- El Govern amplia la cobertura de ciberseguretat del país i la seva ciutadania i obre al sector privat licitacions a quatre anys vista
El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp, presideix l’acte de presentació del pla d’inversió pública de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, una sessió celebrada aquest divendres amb empreses del sector privat al Districte Digital, a l’Hospitalet del Llobregat.
“El nou model de ciberseguretat es focalitza en l’equilibri social i territorial”, segons ha destacat el secretari Realp, i ha afegit que s’invertiran “232 milions d’euros en capacitar el país i les persones davant dels riscos dels ciberatacs”.
Tomàs Roy, director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha presentat el nou model d’aprovisionament, que té l’objectiu de dotar-se dels instruments, del talent, dels serveis i de les capacitats necessàries. “Aquesta licitació defineix el camí que hem traçat per assolir l’objectiu que tenim: un horitzó més cibersegur” ha explicat.
El model d’aprovisionament que s’ha obert aquesta setmana, s’estructura en diferents acords marc dividits en cinc eixos (consultoria i arquitectura de dades, auditoria, comunicació, subministrament i suport de maquinari i operacions de la seguretat) i el conformen un total de 15 lots, que tindran una vigència de quatre anys, incloses les pròrrogues.
Les empreses que vulguin presentar-se al procés de contractació, ho podran fer fins al 12 d’abril a la tarda. Per tal de facilitar de manera clara la informació més rellevant sobre la contractació, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha habilitat una apartat en el seu lloc web en el qual es pot trobar un conjunt de preguntes i respostes. A més, d'aquí a uns dies també estaran disponibles diversos vídeos explicatius per acompanyar les empreses en el seu procés per presentar les seves propostes.
S’inicia, doncs, un nou model d’aprovisionament i contractació que pretén donar una resposta més eficient i planificada a les necessitats dels diferents serveis de l’Agència i agilitzar i racionalitzar la compra pública, reduint els terminis i afavorint la concurrència.
Per fer front als reptes de la ciberseguretat del país, el Govern ha anat incrementant progressivament el pressupost anual destinat a la inversió en els darrers anys. Enguany, i ens les propers cinc anys, la xifra es multiplica per donar resposta a la necessitat creixent d’innovació continua per garantir la ciberprotecció: si el 2023 es van invertir 30 milions d’euros, a partir del 2024 se’n destinaran 58. Això servirà per desplegar un nou model més estratègic, que incorporarà més talent i que ampliarà el model de ciberseguretat a diferents àmbits i territoris de Catalunya, i no només a l’entorn de la Generalitat.
L’actual context de creixement exponencial de la digitalització suposa un increment de l’exposició al risc de ciberatacs. Per aquest motiu, la Generalitat augmenta el nivell de protecció i mesures necessàries per a garantir la ciberseguretat i integritat d’aquesta digitalització. Durant els tres primers anys d’actuació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (2020, 2021 i 2022) s’han patit més de 5.000 milions de ciberatacs i un total de poc més de 6.000 incidents, el que situa la taxa d’incidència dels sistemes i polítiques de protecció a l’entorn del 0,0001%.
Enllaços relacionats:
Nou model d’aprovisionament
https://ciberseguretat.gencat.cat/ca/transparencia/nou-model-daprovisionament/
Acord marc de consultoria i arquitectura de dades
https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/300094570
Acord marc d’auditoria
https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/300094695
Acord marc de comunicació
https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/300094748
Acord marc de subministrament i suport de maquinari
https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/300094830
Acord marc d’operacions de la seguretat
https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/300094636