- Sota el paraigua de la campanya “Equilibri natural”, el Departament vol fomentar un ús més cívic dels espais naturals protegits
- Enguany, hi haurà 85 informadores i informadors als espais naturals del territori per fomentar un accés més responsable
- El dispositiu que l’any passat es va posar en marxa per donar servei als espais fluvials més tensionats de Girona, enguany s’estén a la Catalunya Central
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural implementarà aquest estiu un dispositiu específic amb informadors i informadores ambientals a fi de vetllar per un accés responsable i ordenat als espais naturals protegits del país. Forma part del pla endegat pel Departament per garantir el dret d’esbarjo i la protecció de l’entorn, que enguany es reforça a través de la campanya Equilibri natural, adreçada a la ciutadania per fomentar un ús més cívic de l’entorn.
Ho ha explicat la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, durant la presentació del dispositiu d’informadores i informadors als espais fluvials de la Catalunya Central. Aquest és el segon dispositiu d’aquestes característiques que es desplega, després que l’any passat també es fes una prova pilot als gorgs i espais fluvials més freqüentats durant l’estiu a la demarcació de Girona. “Aquest estiu tornem a repetir el dispositiu a Girona i hi sumem el que presentem avui a la Catalunya Central amb la presència en tots aquests espais d’un total de 38 informadors i informadores”, ha dit Barnadas.
Barnadas ha explicat que “el dispositiu s’emmarca dins un pla més ampli que des de fa un temps s’està impulsant als principals espais naturals protegits de Catalunya per sensibilitzar els visitants i fomentar les Bones Pràctiques en aquests indrets protegits”. “L’objectiu és fomentar el respecte envers els espais naturals protegits i la natura en general, a fi d’aconseguir un bon equilibri entre gaudir de la natura i protegir-la i conservar-la”, ha dit la secretària d’Acció Climàtica.
“Enguany, en una situació de sequera com la que patim i amb un elevat risc d’incendi, hem de ser especialment curosos a l’hora d’accedir al medi natural, i la tasca dels informadors, en aquest sentit, és especialment valuosa per prevenir comportaments incívics i indesitjats”, ha afirmat Barnadas.
El servei que es desplegarà a la Catalunya Central arrancarà el 7 de juliol i estarà format per 17 informadors. Donarà cobertura al Paratge de Santa Candia-Gorgs de la riera d’Orpí, la Riera de Merlès de Borredà, la Quar, Lluçà i Santa Maria de Merlès, el Salt de Sallent, el Morro de l’Abella, la Serra de Cabrera, la Ribera Salada, Lladurs, Castellar de la Ribera i Odèn i el riu d’Aigua d’Ora.
A les zones fluvials de Girona, hi haurà 21 informadors i informadores ambientals que donaran servei a Albanyà, Sant Llorenç de la Muga, Montagut i Oix-Montagut de Sadernes, Santa Pau, Ridaura, Sales de Llierca, Vall d’en Bas-Salt de l’Olla i el Pins, Vall de Bianya, Canet d’Adri, Girona-Salt, Vidrà, Campdevànol, Beget-Camprodon i Anglès, Sant Julià de Llor i Bonmatí.
Les informadores i els informadors ambientals realitzaran tasques d’acollida i informació al visitant, de suport de regulació de l’ús de l’espai i de gestió d’incidències i d’emergències. Així mateix, es coordinaran amb els ajuntaments de les zones dels espais naturals, el Cos d’Agents Rurals i els guardes rurals. També realitzaran tasques de recollida de dades per analitzar i estudiar amb posterioritat el funcionament del servei i de les mesures de regulació.
En la prova pilot realitzada a Girona l’any passat, a banda de constatar una elevada freqüentació i capacitat de càrrega d’aquests espais, la major part de mancances i incidències registrades pels informadors ambientals tenien a veure amb manca d’informació per part dels visitants, excés de soroll, presència d’animals domèstics deslligats, aparcaments de cotxes fora dels espais habilitats o abocament de residus, entre d’altres.
Més informadors als parcs naturals
A més del dispositiu en els espais fluvials de la Catalunya Central i Girona, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també incrementarà aquest estiu la presència d’informadors i informadores ambientals als parcs naturals gestionats per la Generalitat, especialment aquells que durant aquesta època registren un major nombre de visitants.
En total, hi haurà 47 persones que es distribuiran pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Nacional de d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet. El Departament destina a aquest dispositiu 1,4 milions d’euros.
“Tot plegat, juntament amb les mesures que ja estan implementant els parcs naturals amb la col·laboració dels ajuntaments com ara l’habilitació d’aparcaments regulats, el tancament de l’accés motoritzat a zones altament sensibles o la posada en marxa de serveis de bus llançadora per evitar un excés de vehicles particulars, ens ajuden no només a preservar aquests espais i la seva biodiversitat, sinó també a millorar l’experiència del visitant”, ha dit Barnadas.
Tota aquesta informació es pot trobar a la web espaisnaturals.cat. Aquesta pàgina, que es va posar en marxa l’any passat, recull consells i Bones Pràctiques al medi natural i vol esdevenir la web de referència per als usuaris abans de planificar una visita o escapada a un espai natural d’arreu de Catalunya.