1. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea ha participat a la presentació del mapa interactiu ‘Next Generation a prop teu’ impulsat per la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears
  2. Serret ha reivindicat el rol fonamental de les administracions més properes a la ciutadania per tal que els fons Next Generation aconsegueixin les transformacions que es proposen


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha intervingut a l’acte de presentació del mapa interactiu ‘Next Generation a prop teu’ impulsat per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i que també ha comptat amb la participació del Govern de la Generalitat. 

La consellera Serret ha participat en la presentació del mapa 'Next Generation a prop teu' impulsat per la Comissió Europea a Barcelona{"name":"2023/02/17/14/34/8f1a1702-d5b6-469f-8a53-24ee31445ff7.jpg","author":"Raquel Pérez","type":"0","location":"0","weight":605913}

La consellera Serret ha agraït a la Comissió Europea a Barcelona l’elaboració d’aquest mapa pioner i s’ha mostrat convençuda que servirà per “aterrar les polítiques europees en el dia a dia de la ciutadania”. En aquest sentit, ha demanat el compromís de “continuar cooperant amb les administracions des de tots els nivells” perquè “ha quedat demostrat que és una aposta que dona bons resultats”.

“La primera fase de gestió dels fons Next Generation ha servit per fer molts aprenentatges”, ha dit la consellera, que ha afegit que “hem de ser més àgils i generar el màxim de confiança per finançar els projectes que poden aconseguir l’impacte renovador que busquen aquests fons”

El mapa interactiu mostra més d’una cinquantena de projectes de Catalunya i les Illes Balears finançats amb els fons Next Generation. La consellera ha destacat que “els fons europeus ens permeten donar resposta als reptes europeus i globals a partir de projectes locals”.

Serret ha reivindicat el “rol fonamental” de les administracions més properes a la ciutadania com la Generalitat o els ens locals en la gestió dels fons Next Generation. “Som les que millor coneixem les necessitats i els projectes dels territoris, també les que tenim una llarga experiència en la gestió de fons estructurals”, ha afegit. “Per aprofitar aquests fons al màxim, hem de comptar amb la col·laboració de totes les administracions”, ha insistit.

Durant la presentació de la iniciativa, el director de la Representació de la Comissió Europa a Barcelona, Manuel Szapiro, que ha celebrat la col·laboració entre la Comissió Europea a Barcelona i la Generalitat, ha explicat el funcionament del mapa i ha repassat alguns dels projectes que inclou, centrats principalment en la transformació energètica i digital.

El director de la Direcció General de Comunicació de la Representació a la Comissió Europea, Richard Kuehnel, ha exposat que el mapa pioner nascut a Catalunya s’ampliarà a la resta de territoris de la Unió Europea perquè és un exercici de transparència, visibilitat i de valor afegit dels fons Next Generation. 

Finalment, Santiago Fernández Muñoz, cap de la Unitat de Seguiment del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Secretaria General d’Afers Econòmics i G20del Govern d’Espanya, ha explicat com s’està desplegant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a l’Estat espanyol.


Catalunya i la captació de fons Next Generation

Les dades del desembre del 2022 apunten que Catalunya té assignats 3.902 milions d’euros del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, el principal instrument d’execució dels fons Next Generation. A més, un 21,1% del total de les convocatòries de l’Estat espanyol les han obtingut entitats de Catalunya. 

El Govern, per mitjà dels departaments d’Acció Exterior i Unió Europea i d’Economia i d’ACCIÓ, dona suport a les empreses i entitats públiques i privades del país per captar els fons europeus. Un exemple és el butlletí de fons europeus que difon totes les oportunitats de finançament europeu.