· La iniciativa consisteix en fer una plataforma flotant a la mar Mediterrània que serveixi de laboratori tant per a activitats energètiques en l’àmbit marí, amb especial atenció a l’energia eòlica flotant, com per a l’estudi de la seva interacció amb l’entorn i també del canvi climàtic a la mar Mediterrània
· El projecte es canalitza a través de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC)
· S’obre el termini perquè tant institucions de recerca, desenvolupament i innovació com empreses interessades en ser usuàries de les capacitats de la plataforma presentin les seves propostes
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa la creació de la Plataforma d’R+D+i en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT), una infraestructura d’investigació que se situarà a la badia de Roses (Alt Empordà). PLEMCAT serà un laboratori d’assajos flotant a la mar Mediterrània que servirà per estudiar el comportament de diferents components i sistemes tècnics per a l’avenç i la validació de l’energia eòlica flotant, d’altres energies marines, per al monitoratge de l’ecosistema marí i per altres estudis mediambientals, climàtics o de biodiversitat. El projecte es canalitza a través de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), que està comptant amb el suport tècnic de l’Institut Català d’Energia (ICAEN).
La plataforma PLEMCAT disposarà de diferents zones per dur a terme diversos tipus d’activitats, tot cobrint les activitats de R+D+i des del laboratori fins a mercat. Una primera zona es destinarà a l’avaluació de materials, components i sistemes per analitzar el comportament en condicions reals marines, i també permetrà fer-hi altres activitats de R+D+i. Una segona zona estarà dissenyada per a l’assaig de prototips de tecnologies de generació d’energia marina. Finalment, per promoure la innovació industrial, hi haurà una zona de validació de tecnologies pre-comercials de generació eòlica o d’altres energies marines.
Amb aquest equipament, es pretén facilitar i promoure la investigació en totes les fases del desenvolupament d’un sistema d’energia eòlica marina flotant i d’altres tecnologies energètiques renovables en el medi marí, i també la formació d’investigadors i professionals vinculats a aquests àmbits. Això inclou tant el desenvolupament de models de simulació avançats, el monitoratge avançat, control, operació i manteniment a través de vehicles operats remotament, i el disseny de nous sistemes de fixació i flotadors. Al mateix temps, la plataforma estarà capacitada per elaborar estudis ambientals vinculats a la interacció d’aquest tipus d’infraestructures amb l’entorn marí i també per esdevenir un observatori del canvi climàtic i de l’evolució de la biodiversitat a la mar Mediterrània.
La proposta ubica PLEMCAT al golf de Roses, a una distància d’entre 16 i 24 quilòmetres de la costa, i que l’activitat s’iniciï abans de finals de l’any 2025. El projecte es desenvoluparà en dues fases. La primera fase estarà centrada en tota l’activitat vinculada amb els assajos de prototips, components i altres actuacions de R+D+i, mentre que en una segona fase s’habilitarà la zona destinada a sistemes pre-comercials.
Per donar el tret de sortida al projecte, l’IREC ha obert el termini per rebre manifestacions d’interès en utilitzar les capacitats i serveis de la Plataforma d’R+D+I en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT). Les institucions i empreses interessades en ser usuàries de les capacitats de la plataforma poden adreçar-se a l’espai web específic habilitat per l’IREC, on trobaran tota la informació sobre el projecte i podran remetre les seves propostes. A més de comptar amb l’impuls i el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el projecte optarà a la convocatòria RENMARINAS DEMOS del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO).
El Govern treballa activament per accelerar la implantació d’energies renovables i, al mateix temps, perquè aquesta implantació es faci de manera equilibrada en el territori, amb el màxim respecte a la biodiversitat i amb el màxim retorn per a l’entorn on s’instal·lin. Un exemple d’aquesta aposta és la creació, el passat mes de gener, d’un grup de treball del Departament d’Acció Climàtica i els municipis empordanesos implicats en el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM). L’objectiu és que la transició energètica sigui justa, equilibrada i consensuada amb el territori.
Més R+D+i en energia a Catalunya per contribuir a la transició energètica
La recerca, el desenvolupament i la innovació són una de les línies de treball prioritàries per a la transició de Catalunya cap a un model energètic més net, sostenible i democràtic. De fet, la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050) identifica l’R+D+i com un dels eixos estratègics per tal que el sistema energètic català contribueixi a assolir l’objectiu de la neutralitat climàtica l’any 2050.
Més enllà del PLEMCAT, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural -mitjançant l’ICAEN- també està finançant i donant suport a l’IREC en el desenvolupament de la Plataforma PRIMA, un centre d’assaig i demostració en entorns reals de tecnologies energètiques i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció a mercat, i que està en fase de construcció. Amb seu a Gurb (Osona), PRIMA serà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge formada per diferents plantes pilot d’escala industrial, en les quals es podrà experimentar i validar projectes de manera compartida entre diferents agents del sector. Els àmbits tecnològics de les plantes pilot seran els sistemes d’hidrogen; l’electrificació i flexibilitat; les energies renovables i l’emmagatzematge; l’energia tèrmica; l’eficiència energètica; la mobilitat sostenible, i la bioenergia.