Salut

S'estrena la nova unitat de Salut Mental de Badalona Serveis Assistencials

S'estrena la nova unitat de salut mental de Badalona Serveis Assistencials

query_builder   31 gener 2023 18:15

event_note Nota de premsa

S'estrena la nova unitat de salut mental de Badalona Serveis Assistencials

  1. Demà està prevista una jornada de portes obertes i dimarts 7 entren els primers pacients
S'estrena la nova unitat de salut mental de Badalona Serveis Assistencials{"name":"2023/01/31/18/10/11e67ccb-c749-490a-9c90-5ab1e54bc4da.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":270956}

La directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Aina Plaza, i l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, han visitat aquesta tarda la nova seu de la unitat polivalent de salut mental de Badalona Serveis Assistencials (BSA), de 1.200 metres quadrats.

La unitat es troba al carrer de Sant Anastasi, 42, al conegut edifici Micaco’s, rehabilitat per convertir-se en un dispositiu de salut mental. Allà s’hi ha traslladat el Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) Badalona 1; el Servei de Rehabilitació Comunitària Badalona i l’Hospital de Dia de Salut Mental d’Adults Badalona. Tots tres serveis, gestionats per BSA, estaven abans repartits en indrets diferents.

“És un dispositiu magnífic i molt confortable tant per als professionals com per als usuaris”, ha assegurat la directora general després de la visita, destacant que millora l’atenció i l’accessibilitat. Per a Aina Plaza, aquesta nova unitat representa l’aposta del departament de Salut per la salut mental. “Estem davant d’un edifici emblemàtic per al nou model que volem: prioritza l’atenció a infants i joves, promou l’atenció comunitària i una salut mental més proactiva i incorpora un hospital de dia, clau per evitar l’hospitalització”.

Demà dimecres 1 de febrer hi haurà una jornada de portes obertes per donar a conèixer les noves instal·lacions. A les 10,30 hores s'ha convocat una representació d'entitats socials i proveïdors de salut mental del territori i entre les 11 i les 13 hores s’obriran les portes de l’edifici a tothom que hi estigui interessat. L’activitat assistencial començarà dimarts 7 de febrer.

Més espai i més confort

S'estrena la nova unitat de salut mental de Badalona Serveis Assistencials{"name":"2023/01/31/18/11/18470461-80c1-474d-bb72-79da176f0b36.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":476317}

A la nova unitat de salut mental de BSA es guanya espai i sobretot condicions d’accessibilitat i confort, tant per a usuaris com per a professionals. El CSMIJ Badalona 1, fins ara CSMIJ Joan Obiols, dobla el nombre de consultes (de 6 a 12) i suma espais grupals i altres dependències, afavorint l’atenció a la ciutadania. Aquest centre dona cobertura a 26.351 usuaris menors de 18 anys de la zona est de Badalona i als municipis de Tiana i Montgat. Durant 2022 ha atès un total de 1.183 pacients i les seves famílies. Així mateix, ha recuperat l’atenció presencial que va haver d’interrompre durant la pandèmia. D’un total anual de11.169 visites, un 86% han estat presencials. Ha donat 263 altes.

També s’ha traslladat a l’edifici Micaco’s el Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) Badalona, fins ara SRC Bétula, un dispositiu innovador en els abordatges amb diferents programes d’actuació. Compta per exemple amb un programa específic per a joves majors de 16anys on es treballen les habilitats socials i les necessitats formatives. Per això s’han establert acords i sinergies amb l’Institut Obert de Catalunya i d’altres centres educatius. També ha signat acords amb els Ajuntaments de Badalona i Sant Adrià per dur a terme iniciatives de formacions duals a fi d’ajudar a la reinserció formativa i laboral dels joves amb problemes de salut mental. El servei té 71 places i durant l’any 2022 ha atès a 229 usuaris.

Per últim, la nova unitat de salut mental inclou l’hospital de dia de salut mental d’adults, obert fa un any i mig. Anteriorment, la ciutadania de Badalona que necessitava aquest recurs assistencial havia de desplaçar-se a Santa Coloma de Gramenet. A l’hospital de dia s’hi fan intervencions intensives i molt especialitzades en pacients que es troben en situacions clíniques agudes, en règim d’hospitalització parcial, pernoctant el pacient al seu domicili. Compta amb 24 places i durant l’any 2022 ha atès a 121 pacients.

Més enllà dels tres dispositius que configuren la nova unitat del carrer Anastasi, BSA també gestiona el CSMIJ Creu Verda, els dos Centres de Salut Mental d’Adults de la ciutat i el Centre Delta. La gestió es fa de forma coordinada amb la resta de línies d’atenció de BSA (primària, especialitzada, sociosanitària, salut sexual i reproductiva i els programes d’atenció integral a domicili) i amb els altres proveïdors sanitaris del territori.

Les actuacions en salut mental formen part de les prioritats del departament Salut per a 2023, especialment aquelles orientades a aconseguir una atenció més preventiva, proactiva, i comunitària, especialment en infants i joves.

2  

Imatges

Foto 1: Un moment d ela visita de les autoritats, aquesta tarda

Foto 1: Un moment d ela visita de les autoritats, aquesta tarda 6460575

Foto 2: Exterior del nou dispositiu de salut mental de BSA

Foto 2: Exterior del nou dispositiu de salut mental de BSA 5398034

Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia