Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Serret

La consellera Serret anuncia la creació d'un cos d'acció exterior i Unió Europea de la Generalitat

query_builder   5 maig 2023 14:31

event_note Nota de premsa

La consellera Serret anuncia la creació d'un cos d'acció exterior i Unió Europea de la Generalitat

  1. El cos d’acció exterior i Unió Europea reforçarà la projecció i la influència de Catalunya a l’exterior i facilitarà la promoció dels interessos i les polítiques de la Generalitat al món
  2. En un acte coorganitzat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern i DIPLOCAT, Serret ha defensat que “la Generalitat desplega al màxim les competències que tenim en acció exterior”
La consellera Serret, durant el seu discurs al Palau de Pedralbes.
La consellera Serret, durant el seu discurs al Palau de Pedralbes. | Foto: Raquel Pérez
{"name":"2023/05/05/14/29/52d85e24-2cdf-47e1-95e9-cc0de8f13496.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":495018}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha anunciat que el Govern ha iniciat els tràmits per la creació del cos d’acció exterior i Unió Europea. Serret ha explicat que aquest nou cos permetrà “la professionalització i l’especialització del personal que duu a terme la política internacional del Govern” i que, per tant, és “un pas endavant en el desplegament i l’enfortiment de l’acció exterior catalana”.

Aquest nou cos de professionals de l’àmbit de l’acció exterior i la Unió Europea facilitarà la incorporació de personal expert en matèria internacional i permetrà “avançar i donar més eines per fer possible l’acció exterior amb els principis d’utilitat i de rigor”, ha dit Serret. A més, “permetrà millorar la interlocució i les relacions amb les nostres contraparts”.

Els diversos departaments del Govern podran comptar amb personal adscrit al cos d’acció exterior i Unió Europea. La consellera ha subratllat que això permetrà “coordinar encara millor la feina que fem des del Govern en matèria d’acció exterior”. També ha explicat que el nou cos dotarà de les eines necessàries a la Generalitat per poder “retenir i atraure el talent amb les persones més especialitzades” i que disposin del coneixement necessari per desplegar l’acció exterior, com per exemple el domini d’idiomes o de les relacions internacionals. Serret ha avançat que la creació d’aquest cos també es fa “pensant amb els treballadors”, ja que “tenen tota la consideració i les garanties que la seva feina i especialització sigui reconeguda”. 

La consellera ha fet aquest anunci a la inauguració de la jornada ‘Present i futur de l’acció exterior subestatal’ organitzada per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern i DIPLOCAT. En aquest acte, Serret ha reivindicat que “l’actual Govern continua defensant un projecte polític d’una república catalana”. “Davant la realitat que hi ha, tenim dues opcions: o ens acomplexem o convertim l’acció exterior en una de les prioritats del Govern i actuem sense renunciar a cap espai per teixir bones relacions i tenir capacitat d’influència”, ha reflexionat la consellera.

La Generalitat desplega al màxim les competències que tenim en acció exterior”, ha dit Serret, tot i que “és evident que en voldríem tenir més”. Però, malgrat tot, “la realitat s’imposa i el Govern fa la seva acció exterior”. La consellera ha fet valdre que avui dia hi ha “més delegacions que mai, 20, aviat 21”. “Catalunya és un país obert al món amb dos grans àmbits naturals: Europa i la Mediterrània. És en aquest àmbit on prioritàriament fem acció exterior”, ha remarcat la consellera. Per acabar, Serret ha remarcat la necessitat d’apostar “sempre” per la governança multinivell. La consellera ha posat la pandèmia o el canvi climàtic com a exemples per reivindicar la “necessària coordinació” de tots els governs en l'àmbit internacional. 

En la sessió inaugural de la jornada també hi ha participat la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, i el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao Martín. Durant el matí han tingut lloc diverses ponències i taules rodones que han comptat amb la intervenció del director general de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea, Gerard Vives i Fernández, així com amb la participació de professionals del món acadèmic i de representants dels governs del País Bas, de les Illes Balears i de Flandes. 

5  

Imatges

La consellera Serret, durant la seva intervenció.

La consellera Serret, durant la seva intervenció. 417506

La secretària general de DIPLOCAT, a la benvinguda.

La secretària general de DIPLOCAT, a la benvinguda. 631435

El director de l¿Institut d¿Estudis de l¿Autogovern, Joan Ridao.

El director de l¿Institut d¿Estudis de l¿Autogovern, Joan Ridao. 491747

La consellera Serret, entre el públic assistent.

La consellera Serret, entre el públic assistent. 502630

El director general Gerard Vives, la secretària general de DIPLOCAT i la consellera Serret.

El director general Gerard Vives, la secretària general de DIPLOCAT i la consellera Serret. 423077

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa sobre la creació del cos d'acció exterior i Unió Europea (PDF)

Dossier de premsa sobre la creació del cos d'acció exterior i Unió Europea (PDF)
PDF | 622549

Acció exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia