Economia i Hisenda

Port de Barcelona

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (FEB 2024)

El dinamisme de les exportacions referma el creixement de l'economia catalana l'any 2023

query_builder   16 febrer 2024 10:51

event_note Nota de premsa

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (FEB 2024)

El dinamisme de les exportacions referma el creixement de l'economia catalana l'any 2023

  1. Les vendes a l’estranger de béns s’incrementen un 8,5% fins al novembre, liderades pels productes de més contingut tecnològic, com els farmacèutics i els vehicles.
  2. El sector exterior català guanya quota en el mercat internacional respecte el 2019, ja que les exportacions catalanes han augmentat un 9,3 % anual i les importacions de tot el món un 6,6 %.
  3. Les pernoctacions del turisme estranger superen per primer cop les xifres prepandèmia, amb un 3,9% més que les registrades el quart trimestre del 2019.
El Port de Barcelona
El Port de Barcelona
{"name":"2024/02/16/10/46/6d8f588d-cf53-475a-8b0b-31c0693ca891.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":1288166}

La bona evolució i la resiliència de les exportacions catalanes refermen el creixement del PIB el 2023, que segons les dades avançades per l’Idescat, s’accelera fins a un 2,8% interanual el quart trimestre, en un context de feblesa del comerç mundial i alentiment de les principals economies europees. El total d’exportacions de béns creix un 8,5 % interanual fins al novembre, quan a altres territoris de l’entorn (com Alemanya o la zona euro) estan en retrocés. En particular, destaquen les exportacions de béns industrials de més contingut tecnològic, que registren un creixement intens, del 10,5 % en les branques d’alt contingut i del 18,3 % en les de contingut mitjà alt. De fet, s’assoleixen xifres rècord pel que fa als productes farmacèutics i químics, el material elèctric, la maquinària i els vehicles.

Aquestes són algunes de les principals conclusions de la darrera Nota de Conjuntura Econòmica que trimestralment elabora el departament d’Economia i Hisenda per analitzar l’evolució recent de l’economia catalana.

Aquest comportament favorable del sector exterior s’emmarca en una millora del posicionament del sector entre els anys 2019 i 2023, que es reflecteix en guanys de quota de mercat de Catalunya en la majoria dels seus principals mercats (com Alemanya, França o els EUA). Això s’explica perquè les exportacions catalanes han augmentat de mitjana anual un 9,3 % i les importacions de tot el món només un 6,6 %.

El turisme estranger s’accelera i supera durant el quart trimestre les xifres prepandèmia en nombre de pernoctacions (un 3,9 % per sobre de les registrades el quart trimestre del 2019). Tot i així, respecte el 2019, també ressalta l’increment del pes del turisme procedent de Catalunya i la resta de l’Estat, una recomposició de la demanda turística que pot conferir més resiliència al sector.


El mercat de treball i el consum privat també apuntalen el creixement

El quart trimestre, el PIB català se situa un 3,4 % per sobre del nivell prepandèmia, una recuperació més intensa que la de l’economia espanyola (2,9 %) i de la zona euro (3,0 %). El dinamisme de l’economia catalana s’explica pel bon comportament del mercat de treball i la resistència del consum privat, que se sumen al bon moment del sector exterior. Això succeeix malgrat els vents en contra que han suposat l’estancament de la zona euro, els tipus d’interès elevats, la persistència de tensions inflacionistes, i la desacceleració del comerç mundial.


La Nota de Conjuntura Econòmica canvia de format

A partir d’aquesta edició, la Nota de Conjuntura Econòmica del Departament es deixarà de difondre el mateix dia que es publica l’estimació de l’avanç del PIB que elabora l’Idescat, i es farà pública uns dies més tard. A més, cada número posarà el focus en un àmbit temàtic d’especial rellevància per al seguiment de la conjuntura actual.

Així, la Nota de Conjuntura corresponent al quart trimestre del 2023 inclou dos requadres dedicats al sector exterior: el primer explora les incerteses recents en el transport marítim global i els seus possibles efectes econòmics; el segon, analitza el bon moment de les exportacions catalanes enmig de la feblesa del comerç internacional. Per últim, s’inclou un tercer requadre amb les reflexions de membres del Consell Assessor en Política Econòmica de Catalunya (CAPEC) sobre les perspectives econòmiques per al 2024 i els elements que marcaran l’any a Catalunya i el seu entorn.

El document sencer i la presentació-resum es poden consultar al web del Departament d’Economia i Hisenda.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 72495

Infografia

Infografia
PDF | 240103

Economia catalana
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia