Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Serret, acompanyada per la delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba, i pel cap de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, Sergi Raventós.

Viatge a Dinamarca

Serret, des de Copenhaguen: "Els pressupostos ens donen la capacitat de treballar més i millor a escala internacional"

query_builder   1 febrer 2023 17:39

event_note Nota de premsa

Viatge a Dinamarca

Serret, des de Copenhaguen: "Els pressupostos ens donen la capacitat de treballar més i millor a escala internacional"

  1. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea és de viatge institucional a Dinamarca per reforçar les relacions i compartir bones pràctiques en àmbits com la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica o la cooperació al desenvolupament
  2. Serret ha presentat al Parlament danès el pla pilot català de renda bàsica universal, com ja ho va fer fa dues setmanes a Finlàndia
La consellera Serret, acompanyada per la delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba, i pel cap de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, Sergi Raventós.
La consellera Serret, acompanyada de la delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba, i el cap de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, Sergi Raventós, al Parlament danès.
{"name":"2023/02/01/17/32/331e05a3-99d5-4858-91d9-a57258de7ec0.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":"287090"}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha defensat aquest dimecres des de Dinamarca que els pressupostos del Govern per al 2023 permetran donar un nou impuls a l’acció exterior catalana. “Els nous pressupostos del Govern ens donen la capacitat de treballar més i millor a escala internacional per la societat catalana i per la societat europea”, ha assegurat després de fer-se públic l’acord per aprovar els comptes de la Generalitat. Demà el Consell Executiu es reunirà de manera extraordinària per aprovar els pressupostos d’enguany, que seran els més elevats de la història i que disposaran de 40.000 milions d’euros de despesa.

Serret és de viatge institucional a Dinamarca amb l’objectiu de reforçar la relació entre els dos països i la presència de Catalunya als països nòrdics. L’acompanya de la delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba. “Hem constatat que tenim interessos comuns per fer front a l’emergència climàtica, per avançar en polítiques de cooperació al desenvolupament i per construir unes societats més cohesionades, amb més justícia social i més compromeses amb els drets humans”, ha subratllat la consellera. Segons Serret, “els països nòrdics són font d’inspiració arreu pel seu model de benestar i per l’aposta per la justícia social i la igualtat”.

Aquest és el segon viatge en un mes de la consellera Serret a la regió: a principis de gener, ja va visitar Finlàndia, on es va reunir amb la ministra Serveis Socials i Salut, Hanna Sarkkinen, i va presentar el pla pilot català de renda bàsica universal. En aquesta ocasió, Serret ha presentat aquest matí el projecte català davant de diputats i diputades al Parlament danès, juntament amb el cap de l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, Sergi Raventós Panyella.

La política de cooperació, prioritària

L’agenda d’aquest dimecres a Copenhaguen també ha servit per teixir aliances i compartir bones pràctiques en diversos àmbits prioritaris, com ara la cooperació al desenvolupament. La consellera Serret s’ha reunit el director de CISU, una associació de gairebé 300 organitzacions civils dedicades al desenvolupament, i amb Louise Holck, directora de l’Institut Danès de Drets Humans, amb qui el Govern ha col·laborat.

Durant la trobada amb aquesta institució danesa, s’han abordat temàtiques relacionades amb la perspectiva de gènere en els drets humans, amb el binomi drets humans i empresa, i amb el debat que plantegen les noves tecnologies en relació amb aquests drets, com demostren els casos d’espionatge amb programaris de vigilància selectiva com Pegasus. En aquest sentit, Serret ha compartit la iniciativa que lidera el Govern de Catalunya juntament amb l’ONG Access Now, la Declaració de Ginebra, per regular aquest tipus de tecnologies.

En les reunions, Serret també s’ha interessat per la política de cooperació del Govern danès, que ja ha assolit l’objectiu del 0,7% en cooperació. “Als països nòrdics, la política de cooperació al desenvolupament és prioritària”, ha reiterat la consellera com ja ho va fer a Finlàndia. Serret ha reivindicat el compromís del Govern català per aquesta política com es plasma als pressupostos del 2023 i la voluntat de consensuar-la amb el sector. “Amb aquests nous pressupostos podrem desplegar l’augment del 30% que teníem previst i continuarem treballant en la proposta per assolir l’horitzó del 0,7%”, ha remarcat. Aquest increment triplica l’augment previst inicialment en l’avantprojecte dels pressupostos del Govern i, d'aquesta manera, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) passarà a tenir una dotació de 45 milions d’euros, prop del màxim d’aportació que es va fer fa 15 anys.

*Enllaç per descarregar vídeo amb declaracions de la consellera Serret

3  

Imatges

La consellera Serret, durant la presentació del pla pilot català de renda bàsica universal davant de diputats danesos.

La consellera Serret, durant la presentació del pla pilot català de renda bàsica universal davant de diputats danesos. 224750

La consellera Serret i la delegada Riba, sortint del palau de Christiansborg, seu del Parlament danès.

La consellera Serret i la delegada Riba, sortint del palau de Christiansborg, seu del Parlament danès. 474875

La consellera i la delegada, amb la directora de l'Institut Danès de Drets Humans, Louise Holck.

La consellera i la delegada, amb la directora de l'Institut Danès de Drets Humans, Louise Holck. 136313

1  

Talls de so

Àudio amb declaracions de la consellera Serret
mp3 | 880030

Acció exterior
Cooperació catalana
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia