S’han organitzat diversos tallers educatius sobre el jaciment de les Coves del Fem a través de la iniciativa Investiga.edu de la Universitat Autònoma de Barcelona


Foto d'un dels tallers{"name":"2023/04/03/12/44/0eb1b8f8-bdaa-4b96-b142-acdcfe29086d.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":2864603}

El Parc Natural de la Serra de Montsant col·labora en un projecte educatiu per apropar la ciència als alumnes de l’escola Montsant d’Ulldemolins. Es tracta de la iniciativa Investiga.edu, promoguda per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, que desenvolupa i promou la investigació i la recerca a les escoles d’àmbits rurals a través de projectes relacionats amb la geologia, l’arqueologia i la paleontologia.

En aquest cas concret, les nenes i els nens de l’escola Montsant investigaran el jaciment arqueològic de les Coves del Fem, situat dins dels límits del Parc Natural, al terme municipal d’Ulldemolins. Es tracta d’un jaciment descobert l’any 1997 d’una importància cabdal degut a la seva cronologia, que va del mesolític al neolític, fet que permet veure en un únic espai la transició entre els últims grups de caçadors-recol·lectors i els primers agricultors-ramaders.

El projecte d’investigació que desenvolupen els alumnes a l’aula es divideix en tres fases, que inclouen una primera aproximació al jaciment arqueològic, la realització de tallers científics i la difusió dels resultats de la recerca. Actualment els alumnes ja han fet els primers tallers a través dels quals han abordat temes com l’arqueobotànica, per conèixer les plantes i la flora de l’època en la qual està datat el jaciment. El darrer taller es va celebrar abans de les vacances de Pasqua i els alumnes van aprendre amb quin mètode es daten els materials arqueològics (per radiocarboni), igual com les decoracions ceràmiques serveixen per situar un jaciment en el temps. Les sessions continuaran aquest mes d’abril amb un taller sobre els processos d’elaboració d’estris de pedra de sílex.

Precisament, des del Parc Natural s’han desenvolupat unes maletes pedagògiques per donar suport als diferents tallers que posteriorment passaran a formar part del repositori de recursos que s’utilitzen en la campanya d’educació ambiental que es fa cada any a totes les escoles de la comarca del Priorat.


2  

Imatges

Una imatge d'un dels tallers organitzats a Ulldemolins

Una imatge d'un dels tallers organitzats a Ulldemolins 4289709

Els tallers educatius continuaran aquest mes d'abril

Els tallers educatius continuaran aquest mes d'abril 2864603