- La innovadora prova amb un robot aquàtic realitzada a Sau permet fer actuacions programades, automàtiques i obtenir la qualitat de l’aigua en temps real
- L’aplicació de la Intel·ligència Artificial en dades sobre el cabal del riu Tordera permet fer prediccions cartogràfiques de zones inundables amb una precisió superior al 94%
El Govern, a través de la col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), del Departament de la Presidència, ha dut a terme proves per aplicar la innovació en la mesura de la qualitat de l’aigua, i per a la presa de decisions en la planificació d’emergències per inundacions.
Robot aquàtic per a accessos difícils
D’una banda, un multirobot aquàtic, programat per desplaçar-se de forma autònoma, fa possible obtenir dades en temps real de les mostres de l’aigua de l’embassament de Sau, i pot ser útil quan l’accés a la làmina d’aigua és difícil, bé en cotes molt baixes, bé en zones de complicat accés. Per mesurar la qualitat, el sistema consta de dos mòduls: per una banda, el robot aquàtic que es desplaça i s’ubica allà on sigui necessari, i per l’altra, el subaquàtic, el qual porta les sondes de mesura i els mostrejadors d’aigua. Quan l’aparell arriba al punt indicat, el mòdul subaquàtic se submergeix, de manera que les sondes van mesurant al llarg de tota la columna d’aigua. La informació es pot visualitzar en temps real i es pot emmagatzemar per tractar-la amb posterioritat. Així mateix, el multirobot pot prendre imatges amb diferent grau de resolució o fer batimetries, i en les fondàries que s’estipuli necessari, pot prendre una mostra d’aigua.
Instruments d’aquest tipus poden ser molt útils en períodes de sequera com l’actual, en què els embassaments arriben a baixar molt de nivell, ja que permeten accedir a tots els punts i tenir un major control de la qualitat de l’aigua.
IA per predir inundacions
D’altra banda, també s’ha dut a terme una prova amb l’ús de la IA per a la detecció i predicció de la taca d’inundació del Riu Tordera. L’objectiu d’aquesta prova és trobar una alternativa als models actuals físics per establir zones inundables i millorar la presa de decisions en la planificació d’emergències d’aquest tipus. En la prova s’ha utilitzat la IA en conjunts de dades sobre el cabal dels rius i dades geoespacials. El sistema aplicat investiga la viabilitat de l’ús d’algoritmes d’IA per simular o fer una estimació cartogràfica de zones inundables amb major eficiència i avaluar la capacitat d’aquesta tecnologia per oferir prediccions en temps real. Aquest sistema ofereix una precisió superior al 94% a l’hora d’establir les possibles zones inundables.
Alguns dels beneficis d’aquesta tecnologia en situacions crítiques és l’optimització de recursos, la priorització de riscos, la delimitació d’àrees afectades, la implementació de mesures protectores i l’execució d’evacuacions en cas de ser necessari. Aquesta col·laboració entre el CTTI i l’ACA fa possible avançar en l’aplicació de noves tecnologies en l’Administració que repercuteix positivament en la vida de la ciutadania i en la millora en la gestió del medi natural.