- La consellera afirma que “la vocació del Govern és fer una aposta ferma perquè la cooperació al desenvolupament sigui una política de tot el país i de totes les generacions”
- El Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, que blinda el creixement cap al 0,7% el 2030, se sotmet dijous a votació al Parlament
- En un acte a l’Auditori del Convent dels Àngels del MACBA, el Govern ha presentat els resultats de l’enquesta sobre cooperació i ha llançat la campanya #AFavor per posar en valor la política de cooperació
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha reivindicat aquest dilluns que, “davant qui intenta sembrar la por i instal·lar actituds racistes, xenòfobes, intolerants i que tendeixen cap al feixisme, la política de cooperació al desenvolupament és més necessària que mai”. Una cultura que, segons Serret, és crucial “per falcar la cohesió social al nostre país, els principis democràtics i contribuir a un món més just”. Així ho ha afirmat en l’acte de presentació dels resultats de l’enquesta sobre cooperació al desenvolupament a Catalunya 2022 que el Govern ha organitzat aquesta tarda a l’Auditori del Convent dels Àngels del MACBA, a Barcelona. Entre els resultats més destacats, es detecta un suport generalitzat a la cooperació al desenvolupament, ja que un 84,2% de la població catalana considera important aportar diners a la cooperació per contribuir al desenvolupament dels països empobrits i, alhora, 3 de cada 4 persones estan d’acord que la Generalitat de Catalunya dediqui el 0,7% dels ingressos propis a aquesta partida.
En aquest sentit, la titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha defensat que “la vocació del Govern és fer una aposta ferma perquè la cooperació al desenvolupament sigui una política de tot el país, de la Catalunya sencera, i també de totes les generacions”. “Necessitem que aquesta cultura democràtica que hi ha darrere la cooperació, els valors de la cooperació, els tinguem molt arrelats”, ha insistit. En una conversa amb la portaveu Patrícia Plaja, Serret ha explicat que la cultura de cooperació “ens ajuda a ser conscients de la complexitat que hi ha al món, i fer-ho des dels consensos i refermant els principis democràtics que han de guiar el nostre futur com a societat”.
El Pla director, al Parlament
Per a la consellera Meritxell Serret, de les dades de l’enquesta se n’extreu que la Generalitat ha de reforçar l’aposta per la cooperació catalana. En aquest sentit, Serret ha aprofitat l’acte per recordar que dijous el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, que el Govern va aprovar el mes de maig, se sotmetrà a votació al Parlament. “És un compromís col·lectiu que neix des del consens per donar a l’impuls definitiu a la política de cooperació del país”, ha defensat.
Entre els elements destacats del pla, Serret ha recordat que el document blinda el camí per assolir el 0,7% a cooperació el 2030, un compromís marcat per les Nacions Unides i que, amb el pla, el Govern garanteix amb una fórmula que traça un mètode sòlid per arribar-hi. La consellera ha reivindicat que el Pla blinda “que no hi hagi un retrocés amb el pressupost dedicat a cooperació i que d’aquí al 2030 siguem capaços d’arribar al 0,7%”.
L’acte, moderat per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha comptat amb la benvinguda i la presentació dels principals resultats de l’enquesta per part del director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Vicenç Margalef. L’acte ha comptat també amb una relatoria gràfica amb la il·lustradora Tinta Fina, que ha recollit i plasmat les idees que s’han tractat en una obra elaborada en directe. A la trobada hi han assistit alts càrrecs de la Generalitat, diputats i diputades del Parlament i representants del cos consular, entre d’altres.
Acostar la cooperació al jovent
A partir de les dades presentades, s’ha celebrat una taula rodona sobre un dels reptes que plantegen: els motius que fan que el discurs de la cooperació no arribi al públic més jove. Sota el títol “Com implicar la joventut en la lluita per un món més just?”, la portaveu Patrícia Plaja ha conversat amb tres representants d’entitats del sector: Blanca Àlvarez, de l’equip de Projectes Educatius de la cooperativa Drac Màgic; Gal·la Martí, membre del Canal Malaia; i Núria Alemany, rapera, grafitera i directora creativa de Heal Hop.
Amb elles, s'ha debatut per què la cooperació no arriba prou i no interpel·la el públic juvenil, i s’han fet propostes d’actuació, com ara fer una escolta activa de les preocupacions dels infants i dels joves, fer-los partícips, i girar el discurs catastrofista per enfocar-lo des d’un punt de vista motivacional o des d’un punt que els capti amb un aspecte que els afecti directament.
#AFavor de més cooperació
La trobada d’avui ha estat també el tret de sortida d’una campanya de sensibilització que s’ha preparat des del Govern sota el lema #AFavor per explicar les dades de l’enquesta i incidir en alguns dels reptes que posen sobre la taula, com ara l’elevat desconeixement que hi ha sobre aquesta política malgrat el consens generalitzat que genera dedicar diners a la solidaritat del Govern. Es tracta d’un lema positiu i constructiu, i que reflecteix el consens social corroborat amb l’enquesta al voltant de la política pública de cooperació al desenvolupament.
La campanya #AFavor transmet el missatge que a Catalunya estem convençuts de contribuir a la construcció d’una societat més justa, igualitària i sostenible, i d’assumir la responsabilitat que ens pertoca amb el desenvolupament global. El Govern pretén que aquesta campanya serveixi per explicar més la cooperació que es fa des de la Generalitat i per refermar el seu compromís amb una política de país, de consens i feta des de tot el territori. Alguns dels eslògans de la campanya són #AFavor de més cooperació, #AFavor d’una cooperació feminista i transformadora, #AFavor del 0,7% el 2030, #AFavor de ser una societat solidària, #AFavor d’una economia que posi la vida al centre, #AFavor de construir un món més just, on ningú quedi enrere, #AFavor de construir un món en pau, o #AFavor d’una ciutadania més conscient i responsable.
Una cooperació que genera consens però que és desconeguda
En la seva presentació, el director de l’ACCD, Vicenç Margalef, ha exposat algunes de les valoracions que s’extreuen de l’enquesta sobre el coneixement i la percepció de la població catalana sobre la cooperació al desenvolupament, que reflecteixen:
- Una ciutadania compromesa. Un 84% de la ciutadania considera important que es destinin recursos per contribuir al desenvolupament dels països empobrits.
- La cooperació desconeguda. El 69% de la població a Catalunya no ha sentit parlar mai de la cooperació, o n’ha sentit parlar però no sap ben bé què és.
- Passar a l’acció. El nombre de persones que creuen que poden fer alguna cosa per reduir la pobresa i les desigualtats al món creix del 42%, el 2009, creix al 67% d’enguany.
A partir d’aquesta anàlisi, el Govern es compromet a desenvolupar diverses línies d’acció. Concretament, davant del desconeixement sobre el sector de la cooperació especialment entre els joves, al nou Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, es fa una aposta per aprofundir, justament, en la transformació de l’educació global i dotar-la d’una estratègia compartida amb tots els actors.
De fet, en els últims anys, des de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament s’ha fet una aposta per innovar i construir noves aliances, especialment en el món artístic, i desplegar nous formats i llenguatges que tinguin atractiu per públics més amplis, especialment entre els joves. Ho ha fet, entre molts d’altres, amb el programa Acció>Cinema, la Filmoteca per a les Escoles, el concurs Hip Hop per la Pau, o estant present aquesta mateixa setmana al festival Cruïlla amb un espai dedicat a la cooperació, l’Espai Transforma’t.
Més informació sobre l’enquesta, al dossier de premsa, al web de la cooperació catalana i al web del Centre d’Estudis d’Opinió.