Acció Exterior i Unió Europea

Consellera Serret

Consellera Serret, des del Mobile World Congress: "L'acollida a Barcelona del projecte Giga ens consolida com a líders mundials en tecnologies digitals"

query_builder   1 març 2023 17:34

event_note Nota de premsa

Consellera Serret, des del Mobile World Congress: "L'acollida a Barcelona del projecte Giga ens consolida com a líders mundials en tecnologies digitals"

  1. En una visita al Mobile WorldCongress, la titular d’Acció Exterior i UE s’ha trobat amb diversos cònsols generals acreditats a Barcelona i ha participat a la presentació del projecte Giga per connectar a internet totes les escoles del món el 2030
  2. Durant aquest mes de març el Govern aprovarà la signatura d’un conveni entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern espanyol que ratifica el desplegament del projecte a Barcelona
  3. “Treballarem colze a colze amb els organismes multilateralsen el nostre compromís amb l’educació i el desenvolupament sostenible”, segons Serret
La consellera Meritxell Serret, durant la seva intervenció en l'acte de presentació del projecte Giga. Foto: Raquel Pérez / Departament d'Acció Exterior i UE{"name":"2023/03/01/14/08/1dbc39e3-2cf0-4472-b04e-c4a95deab88f.JPG","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":798533}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha visitat aquest dimecres el Mobile WorldCongress 2023 acompanyada del secretari d’Acció Exterior, Miquel Royo Vidal, on ha mantingut diverses reunions amb cònsols generals acreditats a Barcelona i ha participat en l’acte de presentació del projecte Giga. Es tracta de la iniciativa insígnia d’UNICEF i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) per connectar totes les escoles del món a internet, que s’instal·larà a Barcelona, al centre d’innovació urbana Ca l’Alier, al Poblenou.

Serret ha assegurat que Giga“reuneix tots els principis i valors que defensem i intentem fer realitat també aquí Catalunya” i que la seva acollida a Barcelona“ens consolida com a líders mundials en tecnologies digitals”. A més, ha anunciat que durant aquest mes de març el Govern aprovarà l’acord que subscriu el conveni de col·laboració entre el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern espanyol, l’Ajuntament de Barcelona i el propi Govern de la Generalitat, per mitjà de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, per a l’establiment i finançament del projecte Giga a Barcelona.

En la seva intervenció a l’acte, la consellera Serret ha confessat que “és un repte i una responsabilitat, però també un privilegi, acollir a Barcelona aquest projecte insígnia d’UNICEF i la UIT”que vol acabar amb la bretxa digital a les escoles d’arreu del món.“Creiem fermament en aquesta cultura de cooperació i de compartir el desenvolupament arreu del món”, ha remarcat.La consellera d’Acció Exterior ha explicat que el Govern “s’hi involucrarà completament”, ja que considera que Giga és un projecte “útil, que des del primer moment ha estat pensat per ser al servei de les persones”, “molt ambiciós per acabar amb la bretxa digital que avui pateixen més de 500 milions de persones al món” i “global, és una solució als reptes globals”. “Treballarem colze a colze amb els organismes multilaterals en el nostre compromís amb l’educació i el desenvolupament sostenible”, segons ha afirmat.

Serret ha expressat la voluntat del Govern de “donar l’oportunitat a tot l’ecosistema d’empreses tecnològiques, universitats i centres de recerca de Catalunya perquè s’impliquin en aquest projecte, en l’objectiu comú de compartir les solucions tecnològiques innovadores i ajudar a enfortir el propòsit educatiu a tot el món”. Per últim, la consellera ha reivindicat el compromís de la societat catalana i del Govern “amb la cooperació i el desenvolupament sostenible que intentem perseguir no només amb paraules sinó també amb fets, tal com farà el projecte Giga”.

L’esdeveniment, que s’ha celebrat en el marc del Mobile WorldCongress 2023, ha comptat amb la participació de la secretària general de la UIT, Doreen Bogdan-Martin, i representants d’UNICEF, a més de la consellera d’Acció Exterior i la Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i de representants de l’Ajuntament de Barcelona i del Govern espanyol, les dues altres administracions involucrades en el desplegament del projecte a la capital catalana.

Durant la visita al MWC, la titular d'Acció Exterior i Unió Europea ha visitat els estands de diversos països i ha mantingut trobades amb cònsols generals acreditats a Barcelona. Entre d’altres, Meritxell Serret ha visitat l’estand de Suïssa amb el cònsol Othmar Hardegger, el de França, amb el cònsol Olivier Ramadour, i el de Corea del Sud, amb el cònsol Nam Duk Heo.També ha visitat l’estand de Catalunya acompanyada de la directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo. Més de 300 empreses catalanes participen enguany al MWC i l’esdeveniment 4YFN.

El projecte Giga, una associació UNICEF-UIT per la connectivitat escolar universal

Fundada el 2019, el projecte Giga té per objectiuconnectar totes les escoles del món a internet el 2030 i totes les persones joves “a la informació, la oportunitat i l’elecció”. És una iniciativa d’UNICEF, el fons de les Nacions Unides responsable de la infància, i la UIT, l’organisme de l’ONU especialitzat en les tecnologies de la informació i la comunicació.

La ubicació del centre tecnològic de Giga a Barcelona ha estat possible gràcies al suport de tres administracions, l’Ajuntament, la Generalitat i el Govern espanyol, que s’han compromès a aportar 4,5 milions d’euros per al 2023. La seu de Barcelona comptarà amb un equip de 16 persones, a més de les 8 que treballen des del quarter general a Ginebra i les 15 que ho fan remotament des de diferents països. En total, Giga aglutina experts de 20 nacionalitats.

3  

Imatges

La consellera Meritxell Serret, durant la seva intervenció.

La consellera Meritxell Serret, durant la seva intervenció. 798533

La consellera Serret, al costat de la secretària general de la UIT, Doreen Bogdan-Martin.

La consellera Serret, al costat de la secretària general de la UIT, Doreen Bogdan-Martin. 934828

Pla general de la intervenció de la consellera a la presentació del projecte Giga.

Pla general de la intervenció de la consellera a la presentació del projecte Giga. 1228092

Acció exterior
MWC
#MWC23
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia