- La consellera Serret s’ha reunit amb el president de la Regió Sud Provença-Alps-Costa Blava, Renaud Muselier, amb qui s’ha compromès renovar l’acord de cooperació entre els dos governs per treballar conjuntament i de manera coordinada en el gran projecte d’interconnexió energètica submarina, BarMar o H2Med
En el marc de la seva visita a Marsella, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat al fòrum climàtic Méditerranée du Futur, organitzat per la Regió Sud Provença-Alps-Costa Blava, i s’ha reunit amb representants polítics de la regió i amb actors del sector energètic implicats en el projecte H2Med, també anomenat BarMar.
Serret i el president de la Regió Sud Provença-Alps-Costa Blava, Renaud Muselier, han pogut parlar de com, per mitjà del projecte H2Med,“impulsem la transició energètica i centrem tota l’atenció en el desenvolupament de l’hidrogen verd als dos territoris”, i fer-ho “fomentant l’arrelament de la reindustrialització, de llocs de treball, de l’expertesa i de l’oportunitat de desenvolupament”.
“Hem de cooperar per ser útils, per convertir-ho en oportunitat, per dinamitzar les dues regions, per reindustrialitzar”, ha insistit la consellera, que ha anunciat que “renovarem l’acord de cooperació entre els dos governs, per tal que sigui el marc perquè les dues grans regions de l’H2Med vagin a l’una”. Tots dos han convingut que “la cooperació també és necessària per accedir als fons europeus per rellançar projectes vinculats a la transició energètica”.
La consellera Serret ha destacat també que “hem pogut comprovar que tenim molts projectes en comú i que volem reforçar aquesta cooperació entre Catalunya i la Regió Sud”, no només centrada en el gasoducte que unirà Barcelona i Marsella,“sinó també per fer més evident la necessitat de la perspectiva mediterrània a les polítiques europees”. I per això s’han mostrat d’acord en la necessitat de rellançar una estratègia mediterrània a Europa. “Volem reforçar l’agermanament de la Mediterrània en totes dues ribes, perquè tenim un espai compartit i uns reptes globals comuns i cal afrontar-los conjuntament a tota la Mediterrània”, ha declarat.
L’aposta energètica i concretament per l’H2Med ha centrat també la intervenció de la consellera al ple del fòrum climàtic Méditerranée du Futur que s’ha celebrat aquesta tarda. “Catalunya i la Regió Sud som dos grans territoris que contribuïm activament a una Europa en plena construcció i transformació que fa front a la sobirania energètica”, ha dit Serret. “Ho fem de forma compromesa amb la Mediterrània”, ha afegit. La consellera ha refermat l’aposta per “una transició verda i justa amb la mirada posada al 2050”. “Tot això s’ha de fer amb una gestió multilateral i descentralitzada”, ha conclòs.
Al fòrum climàtic Mediterranée du Futur la consellera Serret també ha conversat amb el secretari general de la Unió Per la Mediterrània, Nasser Kamel, i el ministre de Djibouti Nabil Mohamed Ahmed. La consellera ha coincidit també amb el príncep Albert II de Mònaco, que ha presidit l’obertura de l’acte.
Jornada intensa de reunions amb actors de l’àmbit energètic de la Regió Sud-PACA
La consellera Serret s’ha reunit durant el dia amb diversos actors destacats de l’àmbit energètic de la Regió Sud Provença-Alps-Costa Blava on hi ha Marsella, el punt on ha d’arribar el corredor H2Med.
Una de les trobades més rellevants ha estat amb la secretària general de GRTgaz, Catherine Brun, que és la principal operadora gasística de la regió, la qual aquests dies està treballant per definir els detalls tècnics del projecte de l’H2Med
Brun ha explicat a la consellera Serret els detalls del projecte submarí que estan treballant conjuntament amb Enagas i altres empreses franceses, i que presentaran divendres a Alacant. S’han emplaçat a mantenir canals d’informació permanent i a explorar àmbits concrets de col·laboració en els mesos vinents, a mesura que el projecte avanci i que es concretin les vies de finançament, que haurien de provenir en gran part dels fons europeus.
La consellera també s’ha reunit amb representants del clúster de competitivitat de la transició energètica de la Regió Sud-PACA Capenergies, l’empresa de caves d’emmagatzematge de gas i hidrogen Géomethane, l’empresa d’energia eòlica i fotovoltaica terrestre Engie, l’empresa del sector petroquímic i energètic Total Energies, i la companyia siderúrgica Arcelor Mittal.
Serret ha compartit amb tots els casos l’aposta del Govern per la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, entre altres projectes en marxa, i la voluntat que l’H2Med vagi més enllà del corredor submarí i permeti impulsar tot un ecosistema al voltant de l'hidrogen i accelerar així la transició energètica i la reindustrialització.
Les trobades han tingut lloc abans que, aquest dijous i divendres, se celebri a Alacant una cimera euromediterrània en la qual participaran Espanya, Portugal i França i que servirà per concretar detalls del projecte H2Med.