Economia i Hisenda

Soldador

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (ABRIL 2023)

El PIB català creix un 3,0% interanual el primer trimestre del 2023

query_builder   5 maig 2023 11:17

event_note Nota de premsa

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (ABRIL 2023)

El PIB català creix un 3,0% interanual el primer trimestre del 2023

  1. En valors intertrimestrals, l’economia catalana avança un 1,2%, molt per sobre de la zona euro (0,1%) i d’Espanya (0,5%)
  2. La indústria presenta una millora significativa, amb un augment del 3,7% interanual, gràcies a la menor tensió en la crisi energètica i la millora dels colls d’ampolla
  3. Els serveis i la construcció mantenen ritmes de creixement notables, del 3,1% i del 4,5% interanual, respectivament
  4. L’afiliació accelera el ritme d’avanç fins al 3,0% interanual, i la taxa de temporalitat assoleix un nou mínim (14,3%)


Segons l’estimació d’avanç que elabora l’Idescat i que recull la Nota de Conjuntura Econòmica del Departament d’Economia i Hisenda, el primer trimestre del 2023 l’economia catalana experimenta un creixement notable (1,2% intertrimestral), molt per sobre de l’entorn, gràcies a la menor tensió en la crisi energètica i la millora dels colls d’ampolla. El dinamisme en l’activitat econòmica s’inscriu en un context d’evolució favorable de l’ocupació i de les exportacions de béns i serveis (en especial, del turisme). Aquesta xifra suposa un creixement força més alt que el registrat a la zona euro (0,1%) i Espanya (0,5%) durant els primers tres mesos de l’any.

La variació interanual del PIB català se situa en un 3,0%, i anota vuit trimestres amb un ritme de creixement per sobre de la zona euro, que avança un 1,3%. En el cas d’Espanya (3,8%), el major creixement s’explica en gran mesura perquè l’INE va fer una forta revisió a la baixa del PIB trimestral de principis del 2022, i això ha elevat la dada interanual.

El context econòmic segueix amb riscos importants, com la persistència de la inflació i les fortes pujades en els tipus d’interès, però s’ha reduït la tensió en la crisi energètica (en comparació amb el que es preveia abans de l’hivern) i també s’ha produït una millora en els desajustos en les cadenes de subministrament globals.

Quadre PIB{"name":"2023/05/05/11/06/5626d247-eb7d-45ab-9198-f3ce3e1712a1.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":79190}

Convé tenir present la incertesa de l’avanç del PIB trimestral atès que per a l’estimació del PIB del primer trimestre l’Idescat encara no disposa d’alguns dels principals indicadors d’activitat del març, en especial, l’índex de producció industrial (IPI) o l’indicador d’activitat del sector serveis (IASS). A això, s’hi afegeix la complexitat derivada de la valoració dels consums intermedis i dels deflactors, en un context de preus a l’alça d’aquests inputs i dels preus finals.

Els serveis segueixen amb un creixement sòlid del 3,1% interanual, però deixen de ser el sector amb major impuls

El sector serveis, que ja acumula gairebé dos anys de forta recuperació, manté un augment significatiu (3,1%) durant el primer trimestre. Amb tot, el ritme s’ha desaccelerat en comparació amb el 2022, també perquè alguns factors d’impuls com ara la recuperació postpandèmia del turisme i de serveis vinculats han anat lògicament perdent intensitat a mesura que les xifres es normalitzaven. Per subsectors, el creixement dels serveis continua sent molt generalitzat, però destaca especialment el dinamisme de les activitats tecnològiques i dels serveis professionals, i, en grau més baix, l’hoteleria i la restauració. Per contra, els serveis de no mercat (com l’administració pública, l’educació o la sanitat) mostren una evolució més moderada.

Pel que fa al turisme estranger, els darrers mesos ha continuat amb un creixement significatiu. Així, durant el primer trimestre del 2023 les pernoctacions dels catalans i les dels visitants de la resta de l’Estat sobrepassen els nivells del 2019 (en gairebé un 10%), mentre que les dels estrangers s’apropen als valors prepandèmia (i se situen un 2,9% per sota del primer trimestre del 2019).

El sector industrial registra una millora considerable, amb un augment interanual d’un 3,7%

El sector industrial català va anotar caigudes interanuals del seu VAB al llarg de tot el 2022, molt afectat pels problemes globals de subministrament i d’augment de costos de l’energia. Durant els darrers mesos els problemes d’aprovisionament a escala global han millorat, alhora que els preus de l’energia també s’han moderat, i aquests dos factors han facilitat que el sector industrial recuperi el creixement interanual positiu (d’un 3,7% el primer trimestre). A més, el bon comportament de les exportacions de béns durant els darrers mesos - tot i el ritme més lent en el comerç a escala global-, ha contribuït a reforçar el sector industrial. Amb tot, les dades apunten que l’evolució per subsectors continua sent desigual, amb augments notables a la farmacèutica, la maquinària i el material de transport, i amb descensos a branques com el tèxtil o la química.

El primer trimestre del 2023 el creixement del VAB de la construcció se situa en un 4,5% interanual (per sobre del 3,2% interanual del trimestre anterior), però el context d’alça en els costos financers afecta les seves perspectives.

El VAB del sector agrari segueix molt afectat per l’augment dels preus dels consums intermedis i per la sequera, i registra una forta davallada (-10,2% interanual).després del retrocés de l’any 2022 (-13,9%).

El mercat de treball continua mostrant un bon ritme de creació d’ocupació i afiliacions

El primer trimestre del 2023 l’afiliació mostra un avanç notable (3,0% interanual),i superior al trimestre anterior (2,8% interanual). L’ocupació EPA accentua el creixement fins a un 1,9% interanual. La taxa de temporalitat continua reduint-se, però de manera més lenta, i marca un nou mínim (14,3%) en línia amb la zona euro, on aquest indicador se situa per sota del 15%.

Tot i el creixement de l’ocupació, la població en atur augmenta per la forta entrada de nous actius, i la taxa d’atur puja lleugerament fins a un 10,4% (0,2 punts per sobre de la dada registrada fa un any). La població en edat de treballar marca el creixement més alt des del 2008, i això es tradueix en un augment significatiu de la població activa (2,0% interanual). La taxa d’atur també repunta a Espanya (13,3%), i es manté estable a la zona euro (6,6%).

La inflació es modera fins al 3,1% el març mentre que la subjacent segueix en ascens (7,2%)

La inflació es modera (3,1% el març), gràcies a l’evolució dels preus de l’energia i també per un efecte base. Per grups, destaca el fort creixement de preus dels aliments (14,6% interanual) i la davallada dels preus del grup de l’habitatge (-12,9%), que recull el fort descens d’un dels seus principals subgrups, el de l’electricitat, el gas i altres combustiblesper a la llar (que va decréixer un 31,2% interanual el març).

Les inflacions catalana i espanyola (3,3%) són pràcticament les més baixes de la zona euro (6,9%). No obstant, la inflació subjacent segueix creixent (7,2% el març), perquè els augments dels costos de producció derivats de l’encariment de les matèries primeres s’ha traslladat en part als preus finals. L’índex de preus industrials es modera (amb un augment del 8,2% interanual el mes de març), després d’un màxim a l’agost (29,8%).

La Nota de Conjuntura corresponent al primer trimestre del 2023 inclou també tres requadres: el primer, amb les previsions macroeconòmiques de l’economia catalana per al 2023 i 2024; el segon, amb un balanç de la situació actual del sector immobiliari i perspectives; i el tercer, amb una anàlisi de les recents turbulències financeres en el context d’augments de tipus d’interès i la ràpida resposta dels reguladors.

El document sencer es pot consultar al web del Departament d’Economia i Hisenda.


2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 114846

Infografia NCE 122

Infografia NCE 122
PDF | 167414

Economia catalana
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia