Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Laminaria rodriguezii

L'actualització del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya incorpora per primer cop les algues marines

query_builder   23 novembre 2023 12:26

event_note Nota de premsa

L'actualització del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya incorpora per primer cop les algues marines

  1. El Catàleg inclou un total de 375 espècies i subespècies de flora vulnerables i en perill d’extinció
  2. Aquesta és la segona actualització del Catàleg i suposa una millora considerable en la protecció legal de les espècies i la gestió en el medi natural


Ericaria crinita
Exemplar d'Ericaria crinita, una de les algues incloses en el Catàleg
{"name":"2023/11/23/12/23/dbbf9bd9-9f43-4fe0-9fe8-21bbac99da68.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":1555934}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat aquesta setmana l’actualització del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, amb l’objectiu d’introduir les darreres novetats pel que fa al seu estat de conservació i els nous descobriments científics en aquest àmbit. La darrera revisió del Catàleg es va efectuar el 2015.

El Catàleg inclou les espècies i subespècies que es troben en la categoria de “Vulnerables” o bé “En perill d’extinció” i és una eina cabdal per avançar en la seva conservació i establir mesures legals de protecció. En aquest sentit, cal recordar que està prohibit i és sancionable destruir, tallar o arrencar les plantes incloses en aquesta llista, així com el seu transport i comercialització.

Aquesta és la segona actualització del Catàleg, que incorpora per primera vegada el grup de les algues marines. En total recull 32 espècies d’algues que es troben en declivi i en risc de desaparició.

En total, el Catàleg recull 375 espècies i subespècies, 133 en la categoria “En perill d’extinció” i 242 en la categoria “Vulnerable”, segons el seu estat de conservació, grau d’amenaça i la pressió antròpica. Això suposa un 15% més d’espècies que al Catàleg anterior. En concret, incorpora un total de 90 noves espècies i subespècies, de les quals 33 en la categoria “En perill d’extinció” i 57 en la de “Vulnerable”.

Així mateix, s’ha canviat de categoria 30 espècies i subespècies, de les quals 16 passen d’estar “En perill d’extinció” a “Vulnerables” i 14 de “Vulnerables” a “En perill d’extinció”. També s’han descatalogat 41 espècies i subespècies, principalment perquè el nombre d’individus ha augmentat o bé s’han descobert noves poblacions que no es coneixien, altres s’ha constatat que s’han extingit i, en altres casos, s’ha reorganitzat la taxonomia de l’espècie i com a resultat s’ha advertit que era més comuna del que es pensava incialment i que estava més àmpliament distribuïda.

D’altra banda, s’ha actualitzat el nom científic i l’autoria de les espècies i subespècies incloses en el Catàleg, seguint el darrer tractament taxonòmic més àmpliament acceptat.

En l’actualització del Catàleg s’ha tingut en compte la recerca duta a terme pels botànics i botàniques i les seves publicacions, en format de llistes vermelles d’espècies amenaçades, per adaptar el coneixement científic al marc legal català.


Biodiversitat
Medi ambient
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia