- Els tallers interactius digitals, artístics i gastronòmics han tingut gran acollida entre el públic, en un certamen centrat en l’avantguarda i la innovació catalana
- En total, la programació coordinada pel Govern ha realitzat més de 120 accions i s’han repartit més de 6.000 elements de promoció i divulgació sobre Catalunya

Gran èxit de participació en la Setmana de Catalunya a l’Exposició Universal d’Osaka 2025. Amb 138.192 visitants, el públic japonès ha respost molt positivament a la programació coordinada pel Govern, en què s’ha desplegat una àmplia i variada oferta d'activitats per mostrar Catalunya com a terra d’innovació i avantguarda.
Des de l’art fins a la ciència, passant per la literatura i l’arquitectura, les més de 120 accions realitzades en aquests sis dies han servit per projectar al Japó i al món el talent dels artistes catalans, la gastronomia, la cultura i la recerca del país, amb l’objectiu de reflectir l’esperit capdavanter de Catalunya en múltiples àmbits.
La delegada del Govern al Japó, Mònica Castellà, assegura que tot l’equip organitzador està “molt satisfet” amb els resultats: “Hem presentat Catalunya pensant què agrada als japonesos i combinant les arrels i la tradició amb la innovació i l’avantguarda. Ha funcionat molt bé i aquests dies s’ha pogut veure l’idil·li entre Catalunya i el Japó”.
Un balanç molt positiu que “ajuda a estrènyer els llaços amb el Japó, un país estratègic per al Govern”, segons Castellà, que també subratlla la gran resposta ciutadana: “L’acollida per part del públic ha estat molt bona. Alguns han vingut expressament per viure aquesta Setmana de Catalunya en directe amb nosaltres i ho han gaudit molt. Se’n van amb una bona experiència”.
I molts d’ells també amb un petit record. En total, s’han distribuït entre el públic més de 6.300 peces de promoció i divulgació sobre Catalunya entre bosses de tela, mocadors furoshiki, ventalls uchiwa, pins, tasses i díptics.
Participació activa del públic japonès
Totes les accions programades en aquesta Setmana de Catalunya han omplert, dia rere dia, el seu aforament. Les activitats interactives han estat especialment populars, com un tour virtual de Catalunya, la creació d'imatges amb IA fent servir les expressions facials o la generació de textos japonesos mitjançant ones cerebrals. I també els tallers artístics oferts per la Fundació Joan Miró, a càrrec de l’artista Mari Ito, que han comptat amb la participació de gairebé 800 persones i han transmès la creativitat i la tècnica de l’univers pictòric del pintor català.
La cultura catalana també ha estat aplaudida per milers de persones cada dia a la plaça del Sol, on les protagonistes han estat la dansa i la música. Muchacho & Los Sobrinos han acostat la rumba catalana al públic japonès; Alidé Sans ha interpretat música aranesa; i els espectacles del clown Pere Hosta, del ballarí Pere Seda i de la Companyia Wonderground han explorat registres diversos en un diàleg artístic constant.
Les desenes de milers de visitants que han visitat la mostra catalana en aquesta Expo també han seguit amb atenció diversos audiovisuals sobre la llengua catalana, l’arquitectura o l’esport, amb la presència del FC Barcelona.
I, en clau gastronòmica, els reis han estat els tallers participatius de vins i cuina catalana, als quals s’hi han apuntat més de 500 persones, que s’han d’afegir als fins a 3.600 comensals que han gaudit de plats catalans al restaurant del pavelló. Tot plegat ha contribuït a projectar la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, que també ha estat el focus principal de la conferència dels xefs Carme Ruscalleda i Joan Roca sobre la contribució catalana a la innovació culinària.
Xerrades i col·loquis: l’Expo com a espai de trobada i debat
La Setmana de Catalunya també ha acollit altres xerrades, com les centrades en la innovació. En concret, un debat sobre intel·ligència artificial ha posat sobre la taula la necessitat d’un nou pacte social entorn de la IA i ha donat visibilitat a iniciatives com l’Aliança DETA, una coalició liderada per Catalunya i formada per 15 regions que volen promoure una IA ètica i fiable.
Alhora, una ponència inspiradora sobre l’observació de la Terra que ha combinat art i ciència ha aproximat el públic als reptes mediambientals de Catalunya i com els satèl·lits han transformat la nostra manera d’entendre el territori.
I un col·loqui dedicat a explorar els ponts que uneixen Catalunya i el Japó, seguit per més de 600 persones en directe, que ha servit perquè professionals catalans i japonesos de diversos àmbits reivindiquin la importància d’enfortir lligams entre els dos territoris.
En total, prop de 350 persones han assistit a aquestes xerrades que han servit per crear sinergies entre el talent català i el japonès i reforçar els vincles entre els dos territoris en diverses disciplines.
La participació en l'Expo, que forma part de les activitats que el Govern organitza per celebrar l’Any Catalunya-Japó, s’ha integrat dins de la programació del pavelló d’Espanya i ha estat impulsada per diversos departaments de la Generalitat: Presidència, Unió Europea i Acció Exterior; Empresa i Treball, Salut, Cultura, Recerca i Universitats; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Política Lingüística, així com l’Ajuntament de Barcelona.
- Valoració de la delegada del Govern al Japó, Mònica Castellà i Pujadó, sobre la Setmana Catalana a l'Exposició Universal d'Osaka: https://we.tl/t-WdcfBlnZ8e