Roda de premsa de Govern

El Govern aprova l'ajut de 100 euros en concepte de material escolar per a l'alumnat de primària

query_builder   2 maig 2023 15:10

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova l'ajut de 100 euros en concepte de material escolar per a l'alumnat de primària

  1. Mig milió d’alumnes es beneficiaran d’aquesta mesura
  2. L’ACA revisa la situació de sequera i decideix que set noves àrees de les conques internes entrin en l’escenari d’excepcionalitat
  3. El Govern relleva la directora general de Funció Pública i activa un web per registrar les incidències dels aspirants de les proves de selecció de personal públic

El Govern ha aprovat avui l’ajut de 100 euros en concepte d’ajut pel material escolar pels infants que el proper curs estiguin cursant des de primer fins a sisè de primària, en un centre escolar públic o concertat de Catalunya. Ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. “Mig milió d’alumnes es beneficiaran el proper curs d’aquesta innovadora mesura que ja va anunciar el president Aragonès en el debat de política general del passat mes de setembre dins del paquet de mesures de l’Executiu per combatre la inflació” ha afirmat Plaja. 

Roda de premsa Govern {"name":"2023/05/02/15/10/71111047-376b-4fa6-b014-f0d1c99bfb80.JPG","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":2064112}


Aquesta iniciativa, que mai abans s’havia fet a Catalunya, es desplega amb l’objectiu de minimitzar l’increment de preus de les despeses relacionades amb l’escolarització i rebaixar així l’impacte que estan notant les famílies catalanes en el cost de la vida, arran de la inflació actual. Segons la portaveu del Govern, “és una bona mesura per garantir la igualtat d’oportunitats i també la qualitat educativa i per poder-la tirar endavant era imprescindible l’aprovació dels pressupostos”.

Aquesta ajuda econòmica s’articularà mitjançant un sistema de vals, amb un valor econòmic de 100 euros per cada nen o nena, bescanviable a qualsevol dels comerços d’arreu de Catalunya agregats a la iniciativa. Cada família podrà escollir a què destina els 100 euros l’únic requisit del qual és que s’inverteixin en material escolar: llibres, diccionaris, material de papereria, elements d’escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius. Hi haurà temps per fer el bescanvi fins al 30 de novembre del 2023, però els vals es distribuiran per correu postal durant els mesos d’estiu de manera que el material es pugui adquirir abans de l’inici del curs 2023/2024.

Els establiments comercials que estiguin interessats a participar en aquesta campanya s’hauran d’adherir a una plataforma que acreditarà que l’activitat econòmica que duen a terme és l’apropiada per a la finalitat per la qual s’ha creat l’ajut. També hauran de presentar una declaració responsable on es comprometin a bescanviar els vals pel material escolar definit i no cap altre. 

7 noves àrees de les conques internes entraran en excepcionalitat

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de sequera a les conques internes i ha decidit que set noves unitats entrin en l’escenari d’excepcionalitat, concretament l’Anoia-Gaià, la capçalera del Ter, l’embassament de Darnius Boadella, l’Empordà, el Llobregat Mitjà, Prades Llaberia i la Serralada Transversal. Pel que fa a la capçalera del Llobregat, aquesta unitat passa de la prealerta a l’alerta. La resta d’unitats continuen sense canvis. Així ho ha explicat durant la roda de premsa dels acords del Govern el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes. Aquest matí, abans de la reunió del Consell Executiu, hi hagut una nova reunió de la Comissió Interdepartamental per la Sequera, encapçalada pel president Aragonès.

Amb aquest canvi, 495 municipis se situen en l’escenari d’excepcionalitat (els quals representen una població de 6.632.000 habitats), 38 en alerta, 54 en prealerta i 43 en normalitat. L’escenari d’excepcionalitat suposarà per aquests municipis un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos com la reducció del 40% en els usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics i la prohibició del reg de zones verdes, tan públiques com privades. També se’ls hi prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable i es redueix la dotació mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat, passa als 230 litres per habitant i dia. 

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua ha explicat que entre avui i demà es faran reunions amb els municipis afectats del canvi d’estat perquè “la nostra voluntat és explicar de primera mà què suposa el canvi”. Sobre les pluges d’aquest cap de setmana, Reyes les ha valorat de forma positiva de cara el risc d’incendi i les reserves hídriques “però encara insuficients ja que necessitaríem que tot el mes de maig fos d’aquesta manera per sortir d’excepcionalitat”.

El Govern relleva la directora general de Funció Pública i activa un web per registrar les incidències de les proves

La portaveu del Govern ha explicat que en la reunió d’avui de l’Executiu s’han abordat les greus incidències que es van produir el passat cap de setmana en el procés de selecció de personal públic que van provocar que una part de les proves no es poguessin desenvolupar amb normalitat. Durant la reunió del Govern d’aquest matí, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha informat als consellers i al president sobre com es van produir els fets i els propers passos a seguir. En aquest sentit, el Govern ha pres dues mesures: s’ha posat en marxa un espai web per tal que els afectats i afectades puguin aportar informació i detalls sobre les problemàtiques que va haver-hi durant la prova; i d’altra banda, el Govern ha aprovat el cessament de la directora general de Funció Pública, Marta Martorell, i el nomenament de la seva substituta, Anna Molina.

La consellera Vilagrà ja va anunciar diumenge que el Govern analitzaria internament tota l’operativa que s’havia portat a terme des de Funció Pública i que s’assumirien responsabilitats si era necessari, com així ha estat. La fins ara directora de Funció Pública ha presentat avui una carta de renúncia on assumeix les conseqüències que ha comportat el mal desenvolupament de les proves. Segons Plaja, “l’Executiu ha cregut oportú aprovar aquest relleu per afrontar amb aires diferents i renovats els processos que s’hauran de tornar a realitzar”.

La portaveu del Govern també ha explicat que, en paral·lel, s’ha encarregat un informe als serveis jurídics de la Generalitat per tal que l’empresa adjudicatària de controlar els processos selectius assumeixi també les conseqüències de les incidències produïdes. Aquesta empresa tenia assignada la realització d’altres processos selectius però evidentment, “la Generalitat no permetrà que tornin a assumir unes funcions per les que ha quedat sobradament demostrat que no estan preparats per dur amb la rigorositat i professionalitat que qualsevol procés selectiu de l’administració requereix” ha explicat Patrícia Plaja.

Declaració institucional contra l’assetjament escolar

Avui és el dia internacional contra l’assetjament i el Govern ha volgut impulsar una declaració institucional on s’emplaça a la necessitat de continuar treballant per la prevenció, detecció i intervenció davant de l’assetjament escolar i per la tolerància zero enfront qualsevol situació de violència, dins o fora de l’àmbit educatiu. La portaveu de l’executiu ha explicat que amb aquesta declaració “l’executiu vol mostrar tot el seu suport i reconeixement als infants, joves i famílies que han patit assetjament escolar”. La declaració apel·la a totes les persones, a les famílies, a la societat civil i als poders públics perquè s’adhereixen a la jornada, amb la finalitat de provocar un canvi de mirada sobre aquest fenomen. I més enllà d’aquesta declaració institucional, en un dia assenyalat en el calendari, continuem desplegant tots els recursos que tenim al nostre abast per prevenir i combatre l’assetjament.

2  

Imatges

Fotografia de la portaveu del Govern i del director de l'Agència Catalana de l'Aigua durant la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la portaveu del Govern i del director de l'Agència Catalana de l'Aigua durant la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno) 2064112

Fotografia de la reunió de Govern (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la reunió de Govern (Autor: Rubén Moreno) 1398421

1  

Fitxers adjunts

Dossier dels acords del Govern (PDF)

Dossier dels acords del Govern (PDF)
PDF | 331853

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined