Consellera Budó

El Govern ha mobilitzat fins ara 841 milions d'euros en ajuts per fer front a la Covid-19

query_builder   12 gener 2021 15:30

thumb_up Acords del Govern

El Govern ha mobilitzat fins ara 841 milions d'euros en ajuts per fer front a la Covid-19

Consellera Budó
  • La consellera Budó ha recordat que “qui pot ajudar perquè disposa dels recursos econòmics és el govern espanyol” i ha criticat que encara no hagi “mobilitzat ni un sol euro per injectar directament liquiditat”
  • L’Executiu ha continuat avui aprovant diversos acords per fer front a la pandèmia, com un Decret Llei amb ajuts extraordinaris en l’àmbit de l’educació en el lleure i de les activitats extraescolars i un altre de 10 milions d’euros per activar ajuts directes als comerços
  • Sobre la convocatòria d’eleccions, la portaveu ha explicat que a la reunió de divendres amb els partits polítics es prendrà la “decisió definitiva” i que els criteris han de ser “òbviament sanitaris” tenint en compte també el “dret a la participació política, el dret a vot, a la salut i a la vida”
  • El Govern d’avui també ha aprovat Decret Llei que modifica la llei de la policia de la Generalitat amb la finalitat de garantir la igualtat efectiva d’homes i dones en la plantilla dels Mossos d’Esquadra

 

L’import que el Govern de la Generalitat ha mobilitzar fins a data d’avui per finançar els ajuts destinats a aquells sectors afectats per la Covid-19 ascendeix a 841 milions d’euros. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la primera d’aquest any. Budó ha dit que per “intentar parar el cop” que ha suposat la Covid-19 per a les empreses, els treballadors, l’economia i la societat en general, el Govern ha anat posant a disposició diversos ajuts. Ha remarcat que són “tots aquells recursos que com a Govern hem pogut mobilitzar” i s’ha mostrat conscient que “no són suficients per solucionar els problemes de tothom” tot i que l’Executiu està “fent tot el que està a la nostra mà, amb totes les eines de què disposem, que certament són limitades”

En aquest sentit, Budó ha recordat que “qui sí pot ajudar, perquè sí que disposa d’aquestes eines essencials i dels recursos econòmics corresponents, és el govern espanyol” i ha criticat que encara no hagi “mobilitzat ni un sol euro per injectar directament liquiditat a les empreses i a les persones que més estan patint aquesta crisi econòmica” derivada de  la crisi sanitària de la Covid-19. La consellera ha afegit que “tampoc ha pres decisions que no li costen diners i que podrien ser de gran utilitat per evitar la mobilitat i la interacció social vinculada a l’àmbit laboral”, com per exemple decretar l’obligatorietat del teletreball, que permetria “reduir moltíssim la mobilitat al nostre país, cosa que afectaria les dades epidemiològiques”. Budó ha aprofitat per “reclamar” el dret al teletreball com a obligatori per a totes les activitats que no són els serveis  essencials. 

Acords de Govern per fer front a la Covid-19

El Govern d’aquesta setmana ha continuat prenent acords per fer front a la  pandèmia i pal·liar els seus efectes. En aquest sentit, ha aprovat un Decret Llei amb nous ajuts extraordinaris en l’àmbit de l’educació en el lleure i de les activitats extraescolars per fer front a les conseqüències de la Covid-19. Amb aquest Decret llei, ha explicat Budó, “es crea un ajut econòmic extraordinari destinat a les empreses, persones treballadores autònomes i entitats del sector del lleure educatiu i de les activitats extraescolars, que té com a finalitat afavorir la sostenibilitat econòmica del sector, ateses les noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic al territori de Catalunya”.

També amb els ajuts Covid, l’Executiu ha autoritzat transferir 10 milions d’euros del Fons de Contingència al Departament d’Empresa i Coneixement per activar els ajuts directes als comerços obligats a tancar entre el 7 i el 17 de gener. Aquests consistiran en una aportació única de 2.500 euros per a pimes i autònoms del sector del comerç afectats per les noves restriccions per fer front a la Covid-19. Se’n podran beneficiar els establiments de centres, galeries i recintes comercials i els locals de més de 400 metres quadrats, obligats a tancar durant 10 dies. 

Davant l’increment de l’activitat del telèfon 012 a causa de la pandèmia, el Govern ha aprovat una despesa pluriennal del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda per ampliar la contractació d’aquest servei d’atenció ciutadana per un import total de 12 milions d’euros. 

Altres acords de Govern

En la sessió d’avui, el Govern ha aprovat un Decret Llei que modifica la llei de la policia de la Generalitat amb la finalitat “de garantir la igualtat efectiva d’homes i dones en la plantilla dels Mossos d’Esquadra”. La consellera ha explicat que es modifica la llei del 1994 per establir mesures correctores que tinguin per objectiu equilibrar la presència de dones i homes en la plantilla de Mossos d’Esquadra, actualment amb una presència majoritària d’homes. És per aquest motiu que, en les properes convocatòries d’accés al cos de Mossos d’Esquadra i en les d’ascens a la resta de categories del Cos, s’atorgarà preferència a la selecció de les persones aspirants del sexe menys representat, que és el femení, quan aquestes es trobin en igualtat de criteris pel que fa a la idoneïtat de perfil amb les persones aspirants de l’altre sexe.  

En l’àmbit legislatiu, l’Executiu ha tirat endavant la memòria preliminar sobre l’Avantprojecte de llei de creació de l’Agència Espacial de Catalunya. Budó ha recordat que l’octubre passat el Govern va aprovar l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que representa un nou ús de l’espai, una nova tecnologia, un nou conjunt de serveis, i per tant, una nova economia, que parteix de l’ús de nanosatèl·lits, més petits i de menor cost i temps de desenvolupament, que orbiten a baixa altura i utilitzen tecnologies comercials. 

A més, el Govern també ha donat llum verda al Pla Japó 2020-2023, un programa interdepartamental de col·laboració entre administracions i institucions, que té l’objectiu de reforçar els llaços entre Catalunya i el Japó, i consolidar-ne la relació prioritària. Es tracta del quart pla successiu amb el Japó del qual es dota la Generalitat. Aquesta continuïtat al llarg d’una dècada ha consolidat el marc de treball estable amb el Consolat General del Japó a Barcelona, amb qui el Govern manté un contacte permanent. Com a novetat respecte els seus predecessors, el nou pla compta per primera vegada amb una dotació pressupostària del Departament d’Acció Exterior, que permetrà donar impuls a les accions previstes al pla. 

En el terreny econòmic, s’ha autoritzat la signatura del nou conveni marc amb el Consell General de Cambres de Catalunya que actualitza el marc de relacions entre la Generalitat i les 13 cambres catalanes, vigent des de l’any 2011. En l’àmbit educatiu, ha aprovat un nou conveni, en aquest cas de col·laboració amb la regió acadèmica Provença-Alps-Costa Blava per establir accions de cooperació educativa. 

Celebració de les eleccions

La consellera ha explicat que el Govern “ha d’anar adoptant totes les decisions i tràmits que facin possible” la celebració d’eleccions. En aquest sentit, l’Executiu ha aprovat avui una transferència de 5,2 milions d’euros del Fons de Contingència al Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència que serviran per a dur a terme la tramesa única, és a dir, l’enviament de sobre de vot i paperetes de totes les candidatures que concorren a les eleccions al Parlament amb l’objectiu principal de minimitzar el risc de contagi.  D’aquesta manera, a través d’aquesta tramesa, es facilitaria que l’electorat porti preparat el vot des de casa, la qual cosa provocaria un menor temps d’estada als locals electorals i, per tant, una reducció del risc sobre la salut. 

La portaveu ha dit que a la reunió del proper divendres 15 de gener amb els partits polítics es prendrà la “decisió definitiva” sobre si es concorre o no a eleccions el 14 de febrer. Ha recordat que els criteris han de ser “òbviament sanitaris” i que el Govern aportarà en aquesta trobada “totes aquelles dades sanitàries i epidemiològiques que permetin prendre les decisions que corresponguin tenint en compte els criteris epidemiològics, el dret a la participació política, el dret a vot, a la salut i a la vida”.

2  

Imatges

La consellera Budó durant la roda de premsa

La consellera Budó durant la roda de premsa 89

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 329

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 143

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined