- El projecte inclou una estació de bombament, un parc fotovoltaic i la modernització de 103,6 hectàrees per millorar l’eficiència energètica i adaptar-se al canvi climàtic
El Govern ha aprovatdestinar 2.623.582,94 euros a les obres de modernització de la xarxa de regadiu de la Col·lectivitat de Regants número 16 dels Canals d’Urgell, fase 3, als termes municipals de Bell-lloc d’Urgell i els Alamús.
L’autorització de despeses té un caràcter pluriennal i distribuït en les anualitats següents:
- 787.074,88 euros l’any 2025.
- 1.049.433,18 euros l’any 2026.
- 787.074,88 euros l’any 2027.
Per la seva banda, la comunitat de regants col·labora amb un 30% d’aquest import, d’acord amb el finançament establert en la legislació en matèria d’aigües de Catalunya (Decret legislatiu 3/2003). Les obres les executarà el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el projecte es durà a terme mitjançant finançament europeu del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
Val a dir que la Col·lectivitat de Regants número 16 dels Canals d’Urgell disposa d’unes 4.000 hectàrees de regadiu i inclou els termes municipals de Torregrossa, els Alamús, Bell-lloc d’Urgell, Vilanova de la Barca, Alcoletge i Lleida.
El projecte té l’objectiu de reduir la despesa d’energia elèctrica de la xarxa per al subministrament d’energia en l’estació de bombament que té la Col·lectivitat, i també l’execució d’un seguit d’obres per a la modernització integral d’una superfície de 103,6 hectàrees. Per tant, es tracta d’una obra de millora d’un regadiu existent en què s’incideix en la millora de l’eficiència energètica.
Així, el projecte es concreta en la instal·lació de l’estació de bombament, d’un parc fotovoltaic de 1.275 kWp, d’un sistema de cloració a la sortida de bassa a fi d’evitar la proliferació del musclo zebrat, i de la xarxa de distribució.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació du a terme actuacions de regadiu eficient per garantir el reequilibri territorial i el desenvolupament econòmic i social dels espais rurals. El projecte contribueix a aconseguir els objectius per desenvolupar la transició energètica a Catalunya cap a l’autoabastament energètic amb la reducció del consum d’energies convencionals, i complir així les fites previstes en la llei del canvi climàtic en matèria d’energia, un model energètic més net i sostenible amb la reducció de gasos amb efecte hivernacle, GEH (Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030).
La modernització dels regadius és un dels eixos centrals de les polítiques del Govern en matèria de desenvolupament rural i espais agraris, amb l’objectiu de promoure la modernització de les instal·lacions de les xarxes col·lectives de reg i la incorporació de noves tecnologies que augmentin l’estalvi i l’eficiència en el transport, la distribució, l’aplicació del reg als conreus i l’emmagatzematge de l’aigua. En el context de crisi climàtica actual, amb episodis de sequera cada vegada més freqüents, l’estalvi d’un bé públic tan escàs com és l’aigua a partir de la implantació de regs eficients constitueix una eina estratègica per a l’adaptació de l’agricultura mediterrània a les limitacions i els impactes previstos com a conseqüència del canvi climàtic.
En aquesta línia, amb l’aprovació avui d’aquesta despesa pluriennal, el Govern reitera la seva aposta clara per la modernització dels regadius i, concretament, per la dels Canals d’Urgell, i continua treballant en els seus diferents projectes.