1. El Departament de Salut situa al passeig marítim de Badalona una instal·lació que convida a descobrir històries relacionades amb el suïcidi per donar a conèixer el servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta suïcida
  2. Des que es va activar la taula especialitzada en salut mental al 061 Salut Respon, l’equip ha atès 1.716 i ha activat 12 vegades el Codi Risc Suïcidi

El primer pas per prevenir el suïcidi és parlar-ne. I el Departament de Salut engega una experiència interactiva per donar a conèixer el telèfon ‘061, una veu contra el suïcidi’. Una acció que vol fer visible i desestigmatitzar el suïcidi, posar-lo en primer terme, sense eufemismes, i directament a peu de carrer per tot Catalunya.

En el marc dels actes previs al 10 de setembre, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, acompanyat del coordinador del PLAPRESC i director de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí, Diego Palao, i la presidenta i fundadora de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents, Cecília Borràs, ha presentat aquesta experiència interactiva.

El conseller Argimon ha destacat que una voluntat del Departament és “donar a conèixer la realitat del suïcidi i tot el que comporta”. En aquest sentit, ha remarcat la importància de treballar amb professionals especialitzats i associacions de supervivents i familiars, “ja que es tracta d’un repte comú que hem d’afrontar conjuntament”.

Així, doncs, el conseller ha explicat que “hem baixat al carrer per arribar al màxim nombre de persones possible” i que aquesta és la “primera iniciativa d’una campanya de prevenció del suïcidi i de lluita contra l’estigma perquè cal innovar, cal un canvi d’enfoc i de tractament social del suïcidi”.

Diego Palao ha celebrat que "una de les accions del PLAPRESC és ja una realitat, el 061, un telèfon de prevenció del suïcidi amb professionals especialitzats ens salut mental". Per la seva banda, Cecília Borràs ha fet una crida, des de la unitat de les entitats catalanes de supervivents, a “construir esperança a través de les accions”.

La instal·lació convida a descobrir històries relacionades amb la ideació suïcida a través dels testimonis de supervivents, familiars, entitats de suport i professionals sanitaris experts en salut mental i, en concret, en l'atenció a la conducta suïcida. Unes frases dibuixades al terra guien els vianants cap a una estructura amb forma de cub que consta de 62 telèfons que representen els 62 intents de suïcidi que es produeixen a Catalunya cada setmana. En vint d’aquests telèfons es podrà escoltar una experiència envers el suïcidi que promourà que el visitant reflexioni des de perspectives diverses, ja que una de les principals problemàtiques del suïcidi és que continua sent tabú i, com a conseqüència, no se’n parla, tot i ser la primera causa de mort no natural a Catalunya. En aquestes locucions han participat activistes d’Obertament, una entitat que lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb problemes de salut mental. A més, una de les parets d’aquest cub explica la informació més rellevant del telèfon del 061SalutRespon posat en marxa el passat mes de juny.

Concebuda per recórrer el territori català, la instal·lació emmarcada dins la campanya ‘Una veu contra el suïcidi’ ha estat creada per l’estudi Domestic Data Streamers i tindrà com a punt de partida el passeig Marítim de Badalona, on s’hi podrà interactuar durant el dia d’avui, entre les 11h i les 19h, i anirà recorrent punts concrets de la geografia catalana que s’aniran anunciant properament.

El telèfon d'atenció a la conducta suïcida

Entre algunes de les accions de compromís prioritzades per a aquest any 2022 del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), hi havia la creació de la central de coordinació professional de salut mental del 061 Salut Respon per atendre i prevenir el suïcidi. Aquesta taula de salut mental, en marxa des del 20 de juny d’enguany, disponible les 24 hores els 365 dies de l’any, es tracta d’un nou equip sanitari d’assistència i atenció telefònica especialitzada i resolutiva que ofereix el seu servei amb especialistes en salut mental –d’infermeria, de psicologia i de psiquiatria– a persones amb conducta o ideació suïcida, però també als familiars o persones properes.

Es tracta del primer telèfon sanitari a l’atenció i prevenció del suïcidi a l’Estat i dels pocs d’Europa, l’objectiu del qual és aconseguir que les persones amb conducta suïcida trobin resposta immediata en el sistema sanitari. En aquests prop de dos mesos i mig de funcionament, entre el 20 de juny i el 30 d’agost de 2022, el 061 Salut Respon ha atès un total de 2.336 consultes de salut mental, de les quals 1.716 han estat ateses per la Taula de Salut Mental.

Des de la posada en marxa, la Taula de Salut Mental ha activat 12 vegades el Codi Risc Suïcidi per trucades al servei.

Les consultes ateses per la Taula de Salut Mental han tingut una durada mitjana de 30 minuts, el 43% de les trucades s'han atès en horari nocturn (de 20h a 8h) i el percentatge de dones ateses és del 61%.

El Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya (PLAPRESC)

L’estigma i la falta d’informació sobre el suïcidi com a problema de salut són barreres que retarden l’accés a una ajuda efectiva a les persones amb ideació o conducta suïcides. Per revertir aquesta situació, el Departament de Salut té en funcionament des de l’any passat el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), una eina de prevenció que s’ha treballat conjuntament amb associacions de salut mental, entitats de familiars i supervivents, per afrontar el problema de salut pública que ha suposat l’increment d’episodis de conducta suïcida a Catalunya en els darrers anys.

El PLAPRESC té un doble objectiu: d’una banda, reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15%, i en més d’un 20% en els grups prioritaris, els col·lectius en situació de vulnerabilitat o alt risc, amb la mirada posada en l’any 2030; i de l’altra, reduir l’estigma social que té –tant la mort per suïcidi com la conducta suïcida– mitjançant actuacions de tipus comunitari.

Al món, segons l’Organització Mundials de la Salut (OMS), cada any prop de 800.000 persones es treuen la vida, i moltes més intenten fer-ho. I és que a Catalunya, durant el 2020, es van produir 527 morts per suïcidi, de les quals el 74,2% van ser homes.Segons l’OMS, per cada mort per suïcidi, almenys 6 persones de l’entorn més proper pateixen les conseqüències traumàtiques i de dol.

En aquest sentit, segons les dades del Codi Risc Suïcidi (CRS) del Departament de Salut, 25.207 persones han realitzat un total de 30.693 episodis de conducta suïcida, entre el juny del 2014 i el 22 de maig de 2022. Durant el 2021, a Catalunya hi va haver 6.527 episodis de conducta suïcida i del que portem d’any 2022, fins al 22 de maig, n’hi ha hagut 2.986.

Del total d’episodis de conducta suïcida que hi ha hagut els darrers anys, les dones representen el 64,6% de casos, havent-hi un pic d’episodis entre els 12 i els 20 anys. Pel que fa a l’edat, el 15,1% dels episodis de conducta suïcida són protagonitzats per menors d’edat.

Aquest protocol ha fet possible vincular als serveis de salut mental catalans un 80% de persones adultes que ha fet un intent de suïcidi i un 90% dels infants i joves amb CRS per lesions autoinfligides o ideació suïcida.

El suïcidi presenta també un gradient social clar; malgrat que els suïcidis afecten a tots els estrats socials, la taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i la taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones.

El Pla promou mesures de prevenció i control de la conducta suïcida, per respondre adequadament a cada situació i rebaixar l’estigma i el desconeixement social respecte al suïcidi i millorar l’accés als serveis d’ajuda. Unes 300 persones, professionals de diferents àmbits, van participar en la seva elaboració i està articulat com una estratègia nacional de prevenció del suïcidi, fet que reflecteix l’aposta clara del Departament per la salut mental i el benestar emocional com a prioritat en aquesta legislatura i un dels eixos del Pla de salut de Catalunya 2021-2025.

Comissió interdepartamental de Seguiment del PLAPRESC

Una de les mesures que recollia com a prioritària el PLAPRESC era la creaciód’una Comissió interdepartamental de Seguiment del Pla, materialitzada mitjançant Acord de Govern el passat 3 de maig. Es tracta d’un òrgan de supervisió i control del Pla que treballa per garantir el monitoratge, l'avaluació i la rendició de comptes de la implementació del PLAPRESC; alhora que farà detecció contínua d'oportunitats de millora per respondre a les necessitats de la població, dels professionals, d’entitats i agents de salut i socials.

La Comissió de Seguiment del PLAPRESC s’integra en el Departament de Salut mitjançant la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut i compta amb la participació dels departaments de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Empresa i Treball, Igualtat i Feminismes, Educació, Recerca i Universitats, Salut, Interior, Drets Socials i Justícia de la Generalitat, per coordinar el treball conjunt entre tots els departaments implicats i altres administracions i organismes.

Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

Demà, dissabte 10 de setembre és el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, per commemorar aquest dia la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona il·luminaran aquest divendres de 20 a 22 h les façanes dels dos edificis amb una encesa simultània de llums de color groc (el color internacionalment escollit en memòria de l’adolescent dels Estats Units, Mike Emme).


Més informació:

Projectes i documents de l'atenció a la salut mental i les addiccions

Salut presenta el Pla de prevenció de suïcidis per reduir-ne els casos i l'estigma social a Catalunya

S'activa la taula de salut mental per atendre els casos de risc elevat de suïcidi amb professionals sanitaris especialistes al 061 Salut Respon

La Comissió interdepartamental de Seguiment del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya es compromet a fer realitat les mesures del Pla

#TrioLaVida

6  

Imatges

El conseller Argimon durant la presentació de l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi"

El conseller Argimon durant la presentació de l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi" 96332

El conseller Argimon amb l'experiència interactiva "061, una veu contra el suïcidi"

El conseller Argimon amb l'experiència interactiva "061, una veu contra el suïcidi" 138990

Una persona amb l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi"

Una persona amb l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi" 110240

Cecília Borràs durant la presentació de l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi"

Cecília Borràs durant la presentació de l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi" 70862

Diego Palao durant la presentació de l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi"

Diego Palao durant la presentació de l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi" 112752

Fotografia de família al finalitzar l'acte de presentació de l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi"

Fotografia de família al finalitzar l'acte de presentació de l'experiència interactiva per donar a conèixer el "061, una veu contra el suïcidi" 152146