1. S’ha adjudicat la redacció dels projectes constructius, amb un pressupost de 83.127 euros i 107.590 euros, respectivament
  2. Aquestes actuacions, que formen part dels ajuts Perte en instal·lacions de biogàs, estan pressupostades en més 7,3 milions d’euros i és previst que rebin un ajut de 900.000 euros
  3. Les mesures contribuiran a l'autoconsum d'energia en matèria de sanejament, amb l’objectiu que en un període de menys de 10 anys, el 78% de les necessitats energètiques de les depuradores catalanes es proveeixin amb energia verda

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha adjudicat la redacció dels projectes constructius per a incrementar la producció de biogàs per a l’autoconsum de les depuradores de Ginestar (Ribera d'Ebre) i Vila-seca i Salou (Tarragonès), amb un pressupost de 83.127 euros i 107.570 euros, respectivament.

Vista aèria de la depuradora de Vila-seca i Salou.
Vista aèria de la depuradora de Vila-seca i Salou.
{"name":"2024/01/11/10/53/eb3dc2e1-dff6-4ce5-acdd-71ac2543c8f1.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":173834}

Les actuacions, que rebran ajuts del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), estan destinades a potenciar projectes singulars d’instal·lacions de biogàs que atorga la Unió Europea a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). És previst que els ajuts suposin una aportació global de més de 900.000 en aquestes actuacions concretament, amb ajuts de 49.028 euros en el cas de Ginestar i 869.889 euros en el cas de Vila-seca i Salou.

Cal tenir en compte que aquestes actuacions, incloses a la planificació hidrològica vigent, estan pressupostades en 6,9 milions d'euros en el cas de Vila-seca i Salou i 447.000 euros a la planta de Ginestar.

A Ginestar, les actuacions consistiran en la implantació de plataformes de recollida i rehidratació de fangs per a la seva estabilització, així com la generació de biogàs i valorització energètica de biogàs, mentre que a Vila-seca i Salou s’executarà una plataforma de fangs, una digestió anaeròbia i una cogeneració per a la seva valorització energètica del biogàs que es produeixi.

Pla d’eficiència energètica

Des de 2018, l’ACA està desplegant un pla d’eficiència energètica a les depuradores de Catalunya, que preveu una inversió de 159 milions d’euros en un termini màxim de 10 anys, per aconseguir que el 78% de l’energia per garantir el funcionament d’aquestes plantes provingui d’energies renovables i pròpies. Aquesta pla s’articula en 3 eixos: l’energia fotovoltaica, la producció de biogàs i les millores en l’eficiència energètica de les depuradores.

En relació amb el primer eix, des del 2020 s’estan construint instal·lacions fotovoltaiques en les depuradores de tot Catalunya, impulsant l’aposta decisiva en la descarbonització del cicle de l’aigua, reduint les emissions de CO₂ i fomentant l’autosuficiència energètica de les depuradores. A tancament 2022 s’han comptabilitzat 87 instal·lacions fotovoltaiques en operació repartides pel territori que sumen una potència instal·lada FV de 5,3 MWp.

El pla d’eficiència energètica de l’ACA també preveu la generació i ús del biogàs a partir dels processos de depuració de les aigües residuals. Les depuradores amb processos de digestions anaeròbies produeixen biocombustible (biogàs) i gràcies a la seva valorització energètica, es pot produir energia renovable per a l'autoconsum. Actualment, l’energia generada a partir del biogàs és de 44 GWh/a, que representa un 14% del consum del sanejament. Aquesta energia es produeix a partir de fonts pròpies d’origen renovable i comporta un estalvi en la compra d’electricitat de 4,3 milions d'euros/any.

Dins de l’actual període de planificació (2022-2027), es preveu duplicar la producció de biogàs dels 43.600 MWh/any als 110.348 MWh/any, passant del 14% al 40%.

El tercer eix consisteix a millorar l'eficiència energètica a les instal·lacions de sanejament. S’està analitzant la informació de les millores en plantes que estan implantant l'ISO 50.001, i ajudant a les administracions actuants que tenen grans consums i encara no tenen l'ISO implantada. La millora sistemàtica i continua en eficiència energètica ofereix possibilitats de reducció de consum de l’ordre del 10-11%.

1  

Imatges

Foto. Vistà aèria de la depuradora de Vila-seca i Salou.

Foto. Vistà aèria de la depuradora de Vila-seca i Salou. 2057594

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 208696