Economia i Hisenda

Plaques solars

El Departament d'Economia i Hisenda posa en marxa el Programa Operatiu del fons FEDER de Catalunya 2021-2027

query_builder   23 gener 2023 12:27

event_note Nota de premsa

El Departament d'Economia i Hisenda posa en marxa el Programa Operatiu del fons FEDER de Catalunya 2021-2027

  1. El nou Programa s’ha dissenyat amb la participació dels agents econòmics, socials i mediambientals més representatius de Catalunya
  2. Es preveu un impacte en 1.000 empreses, 100.000 m2 d’edificis públics, 20 milions d’usuaris de transport públic, 4.400 hectàrees en risc d’incendi, 3.500 centres públics i fins a 8 milions d’usuaris dels serveis públics
Plaques solars{"name":"2023/01/23/12/27/2477c6cc-276c-4016-b2f7-25eec0880c0f.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":2887922}

Després d’un període d’exposició pública, i un cop aprovat per la Comissió Europea en el marc de l’objectiu d’inversió en ocupació i creixement, el Departament d’Economia i Hisenda ha posat en marxa el Programa Operatiu (PO) del FEDER de Catalunya 2021-2027. Ho ha fet amb la publicació al DOGC de la resolució que dona publicitat a l’aprovació del programa i posant-lo a disposició de la ciutadania, en format accessible i acompanyat d’un resum del contingut, a través d’un nou espai al web fonseuropeus.gencat.cat. Aquest portal s’anirà actualitzant regularment per incloure-hi totes les novetats referents a la normativa, la gestió i el seguiment, l’avaluació i la comunicació dels fons FEDER a Catalunya.

L’Estratègia del Programa per al període 2021-2027 s’ha dissenyat d’acord amb el diagnòstic de les necessitats d’inversió de Catalunya, realitzat durant els primers mesos del 2022, i ha comptat amb la participació dels agents econòmics, socials i mediambientals més representatius de Catalunya, així com de la ciutadania. En el disseny s’han tingut en compte les conclusions i recomanacions de l’avaluació de l’anterior Programa del FEDER de Catalunya 2014-2020 amb la voluntat de simplificar els procediments de selecció i justificació dels projectes.

Recursos del FEDER per abordar els reptes i les necessitats d’inversió de Catalunya

El diagnòstic ha permès detectar 14 desafiaments i agrupar-los en 4 reptes:

El primer repte aborda les deficiències detectades en els àmbits de la ciència, la tecnologia, la innovació i l'estructura del teixit productiu. Es destinaran 276,9 milions d’euros, un 33% del total dels recursos del Programa operatiu, a impulsar la millora de les dotacions científiques i tecnològiques de primer nivell amb què compta Catalunya, amb l'objectiu de consolidar un sistema científic competitiu a escala internacional, reforçant un ecosistema de coneixement que permeti liderar el desplegament de tecnologies disruptives, en coherència amb la RIS3CAT 2030. També es vol reforçar la innovació i la transferència que se’n fa a l’àmbit productiu. En aquest primer àmbit d’intervenció, es preveu diversificar el model econòmic i millorar l’accés al finançament per part de les pimes. Mitjançant el desplegament de les actuacions previstes s’espera donar suport a més de 1.000 empreses al llarg de tot el període de finançament, crear 380 llocs de treball en l’àmbit de la recerca fins al 2029 i presentar més de 1.000 patents, en l’àmbit de la recerca.

El segon repte identifica les condicions necessàries per afavorir una transició ecològica i una descarbonització de l'economia, fomentar l'autoconsum fotovoltaic, la mobilitat urbana intermodal i millorar els serveis públics bàsics com la salut i l'habitatge per a col·lectius especialment vulnerables, així com el suport als territoris amb més risc de despoblament. S’han assignat 285,2 milions d’euros, un 34% del total dels recursos del Programa. Mitjançant el desplegament de les actuacions previstes s’espera actuar en 100.000 metres quadrats d’edificis públics per millorar-ne l’eficiència, fet que permetrà reduir un 30% el consum d’energia i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. I, en l’àmbit del transport públic, es preveu donar servei a més de 20 milions d’usuaris anualment.

El tercer repte persegueix afrontar les deficiències identificades per aconseguir un model sostenible que freni les conseqüències greus del canvi climàtic i l'ús i la gestió inadequada dels recursos naturals. En aquest àmbit d’intervenció, també s’aposta per la preservació de la biodiversitat, riquesa del patrimoni natural de Catalunya. Per aquest tercer repte, es destinaran 126,3 milions d’euros d’ajuts europeus, xifra que suposa el 15% del total del Programa operatiu, per desplegar actuacions queprotegeixin 400 hectàrees en risc d’incendis forestals i4.000 hectàrees d’infraestructures verdes.

I, per últim, el quart repte aborda la necessitat de seguir millorant la digitalització de l'Administració pública i impulsar la transformació digital, tot i els avenços produïts en aquest àmbit. Els objectius són aconseguir un servei més pròxim a la ciutadania a través de serveis públics digitals nous i de la millora dels existents; incorporar la tecnologia dedicada a la prestació de serveis públics, i reforçar l'administració electrònica i el govern obert. Es reserven 152,1 milions d’euros, un 18% del total del Programa,per a. desplegar actuacions que tinguin un impacte en més de 3.500 centres públics, ifins a 8 milions d'usuaris.

Operacions de caràcter estratègic

El Programa desenvoluparà accions de caràcter estratègic que estaran integrades en el conjunt de les actuacions programades per incrementar l’impacte del Programa a Catalunya. Entre elles, cal destacar-ne les següents:

-La compra pública d’innovació, per a la transformació de l’Administració pública i el suport a empreses innovadores de base tecnològica.

-L’instrument financer, per a facilitar l’accés al crèdit a les pimes i millorar la seva competitivitat i el seu creixement sostenible, així com la creació d’ocupació.

-L’autoconsum fotovoltaic, per apostar per les energies renovables i la reducció de la petjada de carboni.

-L’adquisició i adequació d’habitatge, per fer efectiu el dret de l’accés digne a un habitatge per part dels col·lectius més desfavorits i fomentar la seva autonomia i integració sociolaboral.

2.052,1 milions d’euros dels fons de la política de cohesió

Per dur a terme totes aquestes actuacions, Catalunya rebrà 840,5 milions d’euros del programa operatiu del FEDER de Catalunya per al període 2021-2027. Addicionalment, també està previst que arribin 401 milions d’euros per al Fons Social Europeu (FSE+) i 810,6 milions d’euros del Programa Plurirregional de l’Estat espanyol, que compta amb una dotació de 548,8 milions d’euros de FEDER i 261,8 milions d’euros de FSE+, que seran desplegats per l’Administració General de l’Estat. Així, Catalunya rebrà un total de 2.052,1 milions d’euros per a aquest període.

Síntesi del Programa operatiu del FEDER de Catalunya 2021-2027

Programa Operatiu FEDER{"name":"2023/01/23/12/23/705d14dc-3542-404d-aed0-5b070f1e3519.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":555130}


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 121776

Fons UE
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia