Acció Exterior i Unió Europea

El Govern impulsa un acord de col·laboració amb l¿Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab

El Govern impulsa un acord de col·laboració amb l'Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab

query_builder   9 novembre 2022 19:09

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa un acord de col·laboració amb l'Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab


  1. El Departament d’Educació i el d’Acció Exterior i Unió Europea –a través de la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica–, anuncien un acord de col·laboració amb l’ALECSO per a la promoció de les llengües i cultures respectives.
  2. Amb aquest acord, Catalunya col·laborarà amb la institució de la Lliga Àrab per establir accions conjuntes en matèria de cooperació educativa.

El Departament d’Educació i el d’Acció Exterior i Unió Europea treballen en un acord de col·laboració de quatre anys en matèria de cooperació educativa amb l’Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab (ALECSO). La iniciativa s’ha fet pública en el decurs d’una jornada de formació organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) sobre el món àrab adreçada al cos docent del sistema educatiu de Catalunya.

L’acte ha comptat amb l’assistència d’una vintena de docents i ha estat inaugurat pel president executiu de l’IEMed, Senén Florensa; el subdirector general de Llengües del Departament d’Educació, Andreu Freixes; el delegat del Govern al Nord d’Àfrica, Ahmed Benallal; i el director del Departament d’Educació d’ALECSO, Hechmi Ardhaoui.

El Govern impulsa un acord de col·laboració amb l’Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab {"name":"2022/11/09/19/05/dd91ccd5-346d-4244-958c-0007fbab6bc8.JPG","author":"IEMed","type":"0","location":"0","weight":2022543}

Florensa ha destacat els principis del Partenariat Euromediterrani i la importància de fomentar l’intercanvi entre països, societats i cultures mediterrànies. En aquesta línia, Freixes ha subratllat que "Catalunya no seria el que és sense l’aportació del món àraboislàmic" i que l'acord que se signarà properament amb ALECSO reforça els llaços entre les dues ribes.

Benallal ha fet referència a l’anunci de l’acord com una manera més de demostrar "el compromís del Departament d’Acció Exterior amb l’Estratègia Mediterrània 2030 i reforçar les relacions entre els actors de les dues ribes". Finalment, Ardhaoui ha defensat el paper de l’ALECSO com l’agència especialitzada de la Lliga Àrab que "està disposada a reforçar la coordinació de projectes per promoure el coneixement mutu".


Catalunya treballa el primer acord amb l’ALECSO

L’acord que preparen el Departament d’Educació i l’ALECSO contempla una durada de quatre anys i pretén fomentar l’associació entre centres educatius de Catalunya i del món àrab per dur a terme projectes relacionats amb l’educació artística i cultural, l’educació per al desenvolupament sostenible i l’educació digital, així com facilitar l’intercanvi d’informacions, materials didàctics i experiències d’aula adreçades a millorar la competència professional docent.

La proposta preveu també la creació d’una comissió tècnica de seguiment que s’encarregarà, entre d’altres, de vetllar pel seguiment, interpretació, vigilància i control de l’acord i pel seu compliment, així com dels plans d’actuació i activitats que se’n deriven.


L'ALECSO

L’Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab (ALECSO), amb seu a Tunis, agrupa vint-i-dos Estats membres i té com a objectiu la promoció de l'educació, la cultura i les ciències al món àrab i la difusió de la llengua àrab i la cultura arabo-islàmica tant al món àrab com arreu del món.

La creació de l’organització, establerta en virtut de l'article 3 de la Carta de la Unitat Cultural Àrab, es va anunciar oficialment a El Caire el 25 de juliol de 1970.

Llengua
Més Catalunya al món
Acció exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia