Salut

El conseller de Salut, Manel Ballcells i Díaz

La immunització contra el VRS ha reduït un 77% les visites a urgències de nadons menors de 6 mesos

query_builder   16 desembre 2023 13:57

event_note Nota de premsa

La immunització contra el VRS ha reduït un 77% les visites a urgències de nadons menors de 6 mesos

  1. També ha aconseguit rebaixar un 84,5% les hospitalitzacions i un 87,4% els ingressos a les UCI
  2. La cobertura de la immunització ja ha arribat al 83,4% dels nadons en dos mesos i mig de campanya
  3. Es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 i en els centres hospitalaris als que neixin entre els mesos d’octubre de 2023 i març de 2024 abans de l’alta hospitalària

El passat 2 d’octubre, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, presentava al CAP Maragall de Barcelona l’inici de la campanya d’immunització dels nadons fins els 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS). Avui, dos mesos i mig després, el mateix conseller ha donat a conèixer que la cobertura actual ja ha arribat al 83,4% dels nadons. L’administració ha aconseguit una reducció important de casos de bronquiolitis, visites a urgències i hospitalitzacions per VRS i per altres causes en aquesta franja d’edat, en comparació a la resta de població en edat pediàtrica i als anys anteriors.

Entre octubre i la segona setmana de desembre -primeres 10 setmanes de la temporada epidemiològica-, els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han atès a Urgències 258 casos de bronquiolitis per VRS en infants menors de 6 mesos, davant dels 1.118 de l'any anterior en les mateixes setmanes, la qual cosa suposa 860 nadons menys, és a dir, una reducció del 77%. Així mateix, s'han hospitalitzat 78 nadons (502 la temporada anterior, 424 menys, una reducció del 84,5%) i n’han ingressat a les UCI 24 (191 la temporada anterior, 167 menys, una reducció del 87,4%).

En aquest sentit el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz ha destacat “l’aposta que ha fet Departament de Salut amb una inversió 14 milions euros amb un cost eficiència impressionant des del punt de vista de la salut en els infants i comparant dades d’anys anteriors. Tant pel que fa a la salut dels infants com a la reducció d’hospitalitzacions i ingressos al sistema”.

El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. Per això, Salut ha fet un esforç important per paliar aquest problema de salut pública. Així ho han valorat Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública; Antoni Soriano Arandes, pediatre de la Unitat de Malalties Infeccioses Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron i vocal de la Societat Catalana de Pediatria, i Marta Casquete Pérez, infermera de l’Equip d’atenció pediàtrica territorial de l’ICS a Granollers, que han acompanyat el conseller Balcells.

En aquest Cabezas ha afirmat que “des de Salut es va tenir clar incloure en aquesta campanya la immunització contra el VRS, les dades han demostrat la seva eficàcia”.

Per la seva part el doctor Antoni Soriano ha assenyalat que “avui és un dia feliç perquè s’evidencia que la immunització és clau en l’impacte que la bronquiolitis pot tenir en els nadons ja que els protegeix immunològicament com anatòmicament pels danys pulmonars que poden patir si passen la malaltia”.

La infermera Marta Casquete ha indicat que des de la primària “s’ha fet la cerca activa dels nadons per tal d’immunitzar-los, es van activar les agendes específiques per fer-ho possible i per part de les famílies s’ha tingut una resposta positiva. A més, no hem observat cap reacció adversa”.

Salut ha distribuït 65.000 dosis als centres d’atenció primària amb pediatria i hospitals de Catalunya per fer front al VRS. Serviran per cobrir tota la demanda que hi hagi en nadons menors de 6 mesos que neixin fins a març de 2024. El pressupost global és de 14,1 milions d’euros, un increment necessari per afrontar una immunització que és nova dins del sistema de salut.

La immunització es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 (les famílies han rebut un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i en els centres hospitalaris als que neixin entre els mesos d’octubre de 2023 i març de 2024 abans de l’alta hospitalària. També s’immunitzen els infants d’alt risc davant la seva segona temporada.

Amb la immunització contra el VRS complementària a l’ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques d’aquests anys, Catalunya és pionera globalment i suposa un esforç molt important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions en els infants.

La infecció per VRS clínicament pot tenir diverses manifestacions, depenent de l’edat del pacient i del seu estat immunitari, generant des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents tipus refredat comú, fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i poden ser especialment importants en prematurs. S’estima que el VRS és el responsable d’un 80% del total de quadres de bronquiolitis hospitalàries d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.

La importància del VRS a l'edat pediàtrica rau en el fet que és el causant de la majoria de les bronquiolitis i pneumònies dels infants per sota dels dos anys de vida. Es calcula que un 11-19% dels lactants patirà bronquiolitis el primer any de vida. Aquesta bronquiolitis ocasiona l'hospitalització d'aproximadament en un 1% dels casos. La mortalitat és inferior a l'1%, encara que en grups de risc pot arribar al 3%.

S’estima que l’any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d’un any, amb 1.058 hospitalitzacions (662 en llits convencionals i 396 en UCI), amb un cost aproximat que supera els 18 milions d’euros.

En l'àmbit mundial, s'estima que el VRS causa prop de 34 milions d'episodis d'infeccions respiratòries agudes baixes en infants menors de cinc anys, la qual cosa representa al voltant de 3,4 milions d'hospitalitzacions per any. La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.

Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons, i cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport, i en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.

Immunització amb Nirsevimab

El 31 d’octubre de 2022, es va aprovar Nirsevimab (Beyfortus® d’AstraZeneca AB i comercialitzat per Sanofi-Aventis S.A.) mitjançant revisió accelerada per l’EMA amb seguiment addicional i amb la indicació per a la prevenció de la infecció per VRS en infants durant la seva primera temporada del VRS. És un anticòs monoclonal humà. Segons les dades disponibles, presenta un bon perfil de seguretat i mostra dades d’eficàcia de 75-80% en la prevenció de les infeccions de vies respiratòries inferiors (IVRI) per VRS.

Tenint en compte l’impacte de la infecció en els infants i de la disponibilitat d’un producte per a la seva prevenció, i després de la recomanació del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut, es va decidir que, a partir del mes d’octubre de 2023, s’iniciés la immunització amb Nirsevimab a tots els infants abans de la seva primera temporada de VRS per tal de protegir-los contra la infecció i les seves possibles complicacions.

Catalunya en aquests moments disposa d’un dels calendaris de vacunació més complets que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida, i amb la incorporació de la immunització contra el VRS disposarà d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global.

Les recomanacions de vacunacions i immunitzacions a Catalunya inclouen les vacunes i fàrmacs més adequats per a la situació epidemiològica en el moment més adient. És important recordar que les vacunes salven vides, i que s’estima que a Catalunya les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat segons les recomanacions.

Més informació a:

Salut Pública: https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/vacunacions/immunitzacio-virius-respiratori-sincicial-/

Canal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/infantil/vrs/index.html

2  

Imatges

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz 4594480

S'han invertit 14 milions d'euros en la campanya d'immunització del VRS

S'han invertit 14 milions d'euros en la campanya d'immunització del VRS 4013876

Salut pública
Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia