foto roda de premsa
  • El Govern considera que la sentència contra Juvillà suposa un “atemptat contra el dret a la llibertat d’expressió i una mostra més de la causa general oberta per l’Estat contra l’independentisme”
  • Portaveu Patrícia Plaja: “Avui per avui, de cara a les festes de Nadal, no està previst incorporar noves mesures amb afectació rellevant en el dia a dia de la ciutadania”
  • El Govern, encapçalat pel president Aragonès, participarà dissabte a la tarda a la manifestació en defensa de la immersió lingüística convocada per SOM ESCOLA
  • El Govern aprova un Decret llei que millora la protecció dels drets de les persones consumidores de serveis o continguts digitals

Abans d’entrar amb els temes propis de la reunió ha portaveu Patrícia Plaja ha traslladat el suport del Govern cap al diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament de Catalunya Pau Juvillà. “La postura del Govern és clara”, ha dit la portaveu,  “i va en la línia del manifest que va signar, entre d’altres, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el qual es demanava l’absolució de Juvillà”.

 

“El  judici i ara la sentència condemnatòria suposa un atemptat contra el dret a la llibertat d’expressió i una mostra més de la causa general oberta per l’Estat contra l’independentisme” ha denunciat Plaja, que ha afegit que la “persecució contra la dissidència política per part de l’Estat continua i des del Govern hi ha el ferm compromís de fer possible la fi de la repressió”. Per tot plegat, volem fer explícit el nostre suport en nom de tot el Govern a Juvillà i el compromís de seguir treballant per “acabar amb aquesta repressió sistemàtica i inacceptable”.

 

“La llengua comuna del nostre país, el català”

En el Govern d’aquest matí també s’ha parlat de la llengua. “De la llengua comuna del nostre país, el català”. I del “compromís inqüestionable, per part d’aquest Govern, de treballar per protegir el català dels atacs externs i de l’impuls que es vol donar per impulsar-ne l’ús arreu”. Plaja ha recordat que el compromís d’aquest govern amb el català està recollit en el pla de govern on ja s’explicita la necessitat de liderar un gran Pacte Nacional per la llengua per tal de protegir, incentivar i incrementar l’ús de la llengua catalana en tots i cadascun dels sectors. “És un tema de país i cap sentència ens farà desviar dels objectius marcats per assegurar el present i el futur del català”. I això ho hem de fer amb el “màxim consens polític i social”, en aquest sentit la portaveu ha demanat a tothom “que aparqui el partidisme” i treballem conjuntament per buscar solucions que ens permetin “salvar la llengua per les properes generacions”

 

En aquest sentit, el govern en conjunt, amb el president al capdavant, participarà dissabte al matí a la manifestació en defensa de la immersió lingüística convocada per SOM ESCOLA. El Govern també ha convocat una cimera extraordinària per dijous a Palau. Aquesta serà la segona cimera, per tractar amb totes les entitats socials i cultural i les diferents associacions i amb “l’objectiu de concretar de quina manera es donarà resposta a la sentència del Suprem i es promocionarà el català a l’escola”.

 

Millora de  la protecció dels drets de les persones consumidores de serveis o continguts digitals

 

“A partir d’avui les persones que vulguin contractar serveis o continguts digitals ho podran fer de manera més segura” segons Patrícia Plaja, que ha informat que el Govern ha aprovat a un Decret llei que millora la protecció dels drets de les persones consumidores de serveis o continguts digitals, com ara programari informàtic, programes informàtics, APP’s, diaris en línia, o plataformes audiovisuals d’entreteniment. La nova norma, que s’incorporarà al llibre sisè del codi civil català sobre obligacions i contractes, “té com a objectiu modernitzar i posar al dia el dret civil català, i al mateix temps adequar-lo a les exigències de la normativa europea en matèria de consum”.  

 

Situació de la pandèmia a Catalunya

 

“La situació és preocupant, les dades son pèssimes i tots els indicadors van a l’alça” ha advertit la portaveu. Per aquest motiu les mesures que tenim al nostre abast, les que ja estem aplicant,  “són bàsiques i imprescindibles”. Avui per avui, de cara als propers dies i coincidint amb les festes de Nadal, “no està previst incorporar noves mesures amb afectació rellevant en el dia a dia de la ciutadania” però ens cal el compromís i la col·laboració de tothom perquè s’apliquin les que ja tenim vigents de la millor manera possible.

 

En aquest sentit, els experts coincideixen que minimitzar la interacció social sempre que sigui possible, utilitzar la mascareta sempre en espais tancats si no estem sols i també en espais oberts si no es pot guardar la distància de seguretat és clau, molt necessari.

 

En termes generals, ha assegurat la portaveu, “l’aplicació i l’ús del certificat Covid funciona correctament”, “les vacunes  funcionen, no només son necessàries sinó que son imprescindibles per salvar vides i per evitar el col·lapse del sistema sanitari” perquè fan que en la majoria dels casos, la infecció sigui lleu, tot i que avui per avui no garanteixin que no ens puguem contagiar.

 

També ha informat que els Mossos d’Esquadra han fet inspeccions aleatòries per comprovar el compliment de l’ús del certificat Covid. En concret, des de l’inici de la seva implementació s’han fet 1.631 inspeccions per part dels Mossos i “en la pràctica totalitat, tant els responsables dels establiments com els usuaris dels serveis complien tal i com marquen els protocols”.

 

Els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals seguiran fent inspeccions i controls en les pròximes setmanes de manera aleatòria per millorar l'ús d'aquest certificat. Continuaran fent inspeccions amb agents de paisà i també tasques de prevenció i informació.

 

La Portaveu ha recordat que demà  comença la campanya de vacunació a menors de 11 anys i ha demanat que “per responsabilitat social i per minimitzar riscos individuals, vacunem-nos i vacunem als nostres infants”. Avui fins  a les 8 del matí, ja s’havien demanat 61.561 cites de menors d’11 anys.

 

Llei trans*


L’Executiu també ha iniciat la tramitació de la llei trans* catalana amb l’aprovació de la memòria preliminar. La iniciativa legislativa “garanteix els drets de les persones trans*, també d’infants i adolescents trans*, i vol erradicar qualsevol discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere.” Amb aquesta llei s’eleven a nivell normatiu tots els protocols, instruccions i serveis específics que s’han desenvolupat a Catalunya els darrers anys en àmbits com el món educatiu, els centres esportius o els centres penitenciaris, vinculats a reconèixer el dret d’autodeterminació de gènere de les persones que manifesten una identitat de gènere diferent de l’assignada en el moment de néixer. “L’erradicació de qualsevol forma de violència envers les persones trans* per raó de la seva identitat o expressió de gènere, sigui institucional, social o de qualsevol altra forma, és un altre aspecte que contempla la llei.” En aquest sentit, la nova normativa preveu establir mecanismes de protecció per a les persones trans* que pateixen violència en l'àmbit familiar o en el lloc de residència.

 

Altres Acords de Govern

 

El Govern ha iniciat els tràmits per establir el nou marc legal que fixarà el paper institucional de l’Escola com a vertebradora del sistema de formació i transferència per al conjunt de les administracions públiques catalanes. L’objectiu és centrar la posició de l’EAPC dins el marc institucional català i passar d’una escola de l’Administració de la Generalitat a una Escola per a tot el sector públic català. En aquest sentit, es configura com a plataforma de generació, gestió i transferència de coneixement en matèria de funció pública, de la totalitats de les polítiques i els empleats públics per contribuir a desplegar una administració eficient, professional i excel·lent al servei de les persones.

 

Finalment, el Govern ha ampliat fins 2023 el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat, Aquesta pròrroga ha de permetre que l’acció del Govern intensifiqui el suport a les entitats i al voluntariat amb l’objectiu de combatre l’impacte de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia i, a la vegada, reforçar la societat civil organitzada i potenciar el voluntariat com a agent de transformació social.

 

 

Agenda de la setmana

 

A partir d’aquesta tarda, a petició del President de la Generalitat se celebrarà un ple monogràfic sobre la salut mental a Catalunya. Dades de l’Organització Mundial de la Salut refereixen que una de cada quatre persones patirà algun tipus de problema de salut mental al llarg de la vida. El Govern és conscient de la importància de reforçar l’atenció a la salut mental durant totes les etapes vitals, des de la més temprana fins les més avançades i per això aquest ple monogràfic al Parlament de Catalunya. Abordarà aquesta emergència, la de la salut mental de totes les catalanes i els catalans.

 

Per la seva banda, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert posa en marxa demà un cicle de taules rodones temàtiques per fomentar la participació dels ciutadans de Catalunya a la Conferència sobre el futur d’Europa. Aquesta és una iniciativa de les institucions europees per visibilitzar les opinions i les propostes de la ciutadania, especialment dels joves, en relació als reptes i les prioritats de l’Europa del futur a través d’un procés participatiu a escala europea. El cicle que ara engegarà Acció Exterior es durà a terme aquest desembre i al gener a cadascuna de les vegueries de Catalunya.

 

El conseller Torrent participa demà al migdia a la inauguració del Test Center Energi.

 

I, finalment, aquest cap de setmana està previst que el Palau de la Generalitat faci dues jornades de portes obertes, el dissabte per a treballadors i treballadores de la Generalitat i les seves famílies: professors i professores, personal sanitari, Mossos d’Esquadra, Bombers i tot el personal de l’administració es podrà inscriure per aquestes portes obertes. I diumenge hi haurà una segona jornada oberta a tota la ciutadania. Les inscripcions es poden fer a través del web de Govern de la Generalitat.

3  

Imatges

Fotos de la roda de premsa

Fotos de la roda de premsa 3248

Foto reunió del Govern

Foto reunió del Govern 185

Foto reunió del Govern

Foto reunió del Govern 107

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 652