1. L’empresa treballarà enguany per assumir capacitat de generació mitjançant la presa de participacions en projectes d’energies renovables, prosseguirà la instal·lació de sistemes d’autoconsum en els equipaments de la Generalitat, i espera la llicència de comercialitzadora per assumir els primer punts de subministrament
  2. La companyia nomenarà un consell assessor format per 20 persones amb experiència en l’àmbit de l’energia i el medi ambient


El consell d’administració d’Energies Renovables Públiques de Catalunya, SAU (L’Energètica) ha definit el pla d’actuacions de l’empresa per aquest 2023. L’empresa inicia enguany l’activitat amb l’objectiu d’incidir en el sistema energètic català i contribuir a la transició de Catalunya cap a un model energètic més net, sostenible, just i participatiu.

En l’àmbit de la generació, l’objectiu de L’Energètica per aquest 2023 serà acumular capacitat de producció d’energies renovables. Per una banda, ho farà assumint la participació que la societat pública Avançsa tenia en els parcs eòlics Pebesa (25%) i Trucafort (9,65%), i sumant-se a projectes d’energies renovables que ja disposin d’autorització administrativa. En aquest sentit, l’empresa ja ha definit que els criteris per decidir la inversió en un projecte seran de rendibilitat econòmica, territorial, ambiental i social. Finalment, L’Energètica també estudiarà aquest any la possibilitat d’assumir la gestió d’una central minihidràulica.

Per l’altra, L’Energètica treballarà per accelerar i optimitzar l’autoconsum fotovoltaic en la Generalitat. Les línies d’acció en aquest àmbit seran la instal·lació de plaques fotovoltaiques en cobertes d’edificis públics, el desenvolupament d’un model de contractació per subministrar als edificis públics l’energia que autoprodueixin a un preu avantatjós, que els permeti estalviar però que també reculli el retorn de la inversió, i la identificació de totes les instal·lacions d’energies renovables titularitat de la Generalitat, per tal d’esdevenir-ne el propietari o l’operador de mercat. Un dels objectius serà destinar un percentatge de l’energia obtinguda per aquestes instal·lacions al subministrament de llars en situació de vulnerabilitat.

Pel que fa a l’activitat de comercialització, un cop constituïda com a societat mercantil L’Energètica ja ha iniciat els tràmits per obtenir la llicència de comercialitzadora. Quan es disposi d’aquesta llicència, aquest mateix anys s’assumiran els primers punts de subministrament de la Generalitat, per fer una prova inicial. També es treballarà per disposar dels mecanismes financers necessaris per poder assumir els 2.800 punts de subministrament de la Generalitat que es licitaran per contractació centralitzada l’any 2024. Finalment, també es treballarà per esdevenir un agent de mercat capacitat per comprar i vendre al mercat l’energia renovable generada per les instal·lacions de la Generalitat.

Per dur a terme tota aquesta tasca, l’empresa es dotarà de l’estructura necessària. L’empresa preveu incorporar fins a 30 professionals enguany, començant per les direccions tècniques i les àrees transversals, de manera que poc a poc es disposi del talent i la capacitat necessària per materialitzar totes aquestes actuacions. El pressupost previst per aquest exercici és de 25 milions d’euros.

Constitució del Consell Assessor

L’Energètica també constituirà un Consell Assessor, que estarà format per vint persones representatives de la realitat energètica del país. La presidenta del Consell Assessor serà Mar Reguant, i també en formaran part Sara Gutiérrez, Cristina Corchero, Maria Crehuet, Elena Parpal, Joan Herrera, Albert Banal, Pedro Fresco, Eduard Furró, Marga Estorach, Pau Juvillà, Carmen Garcia, Carles Vicente, Joana Mundó, Albert Puigvert, Enric Bartlett, Francesc Mauri, Anna García, Xavier Sabaté i Isabel Bassas. En el document adjunt trobareu els seus perfils professionals.

1  

Fitxers adjunts

Perfil dels membres del Consell Assessor de l'Energètica

Perfil dels membres del Consell Assessor de l'Energètica
PDF | 223793