismes anticrisi que permetin estabilitzar els preus i que la campanya no sigui tan dolenta com ho està sent ara”, i que ell mateix ja va enviar una carta al Comissari Europeu d’Agricultura, Dacian Ciolos, reclamant-ne l’activació urgent de les mesures extraordinàries de gestió de crisi per al sector de la fruita davant de la caiguda dels preus de la fruita de pinyol.
 
I és que la campanya de comercialització del préssec i nectarina ha entrat en una fase de crisi greu, arran de la qual Pelegrí va traslladar a Ciolos l’extrema preocupació del sector davant d’aquesta situació que impacta directament i negativa sobre la seva competitivitat, fet que “evidencia que el dispositiu de gestió de crisi dels programes operatius no és eficaç en aquestes circumstàncies, i per això, hem demanat al Comissari europeu d’Agricultura que s’estableixi i apliqui mesures excepcionals  sota les regles de la OCM única davant de la greu crisi de preus que pateix el sector. El nostre objectiu és trobar solucions per a assegurar un futur digne per als productors de fruita,  ja que aquesta és la tercera vegada durant els darrers 10 anys que ens trobem davant d’una crisi  de gran magnitud i que, sens dubte, pot hipotecar el futur del sector”, ha afegit Pelegrí.
 
 
Previsió de collita de poma
 
La previsió de collita de poma a Catalunya per a aquest 2014 és de 268.600 tones, un 4%  superior al 2013, apuntant grans diferències en funció de l'àrea de producció, de manera que a les comarques de Lleida, de mitjana, les collites baixaran lleugerament mentre que a les de Girona augmentarien considerablement tot recuperant el potencial perdut el 2013 pels danys d'una pedregada.
 
Enguany s'observa un menor nombre de fruits per arbre però uns calibres millors que el 2013. I a data 15 juliol, les pedregades que han tingut lloc enguany han estat locals i no han afectat significativament la producció de poma de Catalunya.
 
La regió productora de Girona podria collir aquest 2014 el 34% dels quilos del total de Catalunya, mentre que Lleida en concentraria el 65%, i la data de collita s‘avançarà de mitjana entre 7-12 dies respecte el 2013, sent com un any normal.
 
Així, les previsions apunten una collita de 174.650 tones a la demarcació de Lleida (-6%), de 90.940 a la de Girona (+30%), 1.580 tones a la de Barcelona (+1%), i 1.430 a les comarques de Tarragona (-4%).
 
Val a dir que la previsió de producció de poma a Lleida per a aquesta campanya mostra, a nivell global, l’esmentat descens respecte el 2013, observant-se dues situacions productives diferents, segons les superfícies afectades per pedra l’any passat o no, de manera que allà on es va registrar pedregades el 2013 milloren els volums i on no hi van haver els rendiments se situen per sota de 2013, en què van ser elevats, tot i que amb calibres més petits.
 
La superfície productiva baixa un 4%, el calendari de collita s’estima que s’avançarà en les xifres ja apuntades, la floració ha estat normal-abundant i el quallat normal, tot i que destaca el quallat de Gala que ha estat més elevat, i també s’observa calibres bons, superiors a la campanya passada.
 
Les hectàrees de fruita dolça afectades pedra a Lleida han estat, a data 15 de juliol, 5.406 (685 de les quals de poma), amb un percentatge d’afectació molt variable. També val a dir que el 2013, finalment es va aprofitar del camp més quilos dels previstos, i la producció final va ser superior a l’estimada tot juts registrades les pedregades.
 
Pel que fa a la demarcació de Girona, la producció de poma enguany es recupera de la pèrdua soferta l'any 2013 per la pedregada del 19 de juliol, la data de collita s'estima que sigui entre 7 i 10 dies anterior a 2013, en una data estàndard, la floració ha estat normal-abundant i el quallat normal-abundant excepte en Fuji que, en què en algun cas la floració ha estat més justa.  A més, les condicions climàtiques registrades són correctes a la floració i postfloració, i els calibres s'esperen bons.
 
 
Previsió de collita de pera
 
Les dades indiquen un descens del 7% en la producció de pera a Catalunya aquest 2014, que se situaria en unes 196.120 tones, descens atribuïble a què els rendiments podrien ser inferiors a la campanya 2013, en què van ser excepcionals. Així, s’observa menys fruits per arbre però a la vegada millors calibres i, per això, podria haver-hi adequades produccions hectàrees, i de qualitats molt bones (calibre, russeting en Conference, sucres, ...). També s’observa un avançament mitjà en la data de collita d’entre 7 i 12 dies.
 
Val a dir que, ara per ara, les pedregades registrades enguany han estat locals i no han afectat significativament la producció de pera de Catalunya, i que la demarcació de Lleida és la principal productora (96%), per tant, és la que marca els percentatges de variació respecte a la campanya anterior.
 
Les previsions de producció de pera a Catalunya són d’unes 188.290 tones a la demarcació de Lleida (-6%), 5.790 a la de Girona (-18%), 1.410 a Tarragona (-14%), i 630 tones a les comarques de Barcelona (+1%).
 
Així, la previsió de collita de pera a Lleida per a aquest 2014 s’estima lleugerament inferior a 2013 bàsicament pel fet que els rendiments productius no arribaran als alts nivells la campanya anterior i, tot i que en menys mesura que en poma, també s’observa dues situacions productives diferents: d’una banda, on l’any passat hi va pedregar i per tant milloren els volums i, de l’altra, on no hi va pedregar i els rendiments se situen per sota de 2013, en què van ser elevats tot i que amb calibres petits. Així, el balanç entre descens de rendiments i recuperació de volums pedregats surt lleugerament negatiu. La superfície productiva també baixa.
 
Quant a la segona demarcació productora, Girona, la previsió de collita de pera aquest 2014 se situa a la baixa pel fet que els quallats han estat mitjans i els rendiments seran inferiors als de 2013, en què van ser elevats. A nivell de superfícies, hi ha hagut arrencades i la superfície productiva d’enguany baixa un 4% respecte a 2013, destacant les arrencades en Conference. A més, la data de collita s’avançarà uns 7-8 dies respecte l’any passat i, quant a qualitat, destaca l’elevat nivell de russeting en Conference i el calibre normal. Val a dir també que la pedregada registrada el 27 de maig ha afectat la zona gironina de producció de pera.
 
Així, el conseller ha destacat la necessitat de protegir la producció fruitera catalana enfront a les inclemències meteorològiques amb l'objectiu de minimitzar les pèrdues econòmiques i de preservar els mercats i, en aquest sentit, ha remarcat la importància de les assegurances agràries, d’una banda, i, de l’altra de la instal·lació de xarxes antipedra, les quals no tan sols disminueixen les pèrdues productives sinó que milloren la qualitat del producte, disminueixen les dosis de reg, i afavoreixen la consolidació en el mercat. Així, el conseller ha incidit en la tasca que es du a terme des del DAAM per a incentivar i minimitzar la despesa en la implantació de xarxes antipedra, amb les diverses línies de préstecs i ajuts implementades, i ha insistit en què, avui per avui, s’ha demostrat que les xarxes són el sistema de protecció de la producció més eficient. Per això, ha instat a la seva instal·lació, com ha instat també a la col·laboració pública-privada en la lluita contra el foc bacterià. “el Departament ha posat totes les mesures per a lluitar contra aquesta plaga i evitar els danys que se’n deriven, però també hi ha d’haver un compromís del sector”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha reclamat que el major calibre i qualitat es tradueixi en bons preus per a la fruita en aquesta campanya i que, davant de la previsió d’un nou boicot francès a l’exportació de fruita catalana cap a Europa, l’Estat espanyol prengui les mesures necessàries per a garantir la lliure circulació de la mercaderia, ha recordat que així ho va demanar ja Catalunya tant a l’Estat com a França i a nivell europeu, i ha afegit que, davant de la possibilitat d’un nou atac a França contra l’exportació de fruita catalana, ahir mateix s’ha tornat a demanar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) que s’apliqui les mesures necessàries per a la lliure circulació de mercaderies a la UE.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Fitxers adjunts

Imatge de la presentació.

Imatge de la presentació.
JPG | 146

Dossier previsions pera.

Dossier previsions pera.
PDF | 980

Dossier previsions poma.

Dossier previsions poma.
PDF | 965