1. La millor recepta d’aprofitament ha estat per al fricandó amb coliflor que ha elaborat l'Escola de restauració Grameimpuls
  2. L’objectiu de l’activitat és sensibilitzar els joves sobre la importància de prevenir el malbaratament alimentari i promoure la cuina d’aprofitament, bo i destacant-hi els valors de la gastronomia catalana
DARPA
Les escoles preparant els plats finalistes de la hackató.
{"name":"2025/04/07/12/10/cccf57c7-7fc0-4ac0-b3b9-1035f1cdbae4.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":"781489"}

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, en col·laboració amb la Fundació Alícia i la plataforma Aprofitem els Aliments, han organitzat la Hackató Gastronomia Sostenible, activitat emmarcada dins de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Un esdeveniment únic, en què 16 escoles d’hostaleria, hoteleria i restauració de Catalunya s’han reunit per demostrar que la creativitat i la sostenibilitat poden transformar la cuina tradicional.

L’objectiu de l’activitat és sensibilitzar els joves sobre la importància de prevenir el malbaratament alimentari i promoure la cuina d’aprofitament, bo i destacant-hi els valors de la gastronomia catalana. Tot això davant del repte proposat als alumnes de dissenyar i elaborar una recepta d’aprofitament inspirada en la cuina tradicional catalana.

DARPA
El fricandó amb coliflor guanyador de la hackató.
{"name":"2025/04/07/12/56/c1ca4cc6-4330-4cf5-96df-4754529ecf43.JPG","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":224259}

La millor recepta d’aprofitament ha estat aquest any per al fricandó amb coliflor, que ha elaborat l'Escola de restauració Grameimpuls.

Les escoles han respost al repte amb l’elaboració de receptes d’aprofitament des de la innovació, la creativitat i l’excel·lència. S’hi han elaborat plats icònics i tradicionals catalans, com són l’escudella catalana, la coca de recapte, el bacallà a la manresana, l’ànec a la catalana, els calçots o el fricandó. I hi destaca el producte local i de temporada, tal com han manifestat els alumnes “demostrant sempre el respecte pel producte de proximitat i pel productor”.

La jornada ha comptat amb un programa dinàmic i participatiu, amb demostracions culinàries i la presentació dels plats i receptes dels alumnes. El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Joan Gòdia, i del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, han donat la benvinguda a la jornada, on les sis escoles finalistes han presentat les receptes davant d’un jurat format per cuiners i cuineres de renom. Els xefs han tastat i avaluat els plats i han ofert consells pràctics als alumnes.

DARPA
El director d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastrònomia, Joan Gòdia, donant la benvinguda a la jornada.
{"name":"2025/04/07/12/57/295efbf4-1a2a-41c5-a3f3-0bd9a34b2fff.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":811973}

Gòdia ha destactat que la Hackató Gastronomia Sostenible és “una gran oportunitat per posar en valor la creativitat dels joves cuiners i per demostrar la importància de donar valor a la cuina d’aprofitament, com a tret essencial de la cuina i la tradició catalana”.

Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, continuem treballant en la sensibilització i conscienciació sobre la prevenció del malbaratament alimentari. Volem transformar el sistema agroalimentari cap a un model sostenible i posar en valor la cuina catalana i el compromís pel producte local, de proximitat i de temporada i el nostre territori”, ha afegit.

Tot seguit, els alumnes han pogut gaudir d’un taller de cuina catalana dirigit pel xef Marc Puig-reig, cap de cuina de la Fundació Alícia, amb una demostració culinària sobre la gastronomia catalana i sostenible. A continuació, s’ha celebrat un debat sobre aquest tema per reflexionar sobre quins són els requisits indispensables de la cuina sostenible, com són la proximitat i l’estacionalitat del producte, la preservació de la cultura gastronòmica cultural, l’aprofitament integral dels aliments i el respecte al productor.

7  

Imatges

Les escoles preparant els plats finalistes de la hackató.

Les escoles preparant els plats finalistes de la hackató. 772905

Els cuiners de l'Escola de restauració Grameimpuls.

Els cuiners de l'Escola de restauració Grameimpuls. 1018793

Les escoles preparant els plats finalistes de la hackató.

Les escoles preparant els plats finalistes de la hackató. 781489

Les escoles preparant els plats finalistes de la hackató.

Les escoles preparant els plats finalistes de la hackató. 784647

El director d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastrònomia, Joan Gòdia, donant la benvinguda a la jornada.

El director d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastrònomia, Joan Gòdia, donant la benvinguda a la jornada. 811973

El jurat de la hackató durant la presentació dels plas finalistes.

El jurat de la hackató durant la presentació dels plas finalistes. 941923

Un dels plats finalistes presentats durant la hackató.

Un dels plats finalistes presentats durant la hackató. 492998