1. Entre el 2013 i el 2022, les set institucions han realitzat prop d’un miler de projectes que han beneficiat 23,6 milions de persones
  2. El 75% de les accions s’ha dut a terme a les comarques de Barcelona, el 9% a Tarragona i el 8% a Girona i a Lleida


Les conselleres Natàlia Mas Guix i Gemma Ubasart a l'acte 'Fundacions especials: 10 anys de compromís amb la societat i la cultura catalanes'
Les conselleres Natàlia Mas Guix i Gemma Ubasart a l'acte 'Fundacions especials: 10 anys de compromís amb la societat i la cultura catalanes'
{"name":"2023/07/19/07/58/f953709b-f384-4179-9936-db67158e8317.JPG","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":2034145}

Les set fundacions especials, que van néixer a Catalunya l’any 2013 fruit del procés de transformació de l’obra social de les antigues caixes d’estalvis, han celebrat un acte al Palau Robert de Barcelona per explicar una dècada d’activitat i de compromís amb la societat i la cultura catalanes. Una trobada que ha comptat amb la participació de les conselleres de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix. Les fundacions especials han destinat un total de 584 milions d’euros a obra social entre els anys 2013 i 2022. Això s’ha materialitzat en 954 projectes i 23,6 milions de beneficiaris, segons l’Informe resum dels 10 anys d’activitat d’aquestes fundacions, elaborat per la Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor a partir de les dades anuals d’execució pressupostària que faciliten les mateixes entitats.

Durant la seva intervenció, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha lloat l’encert que va tenir el Parlament de Catalunya deu anys enrere, d’aprovar la Llei que va crear les actuals fundacions especials. “Vam saber trobar una bona solució al que era una mala notícia: la desaparició de les tradicionals caixes d’estalvis catalanes”, ha subratllat. Al mateix temps, ha celebrat que, més enllà de l’activitat ordinària, “s’hagi pogut conservar l’important patrimoni arquitectònic i natural que custodieu totes les fundacions, un tresor per al país, que està valorat en més de 440 milions d’euros”. Per tot això, Mas Guix ha volgut agrair als presidents i els membres de les set entitats la seva “capacitat d’adaptació i innovació als nous temps” que han servit per “obrir noves vies d’ingressos i creixement” i “mantenir viu l’arrelament que sempre havia tingut l’obra social de les caixes al seu territori”.

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha agraït els deu anys de compromís de les fundacions especials amb la societat i el país. “Les set fundacions especials constituïdes heu fet una tasca encomiable per fomentar l’activitat en l’assistència social, la promoció de la recerca científica, el foment de l’educació i la cultura, i la defensa del patrimoni natural”, ha dit. Per altra banda, Ubasart també ha destacat la capacitat d’adaptació i modernització de l’obra social als nous reptes de futur “amb l’objectiu de millorar les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.

D’acord amb les dades publicades al web del Departament d’Economia i Hisenda, les set fundacions no només han mantingut l’activitat, sinó que l’han incrementat anualment durant la darrera dècada amb un creixement mitjà anual del 3,6%. La despesa en aquests deu anys se situa a l’entorn dels 58,4 milions d’euros de mitjana anual.

Quadre{"name":"2023/07/19/08/05/97755bb8-8779-48e8-99f5-2eb19d554174.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":92172}

El 89% dels recursos, per a projectes relacionats amb l’assistència social i amb el foment de l’educació i la cultura

Durant aquesta dècada, les set fundacions han distribuït els 584 milions d’euros en projectes realitzats arreu de la geografia catalana. I ho han fet a l’entorn de quatre grans objectius: l’assistència social i la cooperació per al desenvolupament (270,5 milions d’euros); el foment de l’educació i la cultura (246,5 milions d’euros); l’impuls de la recerca i del pensament crític (33,7 milions d’euros); i la protecció del patrimoni natural i del paisatge (33,3 milions d’euros). Dit d’una altra manera: el 46,3% de l’obra social s’ha destinat a iniciatives relacionades amb l’assistència social, el 42,2% a l’educació i la cultura, el 5,8% al foment de la recerca i el 5,7% restant al patrimoni natural.

Si s’observa la despesa per fundació: el 57% es correspon a la Fundació Catalunya La Pedrera; el 31,7 % a la Fundació Antiga Caixa Terrassa; el 5,1% a la Fundació Pinnae; el 2,7% a la Fundació Iluro; l’1,9% a la Fundació 1859 Caixa Sabadell; l’1,1% a la Fundació Antigues Caixes Catalanes, i el 0,5% a la Fundació Antiga Caixa Manlleu.

4.321 actuacions repartides per tot el territori

D’acord amb l’informe, les set fundacions han realitzat un total de 954 projectes, que s’han traduït en 4.321 accions distribuïdes arreu de la geografia catalana i que han arribat a 23.580.127 persones.

La majoria d’aquestes persones destinatàries pertanyen als àmbits de l’educació i la cultura (69,6%) i de la protecció del patrimoni natural i del paisatge (21,3%). Per projectes, el major nombre d’activitats també s’ha destinat al foment de l’educació i la cultura (373 projectes) i a l’assistència social i la cooperació al desenvolupament (359 projectes).

Si es mira el detall dels projectes, destaquen les accions adreçades a la inserció de persones amb discapacitat (128), els serveis dirigits a la gent gran (123),les activitats en auditoris i centres culturals (86) i el lleure en família i espectacles (70). Aquests projectes coincideixen amb els que tenen destinat un import més elevat de recursos: 138,1 milions d’euros per a activitats realitzades en auditoris i centres culturals; 111,9 milions d’euros a serveis per a la gent gran i 108 milions d’euros per a les persones amb discapacitat, i 51,1 milions d’euros per a les activitats de lleure en família i espectacles.

De l’obra social de les antigues caixes a les set fundacions amb un objectiu: preservar i assegurar-ne la seva continuïtat

Al juliol de 2013 va culminar la transformació de l’obra social de les caixes d’estalvis catalanes en fundacions de caràcter especial, una vegada desvinculada totalment de l’activitat financera desenvolupada fins llavors. El Govern de la Generalitat va promoure aquest procés a partir de l’aprovació del Parlament de Catalunya de la Llei 9/2012, del 25 de juliol, que modificava el text refós de la Llei de caixes d’estalvis de Catalunya amb un objectiu: preservar i assegurar la continuïtat de les seves obres socials per a la ciutadania de Catalunya, afermar el patrimoni i els actius que hi estaven lligats i traspassar la governança de l’activitat social i el patrimoni als patronats de les noves fundacions privades, tot mantenint l'arrelament al territori. Com a resultat de l’aplicació d’aquesta llei, actualment hi ha a Catalunya les fundacions especials: la Fundació Catalunya La Pedrera; la Fundació Antiga Caixa Terrassa; la Fundació Pinnae; la Fundació Iluro; la Fundació 1859 Caixa Sabadell -; la Fundació Antigues Caixes Catalanes, i la Fundació Antiga Caixa Manlleu.

Aquestes dades s’han donat a conèixer avui en un acte celebrat al Palau Robert amb motiu del desè aniversari d’aquestes entitats, que ha comptat amb la participació dels presidents de les set fundacions especials: Germán Ramón-Cortés Montaner, Fundació Catalunya La Pedrera; Martí Solé, Fundació Pinnae; Pere Carles, Fundació Iluro; Jaume Ribera, Fundació Antigues Caixes Catalanes; Xavier Queralt, Fundació Antiga Caixa Terrassa; Josep Maria Manyosa, Fundació 1859 Antiga Caixa Sabadell; i Miquel Torrents, Fundació Antiga Caixa Manlleu. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha estat l’encarregada d’inaugurar l’acte i la cloenda ha anat a càrrec de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix.


1  

Imatges

Les conselleres Natàlia Mas Guix i Gemma Ubasart a l'acte 'Fundacions especials: 10 anys de compromís amb la societat i la cultura catalanes'.

Les conselleres Natàlia Mas Guix i Gemma Ubasart a l'acte 'Fundacions especials: 10 anys de compromís amb la societat i la cultura catalanes'. 2034145

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 186543

Balanç de les fundacions especials

Balanç de les fundacions especials
PDF | 951538