Portaveu
• La portaveu trasllada públicament “la pena i el profund dolor” del Govern per la mort de quatre persones d’una mateixa família per l’incendi en un local al centre de Barcelona, un nou cas que “posa de manifest l’emergència habitacional que viu el país”

• La consellera de Justícia justifica el caràcter retroactiu del decret llei sobre violència vicària perquè “cada hora compta”

• El Govern fa una “crida a la calma” davant la variant OMICRON i demana continuar prenent les mesures per no contribuir a la propagació del virus

• L’Executiu també ha aprovat iniciar els tràmits del nou Codi de Consum de Catalunya

• El Govern concedeix la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya d’aquest any a 20 personalitats i 10 entitats

La portaveu del Govern ha dedicat les primeres paraules de la roda de premsa del Govern a traslladar públicament “la pena i el profund dolor” del Govern per la mort, aquest matí, de quatre persones d’una mateixa família a causa d’un incendi en un local al centre de Barcelona on hi “malvivien” fins a 8 persones. Es tracta d’un nou cas que “posa de manifest l’emergència habitacional que viu el país”, ha lamentat la portaveu.

Plaja ha informat que el Govern i l’Ajuntament de Barcelona estan treballant de manera coordinada per donar assistència a la resta de persones afectades i abordar les causes de fons, que són “multifactorials” i com a tal han de ser abordades, des de tots els àmbits i ha subratllat que “no podem normalitzar fets com aquests que ens interpel·len a tots i a totes les administracions a tots els nivells”.

El Govern aprova un decret llei per protegir la vida i la seguretat dels infants víctimes de la violència vicària

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui un decret llei per protegir la vida i la seguretat dels infants i adolescents en els casos de violència vicària. D’acord amb la normativa, que modifica els articles del Codi civil català sobre la guarda, les estades i comunicacions dels menors, els progenitors amb indicis fonamentats d’haver comès actes de violència familiar o masclista tindran prohibides les estades, les visites i les comunicacions amb els seus fills i filles.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, durant la seva intervenció en la roda de premsa de Govern, ha afirmat que el Decret Llei s’aprova avui ho fa amb una “única finalitat, que és la de protegir la vida dels infants i els joves, i sobretot, per ajudar a erradicar una de les violències més dures: la violència vicària”. Segons la titular de Justícia, el “dany causat per aquest tipus de violència és antinatural perquè qui ha de protegir és justament qui el causa”. La consellera ha recordat que “cada hora compta i és per això que aquesta mesura serà retroactiva per aquelles persones que instin el procediment judicial de revisió en processos de violència masclista podran demanar la revisió de les mesures d’estada, visites i comunicacions”.“Amb aquest decret- ha dit Ciuró- també avancem en una altra forma de violència cap a les dones que és la institucional: les dones que denunciïn aquesta violència rebran protecció judicial vers allò que un més estima que són els fills i les filles”.

El Decret Llei que s’aprova avui també prohibeix les estades, comunicacions i relacions amb els fills i filles per al progenitor que es trobi en un procés penal per atemptar contra la vida, la integritat física o moral, la llibertat o indemnitat sexual de l’altre progenitor o els fills, i també en els casos que aquest estigui a presó pels mateixos delictes.

En els processos civils de separació i divorci, el jutge podrà establir, de manera excepcional, un règim d’estades o comunicacions, en interès dels infants i adolescents, sempre que aquests hagin estat escoltats. Les modificacions en l’àmbit del dret civil sorgides del decret llei que s’aprova avui seran d’aplicació immediata pels tribunals amb l’objectiu de fer disminuir les xifres de menors que moren a mans dels seus pares.

Situació de la pandèmia

Durant la reunió d’aquest matí, el Govern ha fet una avaluació de quina és la situació de la pandèmia al nostre país, que “malauradament continua amb una evolució negativa i amb xifres a l’alça”. La portaveu ha informat que s’estan estudiant dos possibles casos de la variant OMICRON a Catalunya, i ha aprofitat per fer una “crida a la calma per no afegir més angoixa o especulacions a una realitat que de per si, ja és preocupant”. De moment, per les informacions conegudes respecte d’aquesta nova variant, no s’ha de canviar ni modificar les indicacions vigents, però és “imprescindible, bàsic, necessari, indispensable que continuem prenent les mesures que ja estan al nostre abast per no contribuir en la propagació del virus”. La portaveu ha recordat que a partir d’aquest divendres, i després d’una pròrroga d’una setmana, serà necessari presentar el certificat covid per entrar a locals de restauració, gimnasos i residències. En aquest sentit, ha fet una crida als usuaris que es guardin la descàrrega del certificat per tal que no sigui necessari descarregar-lo cada vegada que ens el demanen. El document es pot descarregar a través de la web i de l’aplicació de La Meva Salut, que està “plenament operativa”.

Nou codi de Consum de Catalunya

L’Executiu avui també ha donat llum verda a l’avantprojecte de llei del que serà el nou Codi de Consum de Catalunya. L’actual llei va ser creada fa més de 10 anys i és necessari actualitzar-la a la realitat de consum actual de Catalunya i d’adaptar la normativa catalana de consum a les normes comunitàries que la Unió Europea ha dictat en els darrers anys i que afecten els drets dels consumidors, especialment pel que fa a la contractació electrònica i les plataformes digitals.

La reforma de la llei preveu contribuir a la protecció del medi ambient o prevenir el malbaratament alimentari amb mesures com la regulació de la informació mediambiental que s’ha de proporcionar sobre els productes en els punts de venda o la prohibició d’ofertes que fomentin un consum excessiu. “Cal un consum responsable i en aquest sentit, la nova llei va en la línia de fomentar un consum més reflexiu, i crític” ha subratllat la portaveu. La futura llei també vol reforçar la protecció dels col·lectius de consumidors més desafavorits o vulnerables i s’introdueixen mesures per lluitar contra les desigualtats i les discriminacions en les relacions de consum per raons de gènere, amb la incorporació com a infracció de consum de les conductes sexistes o l’ús d’estereotips de gènere en la publicitat o en la contractació.

Altres Acords del Govern
El Govern ha concedit una subvenció directa a l’Ajuntament de Badia del Vallès per poder fer totes les actuacions necessàries per retirar l’amiant dels edificis afectats. La quantitat atorgada és de 4,5 milions d’euros. L’amiant és present en els 200 edificis residencials de Badia i caldrà haver-lo retirat completament a finals de 2025.

Finalment, el Govern també ha aprovat l’operació que permetrà disposar dels terrenys per construir el nou Centre Obert i el CP Dones de la Zona Franca. L’Ajuntament de Barcelona cedeix dues parcel·les de la Zona Franca per construir les dues presons i Justícia transferirà els terrenys de la Trinitat perquè l’Ajuntament hi pugui fer pisos socials.

Creus de Sant Jordi
El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya d’aquest any a 20 personalitats, deu homes i deu dones, i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Les Creus de Sant Jordi d’enguany s’han atorgat a: Jesús Alturo i Perucho Paleògraf, filòleg i historiador; Mariona Carulla i Fon, empresària i promotora cultural; Anna Rosa Cisquella i Passada, actriu i productora teatral; Ernest Costa i Savoia, fotògraf i escriptor naturalista; Joana Escobedo i Abraham, filòloga i bibliotecària; Isabel Etxeberria Gorriti; pedagoga; l’esportista Pau Gasol i Sáez; Manuel Heredia Jiménez, Tío Manuel, activista social; Francisco Ibáñez Talavera, dibuixant i guionista; Mercè Izquierdo i Aymerich, científica i professora; Elena Jaumandreu i Garrido, muntadora cinematogràfica; Enric Larreula i Vidal, escriptor, professor universitari i il·lustrador; Justo Molinero Calero, locutor, comunicador i empresari; Anna Navarro Descals / Anna N. Schlegel, empresària; Joan Panisello i Chavarria, ceramista; a la futbolista Alèxia Putellas i Segura; Àngels Ribé i Pijuan. artista conceptual; la periodista Mònica Terribas i Sala.; Rafael Tous i Giner, empresari tèxtil, col·leccionista d’art i mecenes; i Francesc Vilasís i Fernández-Capallejà, esmaltador.

El Govern també ha acordat atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a les entitats següents: Associació Cultural Recreativa Unió Calafina; Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Argentona; Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona; Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya; el grup de música: Els Pets; Escola de Grallers de Sitges; Federació Catalana de Natació; Fundació Catalana de l'Esplai i a la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària

3  

Imatges

Fotografia del president, el vicepresident i la consellera de la Presidència assistint a la reunió del Consell Executiu

Fotografia del president, el vicepresident i la consellera de la Presidència assistint a la reunió del Consell Executiu 748

Fotografia de la reunió del Consell Executiu

Fotografia de la reunió del Consell Executiu 663

La consellera Ciuró i la portaveu del Govern durant la roda de premsa

La consellera Ciuró i la portaveu del Govern durant la roda de premsa 2993

2  

Vídeos

Tall de la consellera Ciuró sobre el decret llei per protegir la vida i la seguretat dels infants víctimes de la violència vicària

Tall de vídeo de la portaveu sobre el certificat Covid

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 1162