Portaveu
  • La consellera de la Presidència ha subratllat que durant la propera legislatura s’haurà de “poder parlar d’una llei d’amnistia i del dret a l’autodeterminació”
  • A la reunió del Consell Executiu, el vicepresident Aragonès ha adreçat als membres del Consell Executiu unes “paraules de comiat i agraïment” per la feina desenvolupada en aquesta legislatura “complexa”
  • El Govern ha ajornat de nou l’increment de tarifes de l’impost sobre les estades en establiments turístics i ha reservat 3,6 milions d’euros a fer efectiu l'acord amb Endesa per condonar el deute històric de pobresa energètica
  • També ha destinat 30 milions d’euros per a dur a terme 10 grans obres en centres educatius d’arreu de Catalunya

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha emplaçat el govern de l’Estat a “llegir la realitat de les urnes a Catalunya”, que recullen un 52% de vots independentistes i que suposen per primera vegada 74 diputats independentistes al Parlament català. Ha subratllat que “representen en un sentit a la societat, que demana la resolució del conflicte polític” entre Catalunya i l’Estat espanyol. És una qüestió, ha assegurat, que “caldrà abordar” durant la propera legislatura en què s’ha de “poder parlar d’una llei d’amnistia i del dret a l’autodeterminació”.

Durant la compareixença, Budó també ha tingut unes paraules d’agraïment als periodistes pel “seguiment exhaustiu” que han fet durant aquesta legislatura i que tot i les “circumstàncies difícils ateses les restriccions que ha imposat la pandèmia”, ha assegurat que “han estat sempre a punt per traslladar a la ciutadania la informació relativa a l’activitat del Govern”. 

La portaveu també ha explicat que el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda ha adreçat als membres del Consell Executiu unes “paraules de comiat i agraïment” per la feina desenvolupada en aquesta legislatura, que ha qualificat de “complexa”. En aquest sentit, ha fet referència a les diverses catàstrofes naturals “que han malmès part del nostre país”, les “sentències dels presos, la inhabilitació del president Torra apartant-lo de la presidència de la Generalitat”, la pandèmia de la Covid-19 i, malgrat tot, “garantir la governabilitat”. També ha adreçat un missatge de “seguir endavant” en aquesta nova legislatura que comença.

Nou ajornament de l’increment de l’impost en establiments turístics 

En la reunió d’aquesta setmana, el Govern ha donat llum verda a un nou decret llei que modifica el calendari d’entrada en vigor de l’increment de les tarifes de l’impost sobre les estades en establiments turístics. “D’acord amb el text aprovat avui i la delicada situació econòmica del sector turístic hem cregut oportú ajornar l’aplicació efectiva per a després de la temporada d’estiu, és a dir de l’1 de juny passem a l’1 d’octubre, per afavorir la reactivació del sector”, ha explicat la consellera. Aquest és el tercer cop que el Govern modifica el calendari d’aquesta mesura inclosa en la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Condonar el deute històric de pobresa energètica 

El Consell Executiu també ha reservat 3,6 milions d’euros a fer efectiu l'acord entre la Generalitat i Endesa per condonar el deute històric contret per 35.518 famílies vulnerables des de l’aprovació de la Llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que impedeix la interrupció dels subministraments energètics a les famílies vulnerables. Amb aquest import, ha concretat Budó, el Govern “farà efectiu el primer pagament de la part corresponent a la Generalitat, que s’abonarà en tres fases, els anys 2021, 2022 i 2023”. Tal com estableix l’acord signat entre la Generalitat i Endesa el 29 de març passat, Endesa es fa càrrec del 100% del deute generat entre 2015 i 2018 i Generalitat i Endesa assumeixen en un 50% el deute contret entre 2019 i 2020.

 10 grans obres en centres educatius 

Avui el Govern ha reservat 30 milions d’euros per dur a terme 10 grans obres en centres educatius arreu de Catalunya, en set escoles i tres instituts escola. Per fer-ho possible, se signaran convenis de col·laboració amb nou ajuntaments, que suposaran la corresponsabilització entre les administracions locals i la Generalitat per a la inversió econòmica en les obres dels centres.

Concretament, aquestes obres de millora, ampliació o construcció tindran lloc a l’Institut Escola de Sant Pol de Mar (Maresme), Institut Escola Lluís Piquer de Parets del Vallès (Vallès Oriental), Escola Carme Guasch de Figueres (Alt Empordà), Institut Escola Renaixença d’Hostalets de Pierola (Anoia), Escola Marinada de Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell), Escola Mont-Roig de Balaguer (Noguera), Escola Ventós Mir i Escola Badalona, les dues de Badalona (Barcelonès), Complex educatiu 0-16 El Viver de Montcada i Reixac, i Institut Escola Sant Esteve de Castellar del Vallès (Vallès Occidental).

Millora d’infraestructures de mobilitat

A més, en la sessió d’aquesta setmana ha pres acords per tal de millorar infraestructures de mobilitat. D’una banda, ha reservat 37,6 milions per ampliar  la xarxa tramviària entre Glòries i Verdaguer. “Aquesta aportació està reflectida en el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Barcelona i l’ATM per a l'execució de les obres i posterior explotació de la xarxa tramviària unificada, signat el mes de febrer”, ha dit la portaveu. La gran novetat de l’obra és que el tramvia circularà sense catenària.  D’altra banda, ha aprovat invertir prop de 55 milions en la conservació de les vies amb més trànsit a l’àrea de Barcelona, Penedès i Catalunya Central. Concretament, ha impulsat dos contractes per al manteniment de prop de 500 quilòmetres en carreteres com la C-58, la C-17, la C-55 o la C-31 fins al 2025.

 Altres acords 

El Govern també ha aprovat destinar 17,2 milions d’euros a la convocatòria de subvencions del PUOSC 2020-2024, per a aquest any. Es tracta d’una “modificació pressupostària que permetrà concedir una bestreta de 30 milions d’euros, corresponent al 60% de l’import de les subvencions atorgades als 392 projectes que estan incorporats a l’anualitat 2021”, ha explicat la consellera. La recuperació del PUOSC 2020-2024 ha permès atorgar 2.131 subvencions que sumen un import total de 250 milions d’euros, comptant els ajuts donats a municipis, Entitats Municipals Descentralitzades i comarques. 

A més, ha reservat 11,6 milions per subvencionar les activitats dels consells esportius i les federacions esportives per al curs 2020-2021. La convocatòria de suport als consells esportius de Catalunya per al desenvolupament dels programes d’esport escolar del present curs serà de  3,8 milions i per els ajuts a l'acció de les federacions esportives catalanes i les unions esportives de clubs i associacions corresponent a la temporada 2020-2021, el Consell Català de l’Esport destinarà 7,8 milions.

Per últim, l’Executiu ha destinat més de 560.000 euros a finançar el nou edifici de la Unitat Integrada d'atenció als infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals (Barnahus) al Complex Educatiu de Tarragona. Aquest servei d'atenció, pioner tant a Catalunya com a Espanya, va entrar en funcionament el mes d’abril de 2020, en l’actual edifici que era provisional a l’espera de la construcció de l’emplaçament definitiu. El nou edifici, ubicat a pocs metres de l’emplaçament actual, cerca la millora de l’eficiència energètica de l’edifici i un major confort de les persones ateses i professionals, a partir d’un sistema constructiu, a base de tancaments perimetrals i estructura de fusta, a més d’un sistema recuperador de calor al sistema de ventilació i plaques fotovoltaiques, per tal que l’edifici tingui un menor consum energètic del que demana estrictament el Codi Tècnic d’Edificació.

2  

Imatges

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 433

La portaveu durant la roda de premsa

La portaveu durant la roda de premsa 176

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 445