- El cos d’acció exterior i Unió Europea reforçarà la projecció i la influència de Catalunya a l’exterior i facilitarà la promoció dels interessos i les polítiques de la Generalitat al món
- En un acte coorganitzat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern i DIPLOCAT, Serret ha defensat que “la Generalitat desplega al màxim les competències que tenim en acció exterior”
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha anunciat que el Govern ha iniciat els tràmits per la creació del cos d’acció exterior i Unió Europea. Serret ha explicat que aquest nou cos permetrà “la professionalització i l’especialització del personal que duu a terme la política internacional del Govern” i que, per tant, és “un pas endavant en el desplegament i l’enfortiment de l’acció exterior catalana”.
Aquest nou cos de professionals de l’àmbit de l’acció exterior i la Unió Europea facilitarà la incorporació de personal expert en matèria internacional i permetrà “avançar i donar més eines per fer possible l’acció exterior amb els principis d’utilitat i de rigor”, ha dit Serret. A més, “permetrà millorar la interlocució i les relacions amb les nostres contraparts”.
Els diversos departaments del Govern podran comptar amb personal adscrit al cos d’acció exterior i Unió Europea. La consellera ha subratllat que això permetrà “coordinar encara millor la feina que fem des del Govern en matèria d’acció exterior”. També ha explicat que el nou cos dotarà de les eines necessàries a la Generalitat per poder “retenir i atraure el talent amb les persones més especialitzades” i que disposin del coneixement necessari per desplegar l’acció exterior, com per exemple el domini d’idiomes o de les relacions internacionals. Serret ha avançat que la creació d’aquest cos també es fa “pensant amb els treballadors”, ja que “tenen tota la consideració i les garanties que la seva feina i especialització sigui reconeguda”.
La consellera ha fet aquest anunci a la inauguració de la jornada ‘Present i futur de l’acció exterior subestatal’ organitzada per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern i DIPLOCAT. En aquest acte, Serret ha reivindicat que “l’actual Govern continua defensant un projecte polític d’una república catalana”. “Davant la realitat que hi ha, tenim dues opcions: o ens acomplexem o convertim l’acció exterior en una de les prioritats del Govern i actuem sense renunciar a cap espai per teixir bones relacions i tenir capacitat d’influència”, ha reflexionat la consellera.
“La Generalitat desplega al màxim les competències que tenim en acció exterior”, ha dit Serret, tot i que “és evident que en voldríem tenir més”. Però, malgrat tot, “la realitat s’imposa i el Govern fa la seva acció exterior”. La consellera ha fet valdre que avui dia hi ha “més delegacions que mai, 20, aviat 21”. “Catalunya és un país obert al món amb dos grans àmbits naturals: Europa i la Mediterrània. És en aquest àmbit on prioritàriament fem acció exterior”, ha remarcat la consellera. Per acabar, Serret ha remarcat la necessitat d’apostar “sempre” per la governança multinivell. La consellera ha posat la pandèmia o el canvi climàtic com a exemples per reivindicar la “necessària coordinació” de tots els governs en l'àmbit internacional.
En la sessió inaugural de la jornada també hi ha participat la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, i el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao Martín. Durant el matí han tingut lloc diverses ponències i taules rodones que han comptat amb la intervenció del director general de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea, Gerard Vives i Fernández, així com amb la participació de professionals del món acadèmic i de representants dels governs del País Bas, de les Illes Balears i de Flandes.
1