El nou Codi europeu contra el càncer identifica 12 accions per reduir el risc de patir-lo
 
Es considera que fins a un 50% dels tumors es podrien prevenir
 
A Catalunya els indicadors globals d'incidència, mortalitat i supervivència del càncer mostren una evolució positiva en els últims anys
Roda de premsa en motiu del Dia Mundial del Càncer
El Departament de Salut ha presentat avui el nou Codi europeu contra el càncer, en motiu de la celebració demà del Dia Mundial contra el Càncer. La previsió pel 2015 és que es diagnostiquin a Catalunya 39.898 nous casos de càncer (23.636 en homes i 16.262 en dones). Es tracta de la primera causa de mort en els homes i la segona en les dones.
 
Aquestes dades indiquen la necessitat de mantenir i potenciar les activitats preventives, de detecció precoç i de millora de l'atenció i el tractament dels tumors. Precisament, l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS-IARC) ha actualitzat recentment el Codi europeu contra el càncer, que se centra en l’important paper de la prevenció i la detecció precoç de determinats tumors en la lluita contra l'impacte d'aquesta malaltia. Es considera que fins a un 50% dels tumors es podrien prevenir. El nou Codi indica 12 accions, recolzades en l'evidència científica més recent, que els ciutadans poder fer per adoptar un estil de vida saludable. L'èxit d'aquesta estratègia es basa en el fruit de l'acció individual de les persones, i també de la societat, el govern i el sistema, de crear un entorn més saludable (per exemple, la regulació d'espais sense fum).
 
El Codi europeu contra el càncer remarca la importància d'evitar el tabac, de limitar el consum d'alcohol o l'exposició excessiva al sol, de mantenir un pes saludable i de fer activitat física. També recomana la participació en els programes poblacionals de detecció precoç de càncer de mama, de coll d'úter i de còlon i recte. Aquesta actualització inclou també la recomanació de la vacunació contra el papil·lomavirus humà, de promoure la lactància materna i de limitar l'ús de la teràpia de substitució hormonal.
 
El Departament de Salut continua treballant en actuacions preventives i de detecció precoç. Així, les estratègies de prevenció i control del tabaquisme impulsades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’han relacionat amb una disminució estimada en el nombre de fumadors de prop de 190.000. L'última Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) revela que la prevalença del tabaquisme a Catalunya ha passat del 29,5% el 2011 al 26,5% el 2013. També el 2006 es va posar en marxa el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS), que desenvolupa més de 65 actuacions a l’entorn comunitari, educatiu, laboral i sanitari, que ha anat acompanyat d’una estabilització de l’increment del pes de la població observat prèviament. Es continua treballant per prevenir i reduir el consum d'alcohol, amb programes com el "Beveu menys". Des de 2008 s’aplica el programa de vacunació contra el papil·lomavirus humà a les noies d’11-12 anys, amb una cobertura de més del 80%. La vacunació contra l’hepatitis B dels nadons té una cobertura de més del 90%.
 
Detecció precoç
 
El Programa de detecció precoç del càncer de mama convida totes les dones de 50 a 69 anys a fer-se una mamografia biennalment. L'any 2013 s’hi van convidar 413.973 dones i 270.823 van participar-hi, la qual cosa va permetre diagnosticar 1.099 casos de càncer de mama. També el Programa de detecció precoç de càncer de coll d'úter s'ofereix a totes les dones de 25 a 65 anys mitjançant l'atenció primària de salut i els centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR).
 
El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte, al qual es conviden individualment els homes i dones de 50 a 69 anys a fer-se la prova de detecció de sang oculta a la femta de manera biennal, està en fase d'expansió. Amb les recents ampliacions d’aquest programa a Osona, la Garrotxa, el Ripollès, l'Alt Camp-Conca de Barberà i la ciutat de Lleida, la cobertura actual és del 28%. L'any 2013 s’hi van convidar 169.269 persones i n’hi van participar 80.875 (47,8%). La prova de detecció de sang oculta a la femta va ser positiva en el 5,4% dels participants i es van fer 3.731 colonoscòpies diagnòstiques. Es van detectar 166 càncers invasius i 1.358 persones amb pòlips de risc intermedi o alt risc que van ser extirpats mitjançant una endoscòpia.
 
El càncer a Catalunya
 
A Catalunya, per al conjunt dels tumors, els indicadors globals d'incidència, mortalitat i supervivència mostren una evolució positiva en els últims anys: la taxa d'incidència (nous casos de càncer) s'ha estabilitzat en els homes i disminueix en les dones; la mortalitat per càncer s'ha estabilitzat en els homes i disminueix en les dones, i la supervivència ha augmentat tant en els homes com en les dones.
 
Aquesta evolució pot ser atribuïda en bona part a l'impacte de les activitats preventives (per exemple, la prevenció del tabaquisme), a la consulta més ràpida de la població davant la presència de símptomes sospitosos, a les activitats de detecció precoç del càncer per a determinats tumors i a les millores en el tractament i l'atenció. Malgrat aquesta evolució favorable, el càncer segueix tenint un impacte important a Catalunya, ja que cada any es diagnostiquen 39.898 nous casos (23.636 en homes i 16.262 en dones) i cada any moren a causa del càncer 16.662 persones (9.995 homes i 6.667 dones). El càncer és la primera causa de mort en els homes i la segona en les dones.
 
Els càncers més freqüents en els homes són els de pròstata (5.259 casos), de còlon i recte (4.436 casos) i de pulmó (3.340 casos); en les dones són el càncer de mama (4.538 casos), de còlon i recte (2.447 casos) i de pulmó (1.508 casos). En els homes, els càncers que causen més morts són els de pulmó (2.707 casos), còlon i recte (1.064 casos) i pròstata (814 casos), i en les dones, el càncer de mama (1.017 casos), còlon i recte (983 casos) i pulmó (774 casos).
 
D’altra banda, atès que la majoria de tumors són més freqüents en edats més avançades, l'augment i l'envelliment de la població produiran un augment del nombre absolut de casos, que per al 2020 s'estima que seran de 26.055 en homes i de 18.345 en dones.
 
Més informació:
 

4  

Fitxers adjunts

Codi Europeu contra el Càncer

Codi Europeu contra el Càncer
PDF | 765

Detecció precoç

Detecció precoç
PDF | 153

Impacte a Catalunya

Impacte a Catalunya
PDF | 1345

Per què un nou Codi Europeu

Per què un nou Codi Europeu
PDF | 2362