Salut

_

Salut farà una nova llei d'addiccions per reduir l'impacte del consum de tabac

query_builder   31 maig 2019 13:05

event_note Nota de premsa

Salut farà una nova llei d'addiccions per reduir l'impacte del consum de tabac

  • Proposarà prohibir-lo a instal·lacions esportives a l'aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i a vehicles privats
  • També farà una campanya adreçada als joves, amb el suport del jugador de la NBA Ricky Rubio, i intensificarà els controls a les terrasses
  • El grup d’homes entre 15 i 44 anys és qui més consumeix, en un context en què hi ha hagut un repunt en ambdós sexes
  • Avui se celebra el Dia Mundial sense Tabac 2019, que culmina la 20a edició de la Setmana sense Fum a Catalunya
Salut farà una nova llei d'addiccions per reduir l'impacte del consum de tabac
El Departament de Salut ja treballa en elaborar una nova llei d’addicions per adaptar la legislació als nous temps i a les noves formes de consumir tabac. Així ho ha avançat avui la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa per emmarcar la celebració, avui, del Dia Mundial sense Tabac 2019. Enguany, la jornada se centra en el seu impacte en la salut pulmonar i culmina la 20a edició de la Setmana sense Fumcelebrada a Catalunya.
 
Alba Vergés ha afegit que la nova llei es consensuarà amb els sectors implicats, i és una resposta a les últimes dades de consum, que mostren un repunt. “Com a Generalitat no ens podem quedar de braços plegats. La prevenció i el control del tabaquisme sempre han estat una prioritat per al Departament, però ara redoblarem els esforços per intentar invertir aquesta tendència”, ha dit.
 
En primer lloc, la llei equipararà la regulació dels nous dispositius que han sorgit els últims anys (cigarretes electròniques, tabac sense combustió) a la dels productes convencionals del tabac, tant pel que fa als llocs on es prohibeix el seu ús com a les limitacions de la publicitat dels esmentats dispositius. Per tant, i a tall d’exemple, es limitarà més l’ús de cigarretes electròniques, que ara només estan prohibides en centres sanitaris i escolars.
 
En segon lloc, la nova normativa proposarà ampliar la prohibició de fumar a instal·lacions esportives a l'aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i a vehicles privats. A més, s’estendrà a 5 metres el perímetre de prohibició als centres sanitaris, d’ensenyament i dependències de l'Administració pública. Per a la consellera, totes aquestes mesures van encaminades “a protegir tothom” del tabac i del fum que genera.
 
La nova llei també incorporarà altres àmbits, com drogues, alcoholisme o noves tecnologies. Donat que es tracta “d’una llei molt ambiciosa i que no pot fer-se d’un dia per l’altre”, s’espera que estigui enllestida en un any, aproximadament. Mentrestant, però, s’impulsaran altres accions per lluitar contra el tabaquisme i es reforçarà el compliment de la normativa. Tot plegat, en la línia dels 4 eixos amb què Salut combat el tabaquisme: evitant l’exposició al fum del tabac i creant un ambient social lliure d’ell; prevenint l’inici del tabaquisme en joves i adolescent; promovent l’abandonament tabàquic; i lluitant contra les desigualtats en incorporar la perspectiva de gènere i de classe social.
 
Revisió a terrasses i de venda a menors
Pel que fa al primer d’aquests eixos, a la tardor es farà una campanya intensiva per a reforçar el compliment de la llei del tabac. Estarà focalitzada en terrasses i altres espais similars en què podria haver-hi incompliments, i també revisarà la venda de tabac a menors, en horaris de màxima afluència. L’acció servirà per posar en valor la importància que té complir la llei pels grans efectes perjudicials de l’exposició al fum.
 
Segons dades del 2018, la vigilància del compliment de la normativa de tabac dona, en general, bons nivells d’acompliment, però més del 77% dels casos en què s’observa un incompliment i el 65% dels expedients resolts per irregularitats es donen en establiments d’hostaleria. No obstant això, i tot i que actualment 9 de cada 10 persones declaren trobar-se en ambients lliures de fum en diferents entorns (llar, lloc de treball, etc.), l’enquesta feta amb motiu de la Setmana sense Fum mostra que el 67,3% de la població seria partidària de prohibir fumar en els esdeveniments a l’aire lliure amb públic infantil, i un 61,8% als cotxes.
 
Una campanya orientada als joves
Per la seva banda, per a prevenir l’inici del tabaquisme en adolescents i joves, s’ha dissenyat una campanya en què participarà Ricky Rubio, jugador de la NBA, impulsor de la Ricky Rubio Foundation i la mare del qual va morir a causa d’un càncer de pulmó. Rubio ha emfatitzat que “no començar a fumar és sempre la millor opció”. “Com a personatge públic, vull ajudar i tinc gairebé la obligació de difondre aquest missatge”, ha dit el basquetbolista, que ha lamentat que sovint “no siguem conscients fins que és massa tard de les malalties que causa el tabac”.
 
La campanya vol conscienciar els joves que fumar afecta la salut, empitjora el rendiment físic, té efectes negatius sobre la imatge i l’autoestima i redueix el poder adquisitiu. En aquest sentit, s’estima que qui comença a fumar als 15 anys té el triple de probabilitats de morir de càncer que qui comença amb 25; a més, fumar pot danyar la fertilitat i complicar l’embaràs i el part, mentre que deixar de fumar un paquet diari cada dia estalvia uns 1.800 euros l’any.
 
De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que el tabaquisme entre els joves té conseqüències importants a curt termini, com efectes respiratoris i no respiratoris, addicció a la nicotina i augment de risc de consumir altres drogues, com alcohol, marihuana i cocaïna. A llarg termini, però, l’impacte també és negatiu: els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i d’ictus es poden trobar en adolescents que fumen, així com que fumar a un edat primerenca augmenta el risc de càncer de pulmó.
 
Per últim, la campanya també vol incidir en què les cigarretes electròniques o el tabac sense combustió –el consum de les quals ha augmentat molt als Estats Units- ni són una alternativa segura a les cigarretes convencionals ni són útils per a deixar de fumar. A més, recorda que cada vegada hi ha més persones ex fumadores i mai no és massa aviat ni massa tard per fer-ho.  
 
Repunt del consum després d’anys de descens
Per primera vegada en 7 anys de continus descensos en el consum de tabac, les dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2018 mostren ara un augment en aquesta tendència, passant d’una prevalença del 24% al 25,6%. Per sexes, l’increment és major en dones (del 18,5% al 20,5%) què en homes (del 29,7% al 30,9%). Aquest canvi de tendència la confirma el fet que al 2018 va augmentar la venda de majoria de productes del tabac.
 
Malgrat aquests increments, la mortalitat anual a Catalunya atribuïble al consum de tabac no ha variat gaire en els dos darrers anys amb dades disponibles, i se situa al voltant de les 9.500 morts, el que equival a 26 cada dia. La mortalitat en dones continua augmentant i en homes disminuint. “El tabaquisme continua sent el principal problema prevenible de salut pública a casa nostra, el principal factor de risc per a la salut de les persones”, ha resumit el secretari de Salut Pública, Joan Guix.
 
Per sexes, el perfil de la persona fumadora varia. En dones, acostuma a tenir entre 45 i 64 anys, ser de qualsevol classe social i utilitzar molt poc la cigarreta electrònica; en canvi, l’home fumador sol tenir entre 15 i 44 anys, ser de classe social baixa i utilitzar una mica més la cigarreta electrònica.
 
D’altra banda, la necessitat d’orientar la campanya als joves i adolescents pren sentit escollint algunes dades del consum de tabac que en fan. Per exemple, segons dades de l’enquesta de la Setmana sense Fum 2019, els joves d’entre 15 i 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarretes cada dia, i només el 67% ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió.
 
Ajuda a tots els nivells assistencials
L’ajuda a deixar de fumar a Catalunya abasta tots els nivells assistencials i aconsegueix que al voltant de 60.000 persones deixin de fumar cada any. En concret, al 2018, ho van aconseguir almenys 42.600 ateses pels equips d’atenció primària i 7.800 seguint tractament de cessació tabàquica als centres integrats a la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF).
 
A més, cal recordar que Catalunya és de les poques regions que finança el tractament farmacològic en grups seleccionats de pacients, com persones amb trastorn mental i malalties cròniques o dones embarassades. En aquest sentit, cal recordar que a partir d’avui es posarà en marxa el pla de reducció del consum de tabac als centres penitenciaris, impulsat pels departaments de Salut i Justícia.
 
Més informació:
 
 
Ricky Rubio Foundation

3  

Imatges

Foto2

Foto2 838

Foto3

Foto3 854

Foto1

Foto1 1054

2  

Fitxers adjunts

Presentació Salut Pública

Presentació Salut Pública
PDF | 1015

Enquesta Setmana sense Fum

Enquesta Setmana sense Fum
PDF | 1194

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia