Foto Budó
  • Segons la portaveu del Govern, aquest pla formula “una visió clarament renovadora del que han de ser els museus catalans fins al 2030 i dissenya un nou sistema de museus”
  • Budó ha confirmat que cap membre de l’executiu assistirà divendres a l’acte amb presència del Rei i ha assegurat que “el Govern l’únic que espera és que es disculpi pel discurs partidari i incendiari del 3 d’octubre de fa tres anys”
  • El Govern injecta 6 milions d’euros extres al sector cultural per revertir els efectes de la pandèmia
  • L’executiu ha actualitzat el catàleg de jocs de Loteries de Catalunya
  • S’ha aprovat també l’obertura de tres noves delegacions: a Austràlia, amb seu a Sydney; al Japó, amb seu a Tòquio; i al Senegal, amb seu a Dakar



El Govern ha aprovat el Pla de Museus de Catalunya, que recull el conjunt de les polítiques de la Generalitat per als equipaments museístics catalans amb l’horitzó de 2030. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior per explicar els Acords presos durant la reunió del Govern d’aquest matí. Segons Budó, el pla, en l’elaboració del qual hi han participat més de 200 professionals del sector, “formula una visió clarament renovadora del que han de ser els museus catalans i dissenya un nou sistema de museus”.

Des del seu inici i fins al 2030, el Pla es desenvolupa en períodes quadriennals, on es concreten els objectius específics, les actuacions, els costos, les fonts de finançament i el calendari d’execució. Per tal d’avançar progressivament cap al 2030, el Pla de Museus inclou ja el Pla d’Actuacions immediat pel 2020-2021 amb totes les actuacions previstes per aquest i el pròxim any, que s’ha aprovat també aquest matí. En total, “són 31 objectius específics i 67 actuacions concretes, a més d’una memòria econòmica que ha de permetre garantir-ne tot  el seu compliment”, ha detallat Budó. 

La portaveu del Govern ha recordat que l’aprovació del Pla, que va ser presentat el setembre de 2017 pel conseller Lluís Puig, va quedar aturada, com moltes altres iniciatives de la institució, “per les convulsions que va patir i ha patit l’autogovern català durant aquests darrers anys”. Com a eina fonamental de la política museística de la Generalitat, el Pla havia de ser aprovat pel Govern de Catalunya a inicis de 2018. La suspensió de l’autonomia catalana aquell any no va permetre la seva aprovació ni tampoc va permetre la tramitació prèvia preceptiva.

Des de la seva presentació el 2017, i malgrat les situacions extraordinàries, el Govern ha treballat per implementar el màxim nombre d’accions contingudes al Pla. Actualment s’ha iniciat el 75% de les actuacions previstes, entre les quals cal destacar la definició del Mapa de Museus de Catalunya; la consolidació de les xarxes territorials i temàtiques de museus i les bases per a les ampliacions del MACBA i el MNAC.

 

6 milions d’euros per revertir els efectes de la pandèmia al sector cultural

El Consell Executiu d’avui ha acordat injectar 6 milions d’euros extres al sector cultural  per ajudar a revertir els efectes de la Covid-19 sobre aquest àmbit. Segons Budó, aquests 6 milions, provinents del Fons de Contingència, es distribuiran de la següent manera:

a. Ampliació de la convocatòria per la cancel·lació d’espectacles: 1.800.000 euros, per atendre la demanda de la Convocatòria Covid-19 i que revesteix la màxima urgència perquè aquesta actuació s’ha de culminar dins aquest exercici pressupostari
b. Ampliació de la convocatòria pel doblatge i subtitulació de pel·lícules i festivals i mostres de cinema: 1.100.000 euros
c. Per atendre demandes del sector cultural. Nova convocatòria per cobrir les despeses de les activitats de cultura popular que es duen a terme en els ateneus i centres culturals: 600.000 euros.
d.Per atendre la demanda de la convocatòria Covid-19 i subvencions per publicitar l'activitat als diferents sectors culturals (l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya –ASACC-, l’Associació d’Empreses Teatrals de Catalunya –ADETCA-, l’Associació de Promotors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans- APECAT-, i el Gremi d'exhibidors de cinema  de Catalunya) :  2.500.000 euros.

Budó ha explicat que “aquest fons se suma als ja 34 milions d’euros que el mateix Govern ja vam reassignar amb caràcter extraordinari per estabilitzar i donar confiança a tot l’ampli espectre del sector culturals i es preveu que n’hi pugui haver més”.

Nova loteria col·lectiva

El Govern ha aprovat el Decret que actualitza el catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya, que estava vigent des del març del 2004. El text té per objecte la regulació d’un nou joc de loteria (la loteria col·lectiva), l’eliminació de la loteria denominada Super 10 i l’adopció de diverses mesures relatives a la comercialització dels diversos jocs de loteria organitzats i gestionats per l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat.

La creació d’aquest joc de loteria nou comporta incorporar la modalitat de loteria mixta, amb unes connotacions comercials atractives i un sistema d’operació senzill, que ha de revertir en benefici de les finalitats socials previstes a l’article 9.3 de la Llei 5/1986, de 17 d’abril. Pel que fa a les mesures relatives a la comercialització de diversos jocs, el Decret estableix el fons de reserva específic per a la millora de premis que es podrà dotar amb l’import dels premis no adjudicats de sortejos anteriors, es redefineix la xarxa comercial de l’Entitat Autònoma i s’introdueix la possibilitat que persones jurídiques sense ànim de lucre, degudament  autoritzades, col·laborin en les operacions de distribució. 

Noves delegacions a Austràlia i Nova Zelanda, al Japó i al Senegal

El Govern ha aprovat l’obertura de tres noves delegacions: a Austràlia, amb seu a Sydney; al Japó, amb seu a Tòquio; i al Senegal, amb seu a Dakar. Les tres noves delegacions responen a la necessitat de cobrir zones geogràfiques on encara no hi havia representació institucional catalana, amb la voluntat de ser present a tot el món.

Segons Budó, “l’ampliació del nombre de delegacions, que passarà de 15 a 18, reforça la xarxa d’oficines de  la Generalitat a l’exterior per optimitzar la col·laboració internacional en l’esforç per contenir la pandèmia i alhora contribuir a la reactivació econòmica i social del país”.

Com recordaran, el Govern va aprovar el juny de l’any passat l’expansió de la xarxa de Delegacions a l’exterior al Magreb i a l’Amèrica Llatina que es va concretar el gener d’enguany amb la creació de les delegacions de l’Argentina, Mèxic i Tunísia.

Un cop reforçat el desplegament al continent europeu i les àrees prioritàries, amb la voluntat permanent d’acompanyar la dinàmica d’internacionalització de la societat catalana, s’inicia un esforç per estendre progressivament la xarxa de Delegacions a l’exterior a regions tradicionalment no cobertes.

Budó: “El Govern l’únic que espera del Rei és que es disculpi pel discurs partidari i incendiari del 3 d’octubre”

En el torn de preguntes dels periodistes i sobre la possible assistència per part de l’executiu a l’acte del Rei a Barcelona el proper divendres, la consellera de la Presidència ha assegurat que “des del govern de Catalunya no assistirem a l’acte en presència del Rei” i ha afegit que l’executiu l’únic que espera del monarca és “que es disculpi pel discurs partidari i incendiari del 3 d’octubre de fa tres anys”. Segons Budó, en aquell discurs “va deixar molt clar que la població de Catalunya no la tenia en consideració”. “Al Govern de Catalunya tenim molta feina i per tant seguirem amb les nostres agendes” ha reblat la portaveu.

La portaveu del Govern també ha explicat que després de rebre l’informe de la Comissió Jurídica Assessora sobre l’afectació que pot tenir la pandèmia en les properes eleccions es va considerar oportú crear un grup de treball format per diferents departaments implicats. Per Budó, l'objectiu d'aquest grup de treball és determinar de quina manera podem garantir dues coses bàsiques en aquestes eleccions que són el dret a vot i crear les màximes garanties sanitàries i de protecció. “Hem anat pensant en totes aquelles mesures que garanteixin la màxima seguretat sanitària i la màxima protecció i ara també hem de determinar de quina manera garantim el dret a vot a tothom en situació de pandèmia”, ha dit la portaveu. Budó ha explicat que “a partir d'aquí, si cal o no cal modificar parcialment la llei electoral és un escenari que està obert i eina que tenim per poder garantir que es pugui celebrar amb les màximes condicions democràtiques i de sanitàries aquestes eleccions”.

Quant la recomanació de poder fer un 2,2% de dèficit l’any que ve, Budó ha recordat que  “des del Govern de Catalunya hem demanat reiteradament que es permeti aquesta flexibilització del dèficit”.  “A partir d'aquí, aquesta mesura benvinguda sigui, i en aquest sentit que ara hi hagi un període electoral que en principi tinguem unes eleccions del mes de febrer no té perquè impedir que el 2021, encara que no sigui a principi d'any, es pugui aprovar un pressupost” ha explicat Budó. La consellera ha recordat que “no ha estat el Govern de Catalunya qui ha vetat que es pugui aprovar una llei de pressupostos sinó un Tribunal que ha condemnat i inhabilitat el president de la Generalitat per defensar la llibertat d'expressió”.

Altres Acords

El Govern ha aprovat la creació del Comitè assessor Catalunya-Next Generation EU (CONEXT CAT-EU), un òrgan col·legiat que té per objectiu promoure i identificar projectes que optaran a aconseguir recursos del fons europeu de recuperació Next Generation. Els projectes se seleccionaran entre les propostes recollides en el Pla per la reactivació econòmica i la protecció social presentat pel Govern el juliol passat i en base a l‘informe elaborat pel Grup de Treball Catalunya 2022, així com altres projectes que compleixin els criteris definits pel propi comitè.

En l’apartat d’inversions i subvencions, la consellera de la Presidència ha destacat que es destinaran 36 milions d’euros a la convocatòria 2021-2024 de subvencions per a projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT).  Els PECT són iniciatives impulsades pels agents del territori i liderades per les administracions públiques locals per promoure actuacions que contribueixin a la transformació econòmica del territori, amb un fort component d’innovació.

El Govern també ha aprovat destinar més de 64 milions d’euros a fomentar la viabilitat de les explotacions agràries. L’objectiu principal és incentivar el desenvolupament de els funcions productives, econòmiques, mediambientals i socials de l’agricultura. El Consell Executiu també ha acordat destinar 2 milions d’euros per atendre la subvenció a la Comunitat de Regants de l'Alt Urgell de Tàrrega per al finançament de les obres de modernització de la seva xarxa de distribució de reg i per a la incorporació al sistema del canal Segarra-Garrigues.

D’altra banda, el Govern ha aprovat avui reforçar el control de la infecció per COVID-19 i la supervisió de mesures preventives en determinats centres i per al suport administratiu dels serveis territorials de vigilància epidemiològica. Ho fa amb un programa adscrit a la Secretaria de Salut Pública que té per objecte el control de la infecció i la supervisió de mesures preventives davant de la COVID-19 tant als centres residencials com als centres de treball de les empreses agroalimentàries.

El Govern ha aprovat també una declaració amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Treball Digne, que es commemora demà 7 d’octubre. Segons Budó, “a Catalunya, l’aposta pel treball digne i de qualitat és una fita compartida pel Govern i pels diferents agents econòmics i socials, i, per això, des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’impulsa el diàleg i la concertació social per treballar la recuperació i la resiliència davant de la pandèmia”.

2  

Imatges

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: J. Bedmar)

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: J. Bedmar) 347

Fotografia durant la roda de premsa per informar dels acords de Govern (Autor: J. Bedmar)

Fotografia durant la roda de premsa per informar dels acords de Govern (Autor: J. Bedmar) 230

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa dels acords de Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 209