El Departament, amb la col·laboració d’Agents Rurals i l’Ajuntament de Sabadell, ja ha iniciat el tractament per erradicar i controlar aquest focus


Aplicació tractament{"name":"2023/10/26/10/08/8d717b87-ab12-48f1-95f3-585ef1d18763.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":488839}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, ha iniciat el tractament per erradicar la presència d’exemplars de cargol poma que s’han trobat en una bassa d’Horts de Can Roqueta, a Sabadell. El cargol poma és una espècie exòtica invasora altament perniciosa procedent d’Amèrica del Sud. Està considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, en tots els llocs del món on ha colonitzat. A Catalunya només existeix al delta de l’Ebre, tot i que també n’han aparegut alguns focus en els arrossars de l’Empordà i en un llac artificial a Olesa de Montserrat, actualment controlat.

El focus de Sabadell s’ha localitzat en una bassa que dona servei a Horts de Can Roqueta. Aquesta presència es va detectar divendres passat quan efectius del Cos d’Agents Rurals van efectuar una primera inspecció urgent avisats pel Consistori, en el marc de les tasques de manteniment dutes a terme per CIPO SCCL. Els agents hi van trobar un total de 25 exemplars adults i 7 postes i van comprovar que no hi hagués una possible afectació al riu Ripoll.

Agents Rurals{"name":"2023/10/26/10/09/eb4dfe0b-ae11-40e3-9854-fc7548f0bddc.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":243158}

En una segona inspecció se’n va localitzar una quinzena d’exemplars més i una posta addicional. També se’n van trobar sis postes ja eclosionades i juvenils posteclosió sobre la coronació de la bassa i entre la vegetació. Aquestes observacions indiquen que la introducció ha estat almenys d’uns 20 dies abans, per la presència de postes eclosionades, i és molt probable que sigui fins i tot anterior, entorn dels dos a quatre mesos, si els juvenils trobats provenen d’eclosions in situ.

Aquesta setmana ja s’ha iniciat un primer tractament amb sapònies i es farà un seguiment acurat per erradicar-ne el focus i evitar la seva propagació. Els primers indicis apunten que podria ser una introducció voluntària, dolosa o no, vista la proporció de sexes i mides dels exemplars adults. Molt probablement procedeixen de cargols del delta de l’Ebre (per la morfologia) i recollits en algun ambient seminatural (basses del delta o riu, o canals de drenatge). Per això, també s’està fent un estudi genètic per comprovar la seva procedència i confirmar si el seu origen és el delta de l’Ebre. Per la seva banda, el Cos d’Agents Rurals ha obert una investigació per trobar indicis que apuntin a l’origen del focus.

En el dispositiu participen tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Cos d’Agents Rurals, Forestal Catalana i l’Ajuntament de Sabadell.


La prevenció i l’actuació immediata, clau en la lluita contra les espècies invasores

La presència del cargol poma a Catalunya es va detectar per primer cop l’any 2009 a l’hemidelta esquerre al delta de l’Ebre. L’any 2016 es va detectar la seva presència al municipi de Palau-sator (Baix Empordà) i les actuacions realitzades per erradicar-lo van ser positives.

La Generalitat ha destinat des de l’any 2015 uns 10 milions d’euros al control i erradicació d’aquesta plaga per minimitzar els danys a l’arròs i assegurar la millora de biodiversitat de la zona afectada.

Les espècies exòtiques invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. De forma paral·lela als problemes mediambientals, cal destacar l’impacte econòmic que provoquen i que poden arribar a ser un problema de salut pública.

La lluita contra les espècies invasores implica moltes institucions, entitats ambientals, centres de recerca i organismes. A Catalunya, l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que defineix el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura fins el 2030, assenyala la lluita contra les espècies invasores com un objectiu estratègic. En aquest sentit, eines com el projecte de recerca EXOCAT -que permet disposar d’una radiografia acurada de la situació i millorar les estratègies de prevenció i control de les invasions biològiques a Catalunya-, la Xarxa d’Alerta, els programes i plans estratègics específics i, sobretot, la tasca de conscienciació, educació i formació de la ciutadania són fonamentals per lluitar contra la seva expansió.

El Cos d’Agents Rurals compta amb agents especialitzats en aquesta matèria i és una de les feines habituals del Cos la realització de deteccions i seguiments d’espècies invasores. Davant la sospita de localització d’una d’aquestes espècies, el Cos d’Agents Rurals disposa d’un servei d’atenció especialitzat que atén la ciutadania les 24 hores del dia els 365 dies de l’any a través del telèfon 93 561 70 00. També es pot trucar a través del 112.

El Departament d’Acció Climàtica té activada una bústia específica per rebre notificacions de presència d’espècies invasores i sol·licituds d’autorització o qualsevol consulta relacionada amb aquesta temàtica. Des de la seva creació el 2018, s’han rebut a través d’aquesta bústia més de 5.500 correus electrònics sobre la presència d’invasores o qualsevol altra consulta relacionada amb aquesta problemàtica. La col·laboració ciutadana és imprescindible per ajudar a erradicar aquesta problemàtica. La detecció de les espècies invasores en etapes molt inicials és bàsica per actuar immediatament i erradicar aquests nuclis.

3  

Imatges

Imatge de l'aplicació del tractament contra el cargol poma

Imatge de l'aplicació del tractament contra el cargol poma 488839

Una altra imatge de tècnics del Departament realitzant la inspecció

Una altra imatge de tècnics del Departament realitzant la inspecció 390659

El Cos d'Agentgs Rurals també intervé en el dispositiu

El Cos d'Agentgs Rurals també intervé en el dispositiu 243158