- Els ajuts permetran avaluar el perfil de sostenibilitat de les explotacions i obtenir la certificació pública de sostenibilitat, una garantia de qualitat que posa en valor els seus productes
- Aquesta iniciativa s’emmarca dins l’Estratègia alimentària de Catalunya i el projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS), que impulsen un nou model agrari basat en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica
Els ajuts per a la digitalització de dades i el càlcul del perfil de sostenibilitat de les explotacions agràries catalanes han obtingut una resposta excel·lent del sector, amb 3.723 sol·licituds presentades. Aquesta iniciativa s’emmarca dins l’Estratègia alimentària de Catalunya i el projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS), que impulsen un nou model agrari basat en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.
Les persones beneficiàries d'aquests ajuts pertanyen, en el cas de les explotacions agràries, als sectors productius de la fruita dolça, l’horta, l’arròs, l’olivera i els cítrics. Pel que fa a les explotacions ramaderes, pertanyen als sectors de la llet i de la carn de boví, oví i cabrum; on s’inclouen les explotacions de reproducció per produir llet i carn, reproducció mixta, reposicions i engreixos.
Per tant, respecte de la convocatòria de l’any passat, enguany l’ajut s’ha obert a nous sectors productius, com l’arròs, l’olivera, els cítrics i la ramaderia de carn, de manera que s’amplia el nombre potencial de persones beneficiàries i es reforça el compromís del sector amb la sostenibilitat.
De les 3.723 sol·licituds presentades, un 63% corresponen a explotacions agrícoles; un 30%, a explotacions ramaderes; un 4%, a explotacions mixtes (agrícoles i ramaderes) i un 3% corresponen a sol·licituds que no compleixen els requisits.

En el cas de l’agricultura, els sectors productius majoritaris en relació amb el percentatge de sol·licituds han estat la fruita dolça i l’olivera.


D’altra banda, en el cas de la ramaderia, el sector productiu majoritari en relació amb el percentatge de sol·licituds ha estat el de les granges de boví:


Pel que fa a la distribució territorial, la major part dels ajuts han estat per a explotacions agràries ubicades a la província de Lleida:

La digitalització com a motor de canvi
Gràcies a l’ús de la calculadora de sostenibilitat, que és una eina digital que analitza dades dels quaderns de camp, les explotacions poden conèixer indicadors clau, com ara la petjada ambiental dels seus productes, obtenir una classificació de sostenibilitat (A, B o C) i identificar aspectes que s’han de millorar en matèria de sostenibilitat. A més, les explotacions amb un nivell de sostenibilitat A o B podran obtenir la certificació pública de sostenibilitat, una garantia de qualitat que posa en valor els seus productes.
Impacte territorial i beneficis concrets
L’import màxim de l’ajut és de 5.000 euros per explotació, ampliable a 7.000 euros en municipis inclosos en els Fons de Transició Nuclear (96 municipis de 9 comarques, com la Ribera d’Ebre, el Montsià o el Segrià). Els ajuts cobreixen costos de formació, assessorament i digitalització de dades necessàries per generar informes de sostenibilitat i calcular la petjada ambiental. És un ajut que, a més de facilitar la transició cap a models més sostenibles, dona suport al desenvolupament econòmic de les zones rurals.
Es tracta d’un ajut de mòduls que simplifica el procés per a les persones beneficiàries, atès que tant la sol·licitud com la justificació són àgils i accessibles.
Aquests ajuts disposen d’un pressupost de 5 milions d’euros, dels quals 1 milió d’euros prové dels Fons de Transició Nuclear. Aquesta línia d’ajuts ha experimentat un creixement notable respecte de la convocatòria de l’any passat, en què inicialment es disposava d’1,2 milions d’euros, els quals, a causa de la demanda elevada que hi va haver, es van ampliar a més de 2 milions d’euros.
Un compromís amb el futur
El projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS) situa Catalunya com a referent europeu en sostenibilitat agrària i en disposició d’aconseguir les diferents fites del diàleg estratègic sobre el futur de l’agricultura de la Unió Europea. Aquest èxit de participació evidencia l’interès creixent del sector agrari català per avançar cap a models més sostenibles.
La implicació d’un gran nombre d’explotacions en aquest procés de digitalització i millora ambiental és un pas important cap a un futur agrari més responsable, alineat amb els valors de sostenibilitat que exigeix la societat actual. Aquesta transformació reforça el compromís de Catalunya amb l’agricultura sostenible, cosa que garanteix un sector agrari competitiu i respectuós amb el medi ambient.