Justícia, Drets i Memòria

.

Del 15 al 30 de novembre

La 17a Mostra de Cinema Espiritual s'adapta a la crisi sanitària amb pel·lícules en línia

query_builder   4 novembre 2020 13:28

event_note Nota de premsa

Del 15 al 30 de novembre

La 17a Mostra de Cinema Espiritual s'adapta a la crisi sanitària amb pel·lícules en línia

Hi ha uns 40 títols disponibles a la Sala Virtual Verdi i a la plataforma FilminCAT

El festival incorpora un cicle amb cintes sobre ecologia i espiritualitat
Cartell de la Mostra

La XVII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebrarà del 15 al 30 de novembre, amb un cartell de 63 pel·lícules que es podran veure en sales i en línia. En total, hi ha més d’un centenar de projeccions previstes en una quarantena de sales repartides en disset municipis d’arreu de Catalunya.

Les poblacions que enguany acullen la Mostra són Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès (UAB), Girona, Granollers, la Vall d’en Bas, les Franqueses del Vallès (Llerona), l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Olesa de Montserrat, Olot, Reus, Sabadell, Salt, Tarragona i Vic.

Algunes de les cintes que s’hi projectaran són El jove Ahmed, dels germans Dardenne, una pel·lícula que aborda el tema del radicalisme religiós i que obre portes al diàleg; El pa de la guerra, de Nora Twomey, que denuncia la barbàrie a què són sotmeses les nenes afganeses; The Farewell, de Lulu Wang, sobre el dol i les diferents maneres que té l’ésser humà de fer-hi front.

La Mostra  arriba un any més als centres penitenciaris de Catalunya i, per primer any, a tots els centres educatius de justícia juvenil, en el marc de les activitats per a la reinserció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia. Aquest any s’hi projectarà el film Campeones, del director guardonat l’any passat amb el Premi de Cinema Espiritual, Javier Fesser.

Oferta en línia

L’edició d’enguany de la Mostra, que està adherida a Catalunya Film Festivals, s’emmarca en la situació de crisi sanitària global a causa de la COVID-19. Per això, a banda de la versió presencial habitual, també hi ha disponible la versió en línia a través de la Sala Virtual Verdi i la plataforma FilminCAT.

A la Sala Virtual Verdi destaquen els films dels directors Éric Toledano i Olivier Nakache: Samba, c’est la vie!, i Especials. A la plataforma FilminCAT s’obre un canal sobre cinema espiritual, amb 32 pel·lícules agrupades en els blocs següents: la culpa i el perdó (personatges que cerquen la redempció); dilemes espirituals (quan la vida et posa reptes); la mort i la vida (prendre consciència de la nostra existència), i personatges entre el cel i la terra (vivències inspiradores).

La mostra es projecta en una tipologia molt àmplia de sales: de cinema, però també sales de centres cívics, culturals, religiosos, penitenciaris o universitats. Totes preveuen les mesures d’higiene i prevenció de la COVID-19 i els protocols de seguretat.

Cicle Ecologia i espiritualitat

La Mostra se suma a la commemoració del cinquè aniversari de l’encíclica social i ecològica Laudato si del papa Francesc, que clama per un món més fratern i més sostenible. Així, el cicle Ecologia i espiritualitat, amb la col·laboració de Justícia i Pau, projecta dos documentals que conviden a la reflexió sobre quin model de planeta volem: La sal de la Terra, de Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, una reflexió sobre les desigualtats i els interrogants que ens plantegem com a raça humana, i Els espigoladors i l’espigoladora, d’Agnès Varda, que ens fa reflexionar sobre la societat de consum en què vivim.

Retrospectiva de Robert Bresson

La Filmoteca de Catalunya acull les retrospectives inspirades en el llibre de Pau Schrader L’estil transcendental en el cinema: Ozu, Bresson, Dreyer, amb el cicle dedicat a Robert Bresson (França, 1901-1999). Amb només tretze films envoltats d’una mena d’aurèola d’espiritualitat, Bresson va desenvolupar un discurs a la recerca d’un ascetisme total i absolut per mirar de captar allò que escapa a la mirada ordinària.

El III Premi de Cinema Espiritual

 La consellera de Justícia, Ester Capella, lliurarà el dia  26 de novembre el III Premi de Cinema Espiritual. Aquest guardó s’atorga des del 2018 a un director de cinema que s’hagi significat pel seu compromís amb la societat a través de les seves pel·lícules.

Un any més tindrà lloc també el concurs La paraula s’agrada en dos centres de secundària de Barcelona: l’escola dels jesuïtes de Casp i l’IES Flos i Calcat. El concurs està conduït per l’enigmista i escriptor Màrius Serra, que proposa enigmes lingüístics sobre el vocabulari de les religions.

Més informació:

http://cinemaespiritual.gencat.cat

3  

Fitxers adjunts

Dossier

Dossier
PDF | 2583

Programa

Programa
PDF | 821

Cartell

Cartell
PDF | 172

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia