1. La convocatòria està dirigida a ONGs i universitats catalanes, que podran presentar propostes a partir de demà i fins al pròxim 11 de juliol

El Govern de Catalunya ha doblat la dotació econòmica de la convocatòria de subvencions a projectes de desenvolupament i d’educació global per al període 2023-2024fins a assolir els 10 milions d’euros. En aquest sentit, el pressupost d’aquesta edició inclou un increment de 5,2 milions d’euros respecte a la darrera convocatòria 2022-2023. L’augment de la dotació econòmica beu del creixement de la partida de cooperació al desenvolupament als pressupostos del Govern del 2023, que van incloure un augment fins al màxim històric de 67 milions d'euros d’Ajut Oficial al Desenvolupament.

A partir de demà, les entitats de la cooperació catalana podran presentar les seves propostes fins al pròxim 11 de juliol. Així ho recull al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, que avui ha publicat la resolució que obre aquesta convocatòria gestionada per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). En aquesta nova edició, dirigida a ONGs i universitats públiques catalanes, es podran presentar propostes en dues modalitats: per un costat, una modalitat de suport a projectes de desenvolupament, a la qual es destinaran 6 dels 10 milions euros de la dotació; i, per l’altre, una modalitat de suport a projectes d'educació global, a la qual es destinaran els 4 milions d’euros restants.

Prioritats sectorials i geogràfiques

Per optar a finançament de la convocatòria, els projectes hauran d'incidir en prioritats sectorials i geogràfiques recollides al Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, que els dies vinents arribarà al Parlament per al seu debat i aprovació. Entre d’altres, caldrà que incideixin en àmbits com ara la defensa i promoció dels drets humans, i dels drets de les dones i de les nenes, la prevenció de conflictes violents i construcció de pau, la promoció de la salut global, o la justícia climàtica i la defensa del dret al refugi. El període d’execució dels projectes finançats haurà de ser d’entre 12 i 24 mesos.

Pel que fa a les prioritats geogràfiques, els projectes presentats a la modalitat de desenvolupament, que hauran de ser d’entre 150.000 i 200.000 euros, o fins als 450.000 euros en cas de ser un projecte amb diverses entitats, s'hauran d'executar a Bolívia, Colòmbia, l'Equador, Gàmbia, Guatemala, Hondures, el Marroc, Moçambic, Nicaragua, El Salvador, el Senegal, Tunísia, Palestina, el Sàhara Occidental o el Kurdistan. En determinats casos, els projectes poden mantenir un enfocament d'actuació regional. També es podran implementar en països i territoris amb conflictes de llarga durada i en territoris on visquin les diàspores procedents de zones en conflicte.

D’altra banda, la modalitat d’educació global de la convocatòria finançarà projectes que incloguin actuacions a Catalunya que treballin en els àmbits de la sensibilització per fomentar la consciència crítica de la ciutadania, de l’educació i la formació, la recerca o la mobilització i la incidència. Els projectes hauran de ser d’entre 100.000 i 200.000 euros i, en cas de ser una iniciativa conjunta, fins a un màxim de 350.000 euros.

Sessió informativa de l’ACCD

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament organitza una sessió virtual informativa i de resolució de dubtes sobre la nova edició d’aquesta convocatòria de projectes el pròxim dimecres 21 de juny a les 11 h. Per assistir-hi, cal fer inscripció prèvia.