1. El nou model d’atenció esglaonada permet intensificar l’acompanyament més enllà del període d’internament en un centre
  2. Més recursos que permeten intervenir en fase inicial de problemàtiques de salut mental, abordatge integral per evitar les recaigudes o agilització d’ingressos per descompensacions agudes
  3. La Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil atén prop de 6.000 menors i joves l’any
La jornada s'ha celebrat aquest matí al Departament de Salut.{"name":"2024/07/17/12/32/21528674-531b-45f3-a177-af6d9ca7c17b.jpg","author":"Paula Roque","type":"0","location":"0","weight":1800038}

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, han presentat aquest matí el nou model de salut mental i conductes addictives en l’àmbit de la justícia juvenil a Catalunya, en el marc d’una jornada amb professionals que ha tingut lloc al Departament de Salut. El nou model d’atenció integral, amb un pressupost de 3,9 milions d'euros, suposa un salt qualitatiu perquè permetrà una intervenció més personalitzada i s’intensificarà la intervenció i acompanyament a menors i joves en el medi obert, a la comunitat.

Aquest model s’emmarca en l’acord de col·laboració entre els dos departaments per tal de reforçar l'atenció a la salut mental i les addiccions dels adolescents i joves. Al juny de 2023, s’activa un grup de treball que ha permès tenir una diagnosi i actualitzar la cartera de serveis, activar espais de coordinació entre els dos departaments, identificació de necessitats i propostes de millora.

Entre d’altres, la incorporació de més recursos permetrà intervenir en fase inicial de problemàtiques de salut mental, fer un abordatge integral per evitar les recaigudes i possibles reincidències en la comissió de delictes o agilitzar ingressos en casos de descompensacions agudes. A banda, es reforça el conjunt del territori, més enllà de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha manifestat que "la salut mental i els trastorns de comportament són molt complexes. L’abordatge és molt complicat i les solucions determinen el futur de les persones. La reinserció social és evident i necessària perquè salva la vida de les persones, el seu entorn i futur". Balcells ha afegit que “s’han incrementat recursos de manera selectiva, amb els professionals adequats per donar la resposta adequada”.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha exposat, per la seva part, que “molts dels joves que atenem, abans de ser victimaris, han sigut víctimes directes o indirectes d’un entorn social, econòmic i familiar molt dur. Són normalment joves al límit, que han viscut massa i massa malament per la seva curta edat. La intervenció que fem amb ells és crítica i és transformadora, té moltes potes, i una de les més importants és aquesta intervenció sobre la salut mental i les addiccions”.

La consellera ha afegit que “cal destacar que més enllà de la finalitat estrictament mèdica i curativa de l’atenció sanitària, el model d’atenció integral és instrumental per a l’assoliment de la finalitat de qualsevol pena, és a dir, la plena reinserció social”.

Cal destacar que els serveis s’han definit en base a les problemàtiques concretes de la població infanto-juvenili no de la població adulta. Més enllà del tractament dels trastorns mentals i les addiccions, es promou la prevenció, l’adherència i la rehabilitació psicosocial. També es continuarà amb la millora i adequació dels recursos, organització i funcionament d’ingrés hospitalari a unitat amb l’objectiu de millorar el model d’atenció en salut mental hospitalari i residencial. Els protocols d’acompanyament per reincorporar-se a la vida ordinària es definiran en els espais de treball compartit. S’establirà un procediment per al seguiment conjunt entre els equips sanitaris i de justícia juvenil per garantir l'atenció integrada de les persones que surten de les unitats hospitalàries psiquiàtriques un cop s’incorporen a les unitats de convivència.

Mesures concretes

•Increment de les hores setmanals de dedicació dels professionals sanitaris que atenen la salut mental i les addiccions als centres educatius en un any, per tal d’adequar-les a les característiques de cada centre

•Creació un equip d'atenció al menor (EAM) a Tarragona, Lleida i Girona. D’aquesta manera es podrà disposar de programes antena de l’EAM a tots els territoris per treballar conjuntament amb els Equips del Servei de Mediació i Assessorament Tècnic de Justícia Juvenil i fer intervencions acotades, tot i mantenint l’estructura d’un equip integrat i amb supervisions comuns

•Reforç dels 10 equips guia territorials per a facilitar la vinculació dels casos d'alta complexitat des dels centres educatius, EAM i Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers.

•Implementació de la figura d'infermeria d'enllaç a tots els centres educatius, tal i com existeix per a la població adulta a l’entorn penitenciari. Les tasques d’aquesta figura s’iniciarien en un període de 60 dies previ al desinternament i garantirien que el pacient disposi de l’acreditació que permeti la continuïtat de l’atenció sanitària fora del centre educatiu, en la comunitat.

•Establiment d’un centre de referència a Catalunya per a agilitzar els ingressos en unitats d'aguts, de manera que es puguin agilitzar els ingressos, establint els circuits de derivació pertinents i garantint el compliment de les mesures de seguretat necessàries.

•Desplegament de la unitat d'alta intensitat terapèutica Acompanya'm Tarragona, unitat terapèutica educativa i residencial especialitzada en l’atenció d’infants i adolescents amb diagnòstic de trastorn mental greu d’elevada complexitat, que pot venir donada tant per les característiques pròpies del trastorn com per un elevat grau de disfunció en el seu entorn sociofamiliar.

•Valoració de les experiències dels grups educatius de justícia juvenil en violències filioparentals de Barcelona i Girona, i plantejar conjuntament una intervenció integrada que incorpori l’habitatge per determinats perfils.

Intensificar la cobertura tant en règim d’internament com en medi obert

La realitat actual es caracteritza per la inequitat territorial; fragmentació, dificultat d’accés i de vinculació als serveis i tractament; i mancança de dispositius o programes específics per l’entorn de justícia juvenil. La Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil (DGEPCJJ), adscrita al Departament de Justícia, Drets i Memòria, atén prop de 6.000 joves a l’any.

L’any 2022 es van atendre 449 casos per mesures d’internament, és a dir, privats de llibertat. D’aquests 449, només 27 casos (6%) han estat complint una mesura d’internament terapèutic. No obstant això, cal tenir en compte que la prevalença de problemàtiques de SMiA és elevada entre els joves interns malgrat que la mesura imposada no hagi estat l’internament terapèutic.

Aquests internaments es duen a terme en un centre educatiu de justícia juvenil (CE). Hi ha 7 CE en el conjunt del territori català destinats a l’execució de mesures judicials d'internament fermes i cautelars en qualsevol tipus de règim imposades per a menors i joves.

Dels 5.907 menors i joves atesos en justícia juvenil l’any 2022, 2.702 casos (45,7%) han estat a medi obert. Actualment a Catalunya hi ha 9 equips de medi obert (MO) distribuïts per tot el territori i 2 grups educatius ubicats a Barcelona i Girona dedicats a l’execució de la mesura de règim obert de convivència en grup educatiu.

3  

Imatges

La jornada s'ha celebrat aquest matí al Departament de Salut.

La jornada s'ha celebrat aquest matí al Departament de Salut. 1800038

La consellera Ubasart durant la seva intervenció.

La consellera Ubasart durant la seva intervenció. 5988764

El conseller Balcells durant la seva intervenció.

El conseller Balcells durant la seva intervenció. 4751126